کلمه جو
صفحه اصلی

کویته

فرهنگ فارسی

شهریست در پاکستان مرکز استان بلوچستان دارای ۱۴٠٠٠٠ تن سکنه . این شهر بر اثر زمین لرزه ای در ۱۹۳۵ م . ویران گردید .

دانشنامه عمومی

کُویته ( ] راهنما·]) (به بلوچی: کویٹه) (به اردو: کوئٹه) مرکز ایالت بلوچستان در کشور پاکستان است.کویته که در نزدیک مرز افغانستان در قندهار است، دارای جمعیت مختلط قومی بوده که عمدتاً اقوام بلوچ، هزاره، پشتون دران زندگی نموده و تعداد اقوام هزاره که در زمان امیر عبد الرحمان خان از افغانستان مهاجرت نموده بودند، نیز درآنجا سکونت دارند که تا امروز به زبان فارسی تکلم می نمایند. نظام حکومتی به شکل فدرالی بیشتر بدست بلوچها بوده و پشتو زبانان از اختیارات کمی برخوردار اند.خیابان کویته   پارک کویته   بازار کویته   منظره ای از زمستان کویته
اما در سالهای اخیر دهه ۹۰ میلادی اتحاد پشتونها به وسیله تحرک پشتون گرایی که در رأس آن محمود خان اچگزی قرار دارد، تا اندازه آنها حضور خودشان را متجلی نموده اند. البته این حزب سیاسی قومی موسوم به پشتونخواه ملی عوامی پارتی، از حکومت افغانستان به رهبری حامد کرز به علت پشتون بودن آن حمایت می نماید. بزرگ ترین اغتشاشات را در بلوچستان در این اواخر پشتون ها و به دنبال آن در سال ۲۰۰۶ بلوچها داشتند که حکومت مشرف را به چالشهای سختی درگیر ساخت. قتل رهبر بلوچها اکبر بوگتی توسط ارتش پاکستان در درگیریهای اخیر در این ولایت، خشم این طایفه را نسبت به نخبگان پنجاب برانگیخته است.بلوچستان دارای شهرستان های کوچک و بزرگ است که عمده ترین آنها، پشین، مستونگ، کچلاک، نورالهی، گوادر، تربت، پنجگور، خاران، تفتان، لسبیله است.
خیابان کویته
پارک کویته

دانشنامه آزاد فارسی

کُوِیْته (Quetta)
اقامتگاه تابستانی و مرکز بلوچستان، در غرب پاکستان، با ۴۱۹هزار نفر جمعیت (۱۹۹۵). در ارتفاع ۱,۵۲۵متری از سطح دریا در فاصلۀ ۳۵ کیلومتری شمال غربی گذرگاه بولان قرار دارد. کویته از لحاظ استراتژیکی نزدیک جادۀ تجاری بین افغانستان و درّۀ سند سفلا قرار دارد و رفت و آمدهای گذرگاه بولان و گذرگاه خوجک را کنترل می کند. با راه آهن به افغانستان و ایران متصل است، و در ۱۹۸۲، خط لولۀ گاز به شکارپور، در سند، احداث شد. این شهر براثر زلزلۀ مه ۱۹۳۵، ویران شد و ۲۰هزار نفر کشته شدند.


کلمات دیگر: