کلمه جو
صفحه اصلی

انستیتو پاستور ایران

دانشنامه عمومی

تاریخنامه انستیتو پاستورایران
انستیتو پاستور ایران مؤسسه ای تحقیقاتی تولیدی و آموزشی که با هدف تأمین بهداشت و سلامت جامعه جهت پیشگیری و درمان بیماری های عفونی در سال ۱۲۹۹ توسط عبدالحسین میرزا فرمانفرما به صورت وقف در باغ اطلس خود تأسیس نمود. در آن زمان ضرورت تأسیس موسسه ای علمی که بتواند در زمینه بیماری های واگیر فعالیت داشته و قادر به تولید برخی از واکسن ها باشد احساس می شد.بر این اساس در تاریخ ۲۳ اکتبر ۱۹۱۹ میلادی (۱۲۹۸ شمسی) مذاکرات لازم بین هیئت های ایرانی (پسر فرمانفرما) و فرانسوی در انستیتو پاستور پاریس صورت گرفت در ۲۳ اکتبر ۱۹۱۹ هیئت ایرانی با امیل رو -رئیس انستیتو پاستور پاریس- ملاقات کرده و در تاریخ ۲۰ ژانویه ۱۹۲۰ میلادی (۱۲۹۹ شمسی) قرارداد همکاری بین دو کشور به امضا رسید. از این زمان فعالیت رسمی انستیتو پاستور ایران آغاز شد و دکتر ژوزف منار فرانسوی از سوی امیل رو برای ریاست انستیتو پاستور ایران برگزیده شد که این فعالیت به لحاظ کمی و کیفی همچنان در حال گسترش است.
در دوران نخست وزیری عبدالحسین میرزا فرمانفرما در سال ۱۲۹۹، وی قطعه زمینی به مساحت ۲٫۲ هکتار از اموال شخصی اش را به انستیتو پاستور ایران وقف کرد. ساختمان مرکزی انستیتو پاستور بر روی همان زمین بنا شده است.
محصول تخصصی انستیتو پاستور ایران، انواعِ واکسن ها، از جمله واکسن هاری، و همچنین انواع فراورده های تزریقی، مانند سرم ها، و سایر انواع فراورده های بیولوژیک می باشد.

دانشنامه آزاد فارسی

اَنْستیتو پاستور ایران
نخستین سازمان بهداشتی و تحقیقاتی و آموزشی در ایران. در ۱۳۰۰ش، به تصمیم دولت و با همت دکتر مِنار فرانسوی، در تهران و در بخشی از املاک و ساختمان های عبدالحسین میرزا فرمانفرما، که به همین منظور به دولت اهدا کرده بود، تأسیس شد. محله ای که انستیتو در آن قرار داشت، بعدها حشمت الدوله نام گرفت. این مؤسسه با انستیتو پاستور پاریس رابطۀ علمی داشت و نخستین فعالیت آن، تهیۀ مایۀ (واکسن) آبله و تحقیق دربارۀ بیماری های انسان و حیوان، مانند آبلۀ گاوی، و تهیۀ واکسن و سرم برای مبارزه با آن ها بود. در ۱۳۱۰ش، از انشعاب بخش بیماری های دامی آن، مؤسسۀ واکسن و سرم سازی حصارک (رازی) به وجود آمد. در ۱۳۳۵ش، دکتر مارسل بالتازار فرانسوی به ریاست انستیتو انتخاب شد و با همکاری پزشکان ایرانی به تحقیق در مورد بیماری های عفونی و واگیردار مانند تیفوس، هاری، طاعون، وبا، سل، حصبه، جذام، تراخم، و کچلی پرداخت. نتیجۀ تحقیقات انستیتو پاستور ایران در دیگر کشورهای جهان مورد استفاده قرار گرفته است، ازجمله واکسن هاری که در ۱۳۳۵ش در آن جا ساخته شده است. تلقیح واکسن های گوناگون برای پیشگیری از بیماری های واگیردار، آموزش مربیان بهداشت، مدرسه ها و دانشجویان رشته های پزشکی و دامپزشکی از فعالیت های مهم انستیتو پاستور است. امروزه انستیتو پاستور به ساختمانی عظیم در بزرگراه تهران ـ کرج منتقل شده است.


کلمات دیگر: