کلمه جو
صفحه اصلی

معالم الدین و ملاذ المجتهدین

دانشنامه آزاد فارسی

مَعالِمُ الدین و مَلاذُالمجتهدین
کتابی به عربی، در فقه امامیه، تألیف حسن بن زین الدین عاملی، فرزند شهید ثانی. از بهترین و مشهورترین آثار مؤلف است که به سبب تألیف آن به صاحب معالم آوازه یافت. این اثر، پس از مقدمه ای در اصول فقه، از نخستین باب فقهی (الطهارة)، ناتمام ماند؛ اما مقدمۀ اصولی آن، که در ۹۹۴ق تحریر شد، چنان شهرتی پیدا کرد که با نام معالم الاصول، مستقلاً به کتابی وزین، روان، دقیق و مستدل در علم اصول فقه بدل شد. معالم الاصول از همان اوان کتابت، جای شرح عمیدی بر تهذیب علامۀ حلی را گرفت و کتاب درسی رایج در حوزه های علمیۀ شیعی شد. گویند وحید بهبهانی تنها متن اصولی را که تدریس می کرد همین معالم الاصول بود. آن را بیست دوره تدریس کرد و در هر دوره بر آن حاشیه می نوشت. گویا حتی آخرین تألیف وحید بهبهانی، حاشیه بر معالم الاصول بوده است. صاحب ضوابط نیز، کتاب مشهور ضوابط الاصول را بر اساس یادداشت های پراکنده ای تنظیم کرد که هنگام تحصیل معالم الاصول، در دورۀ طلبگی فراهم کرده بود. هنوز هم معالم الاصول در حوزه های علمی شیعی جایگاه خود را به منزلۀ متن درسی از دست نداده است. حاشیه، شرح و تعلیقه نیز بر آن فراوان است. حاشیۀ سلطان العلما؛ حاشیۀ معروف محمد بن حسن شیروانی که خود مستقلاً حواشی متعدد دارد؛ حواشی متعدد وحید بهبهانی؛ حاشیۀ سید علی طباطبایی (صاحب ریاض)؛ حاشیۀ فاضل تونی (صاحب الوافیة)؛ حاشیۀ خلیفه سلطان؛ حاشیۀ سید محمد مجاهد، فرزند صاحب ریاض؛ حاشیۀ آقا جمال خوانساری و حاشیۀ صاحب مفتاح الکرامه از آن جمله اند. به نام معالم الاصول در فقه امامیه دو کتاب معروف دیگر از ابن قطان حلی و یحیی بن سعید هذلی، پسرعموی محقق حلی، در دست است. معالم الاصول ده ها بار به چاپ رسیده است. معالم الدین نیز با تصحیح عباس اقبال چاپ شده است (۱۳۵۳ق).

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] کتاب معالم الدین و ملاذ المجتهدین (قسم الاصول)، به معالم الاصول نیز مشهور است و تألیف شیخ جمال الدین حسن بن شیخ زین الدین شهید ثانی بن علی بن احمد عاملی جبعی (متوفای ۱۰۱۱ قمری) می باشد.
کتاب معالم از مشهورترین تصانیف شیخ حسن است که بدین وسیله صاحب معالم شناخته شد و در تاریخ ماندگار گشت. معالم از یک مقدمه و دو قسمت مهم اصول و فقه تشکیل شده بود که به مرور زمان قسمت فقه آن جا شده و قسمت اصولش مورد توجه دانشوران در تدریس قرار گرفته است.صاحب معالم تاریخ فراغت از این اثر مهم را چنین ضبط کرده است: «شب یکشنبه، ربیع الثانی، سال ۹۹۴ هجری».کتاب معالم الدین که کتابی اصولی است، مقدمۀ کتاب معالم الدین و ملاذ المجتهدین، که کتابی فقهی است، می باشد.این کتاب مشهورترین تالیف و تصنیف شیخ حسن بن شهید ثانی می باشد به طوری که او را به نام صاحب معالم می شناسند.در الذریعة گفته شده، هنگامی که این مقدمه، از کتاب معالم الدین و ملاذ المجتهدین جدا شده، به نام معالم الاصول نامیده شده است.
ارزش و اعتبار
قبل از معالم الدین، شرح عمیدی بر تهذیب علامه و شرح علامه بر مختصر ابن حاجب و شرح عضدی بر مختصر ابن حاجب در حوزه های علمیه تدریس می شد، ولی پس از تالیف این کتاب، پس از دویست سال تدریس آن در حوزه ها متداول گردیده است. (اعیان الشیعة ج۱ ص۱۳۸)
ترتیب کتاب
مؤلف در مقدمۀ کتاب مباحث آن را اینگونه تقسیم بندی می کند: «و رتبنا کتابنا هذا علی مقدمة و اقسام اربعة».مقدمه، همین کتاب معالم الاصول است که از کتاب معالم الدین و ملاذ المجتهدین جدا شده و قسمتهای چهارگانه مربوط به مباحث فقهی است.مقدمه به دو مقصد تقسیم می شود.مقصد اول بیان فضیلت علم است که از ۳۹ حدیث و آیات زیادی تشکیل شده است. پس از آن، تعریف فقه و موضوع علم فقه آمده است.مقصد دوم شامل نه مطلب و خاتمه است که تا آخر کتاب ادامه دارد و مهمترین مباحث علم اصول در آن بیان می شود.مطلب اول از مقصد دوم شامل مباحث تعریف کلی و جزئی، حقیقت لغوی و حقیقت شرعی ، مشترک لفظی و حقیقت و مجاز است و مطلب دوم شامل دو مبحث اوامر و نواهی است.مطلب سوم بحث عموم و خصوص ، مطلب چهارم مطلق و مقید و مجمل و مبین ، مطلب پنجم اجماع ، مطلب ششم اخبار ، مطلب هفتم نسخ ، مطلب هشتم قیاس و استصحاب ، مطلب نهم اجتهاد و تقلید و در نهایت خاتمۀ کتاب بحث تعادل و تراجیح می باشد.
ویژگیها
...


کلمات دیگر: