کلمه جو
صفحه اصلی

جولیان جینز

دانشنامه عمومی

جولیان جینز (به انگلیسی: Julian Jaynes) (زاده ۲۷ فوریه ۱۹۲۰ - درگذشت ۲۱ نوامبر ۱۹۹۷) روان شناس آمریکایی بود که بیش از همه با کتابش با نام "خاستگاه آگاهی در فروپاشی ذهن دو جایگاهی"(۱۹۷۶) شناخته شده است. او در این کتاب به طرح این نظریه پرداخت که انسان های عصر باستان آگاهی نداشته اند، اما به جای آن، رفتار ایشان توسط توهمات شنیداری جهت داده می شده است.آنها این توهمات شنیداری را به عنوان صدای سرور، پادشاه یا خدایان تعبیر می کرده اند. جینز به طرح این مسئله پرداخت که تغییر از این روش تفکر (که آن را ذهن دوجایگاهی نامید) به آگاهی در دوره ای از قرون در حدود سه هزار سال پیش رخ داد که بر توسعهٔ زبان استعاری و پیدایش خط تکیه دارد.
«روانشناسی دین- جولیان جینز و خاستگاه آگاهی».
علی حسین خانی. «نگاهی گذرا بر آرا جولیان جینز».
«معرفی کتاب خاستگاه آگاهی در فروپاشی ذهن دوجایگاهی».
جینز در نیوتون جنوبی در ماساچوست آمریکا به دنیا آمد و برای تحصیل وارد دانشگاه هاروارد شد. او لیسانس خود را از دانشگاه مک گیل و بعد از آن مدارک فوق لیسانس و دکترایش را از دانشگاه ییل گرفت. او در این سال ها از راهنمایی های فرنک بلیچ برخودار و دوست صمیمی ادوین جی بورینگ بود. در طول این مدت جینز توانست نتایج قابل توجهی در زمینهٔ رفتار حیوانات و اتالوژی (علم رفتارشناسی در جانوران) به دست بیاورد. بعد از دانشگاه ییل، جینز مدت زیادی را در انگلستان به بازیگری و نمایشنامه نویسی گذراند. بعداً جینز به آمریکا بازگشت و از سال ۱۹۶۶ تا سال ۱۹۹۰ چند واحد تدیس در دانشگاه پرینستون در رشتهٔ روان شناسی گرفت و بیشتر این مدت را به ارائهٔ کلاس مشهوری در زمینهٔ آگاهی پرداخت. او به عنوان یک سخنران هواخاهان زیادی داشت و مرتباً برای ارائهٔ کنفرانس های مختلف و به عنوان سخنران مهمان در دانشگاه های مختلف، از قبیل هاروارد- کلمبیا- کرنل- جان هاپکینز- روت جرز- دل هپزی- ولزلی- فلوریدا استیت- دانشگاه های نیو همپشایر- پنسیلوانیا- پرینس ادوارد آیلند- ماساچوست ات امهرست و بوستون هاربر، دعوت می شد. او در سال ۱۹۸۴ برای ارائهٔ سخنرانی جامع به سمپوزیم ویتگنشتاین در کیرشبورگ اتریش دعوت شد. او شش سخنرانی مهم در سال ۱۹۸۵ و نه سخنرانی مهم در سال ۱۹۸۶ ارائه داد. او در سال ۱۹۷۹ از کالج رود آیلند و در سال ۱۹۸۵ از کالج الیزابت تاون دکترای افتخاری دریافت کرد.
نظریات جینز در مورد آگاهی و ذهن دوجایگاهی بسیار بحث برانگیز بود. اولین انتقادات توسط فیلسوفی به نام ند بلاک مطرح شد که اعتقاد داشت جینز پیدایش آگاهی با پیدایش مفهوم آگاهی را اشتباه گرفته است. به این معنی که، با توجه به گفته های بلاک، انسان ها همیشه آگاه بوده اند اما درکی از آگاهی نداشته اند، به همین دلیل هیچ گاه در مورد آن در نوشته هایشان صحبت نمی کرده اند. جینز و دنیل دنت این طور پاسخ دادند که بعضی چیزها مثل پول، توپ بیس بال یا آگاهی را نمی توان بدون داشتن درکی از آن ها داشت اما توضیح نداده اند که حیوانات چگونه در حالیکه هیچ درکی از مفهوم آگاهی ندارند دارای آگاهی هستند. اخیراً بحث های بلاک توسط فیلسوف آلمانی به نام جان اسلاتلز به صورت مشروح پاسخ داده شده اند.


کلمات دیگر: