کلمه جو
صفحه اصلی

سیمره

فرهنگ فارسی

رودخانه ایست که در نقاط مختلف بنامهای سیمره کرخه و گاماساب نامیده میشود . سرچشمه اش کوهستان الوند است و آن از سراسر لرستان و خوزستان گذشته در مغرب خوزستان بباتلاق جاموس ( گاومیش ) میریزد در این مسیر پر پیچ و خم رودهای متعدد از کوههای کرمانشاهان و لرستان بدان ملحق میشوند و آبشارهای متعدد تشکیل میدهند . رود قره سو در کرمانشاهان و کشکان رود در لرستان از شعب مهم سیمره بشمار میایند .

دانشنامه عمومی

سِیمَرِه (ماداکتو)؛ شهری باستانی در ضلع غربی و جنوب غربی دره شهر. در واقع سیمره نام قسمت قدیمی تر دره شهر است. ماداکتو نیز نام پیشین سیمره بوده است. قدمت این شهر به اواخر دورهٔ ساسانی و قرون اولیهٔ اسلامی می رسد و مرکز ایالت مهرجانقذق یا مهرجانکدک و به عبارتی پایتخت تابستانی آن دوره بوده است. این شهر باستانی بزرگ ترین محوطۀ تاریخی در سطح استان ایلام و مساحت آن بالغ بر ۲۰۰ هکتار است. شهر باستانی سیمره جزو اولین آثار ثبت شده در فهرست آثار ملی ایران است. این محوطه در سال ۱۳۱۰ شمسی به شمارۀ ۶ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. دره شهر، به دلیل فراوانی و تنوع قلعه های تاریخی در محدودۀ شهرستان، به شهر قلعه های ایران شهرت دارد. همچنین دره شهر از لحاظ زمین شناسی بزرگترین ژئوپارک دنیا محسوب می شود.


رود گاماسیاب
رود سِیمَره seymare یکی از رودهای غرب ایران است. این رود از سرشاخه های مهم رود کرخه است که از بلندی های برف گیر غرب ایران عمدتاً استان های کرمانشاه(رود قره سو ) و همدان(گاماسیاب) سرچشمه گرفته و در حد فاصل۲۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر کرمانشاه به مختصات جغرافیایی 34.177071,47.346439 از پیوستن این دو رود تشکیل میگردد و پس از گذر از شهرستان های دره شهر و شیروان چرداول در محل پل گاومیشان به رودخانه کشکان پیوسته و رود کرخه را به وجود می آورد.
رود سیمره از به هم ریختن دو رود گاماسیاب (جنوب نهاوند) که از کوه گرین در استان لرستان (غرب بروجرد) سرچشمه می گیرد و رود قره سو در کرمانشاه ، تشکیل و پس از عبور از بخش هلیلان در ناحیه ای به نام کشکان خرم آباد (پل کشکان) به این رود می پیوندد.
واژهٔ سیمره

دانشنامه آزاد فارسی

رجوع شود به:صیمره

واژه نامه بختیاریکا

( سَی مِرِه + ) جنگ و تعقیب گریز چند اسب

پیشنهاد کاربران

سیمره :
رود سیمره بر اثر ادامه خشکسالی و برداشت بی رویه از منابع آبی به طور کامل در حال خشک شدن است و اکنون جز بستر خشک رودخانه نشانی از حیات وجود ندارد.

رود سیمره از به هم ریختن دو رود گاماسیاب ( جنوب نهاوند ) که از کوه گرین در استان لرستان ( غرب بروجرد ) سرچشمه می گیرد و رود قره سو در کرمانشاه ، تشکیل و پس از عبور از بخش هلیلان در ناحیه ای به نام کشکان خرم آباد ( پل کشکان ) به این رود می پیوندد.

گرین :
رشته کوه گَرین یا گرو از رشته کوه های بزرگ غرب ایران است که بیشتر مساحت آن در شمال استان لرستان و بخشی نیز در استان های همدان و کرمانشاه است. گرو در ادامهٔ چکاد اشترانکوه می باشد و طول آن به بیش از ۱۸۰ کیلومتر می رسد. این رشته کوه در استان کرمانشاه به کوه های پرو و بیستون می پیوندد. قله های بلند آن عبارتند از: بازگیر ( ۳۶۰۰متر ) ، هژده یال ( ۳۵۹۰ متر ) ، ولاش ( ۳۶۳۰ متر ) ، یال کبود ( ۳۵۱۰ متر ) ، هیگره ( ۳۵۴۵ متر ) سه کوزان ( ۳۴۴۰ متر ) ، برنجه ( ٣٥٨٦ متر ) ، برف هل ( ۳۲۹۰ متر ) ، غازچغا ( ۳۲۰۰ متر ) ، پیازکاران ( ۳۱۵۰ متر ) و شاه نشین ( ۲۹۷۷ متر ) . گرین از غرب به شهرستان دلفان و شهرستان سلسله ( الشتر ) ، از شمال به شهرستان نهاوند، از شرق به شهرستان بروجرد و از جنوب به شهرستان خرم آباد محدود می شود. گرین در گویش محلی گرّو یا گرّی garri نیز خوانده می شود و در گویش لکی گروین garvin نامیده می شود. این رشته کوه یکی از کانونهای آبگیر دائمی استانهای لرستان و همدان است که رودهای دز و گاماسب را تغذیه می کند. سرابهای فراوانی در دو سوی این کوه وجود دارد ( گیان، گاماسیاب، کهمان، کرتیل، اسبی، چله، خسروی، نظامی، پنبه مسجد، نیزه و… ) و آب آشامیدنی بروجرد و نیز آب مورد نیاز کشاورزی دشت سیلاخور نیز از همین سرابها تأمین می شود. صعود به کوه گرین از روستاهای غرب شهر بروجرد ( ونایی و فیال ) ، شرق دلفان ( روستاهای برخوردار، ایرانشاهی، الفسانه و. . . ) جنوب نهاوند ( از مسیر روستای وراینه و سراب گاماسیاب ) یا شمال الشتر امکان پذیر است. راه اصلی صعود به قله یال کبود از مسیر سراب گاماسیاب در شرق دلفان و در مسیر نورآباد - نهاوند است که داشتن جان پناه با ظرفیت ۳۰ نفر و آب آشامیدنی و سرویس بهداشتی مناسب، بهترین مسیر صعود به خصوص برای بانوان است. این مسیر صعود توسط دیرکهای بلند نشانه گذاری شده که راهنمای مناسبی برای کوهنوردان به خصوص در فصل زمستان است. دهکده ده حیدر و وراینه دو روستا در دامنه گرین در هستند. دهکده ییلاقی ونایی در پای این کوه قرار دارد. این کوه خرس، کفتار، گرگ و روباه دارد و در گذشته پلنگ نیز داشته است. راه صعود به قلهٔ ولاش هم از ونایی است و هم از روستای پرسک در شرق الشتر ( لرستان ) .

این رودخانه در عمق دره ای وسیع و طولانی از شمال به سمت جنوب رشته کوه های زاگرس به طول ۷۷۵ کیلومتر عبور کرده و در دزفول، رودخانه ی کرخه را تشکیل می دهد.

معنای سیمره رو باید از اهالی منطقه جویا شد
سی =سیاه
مره= سهمگین، خشمگین
سیمره در زبان لکی به معنی رودخانه ای با آب سیاه و سهمگین معروفه . . در طول تاریخ لکها همیشه در اطراف سیمره ساکن بودن و صد در صد همین معنی درسته


کلمات دیگر: