کلمه جو
صفحه اصلی

وحید قزوینی

فرهنگ فارسی

عماد الدین میرزا طاهر بن میرزا حسین خان قزوینی متخلص به وحید و برادر محمد یوسف مولف [ تاریخ خلد برین ] . حزین در تذکره او را وحید الزمان خوانده است و گوید از غایت اشتهار بی نیاز از تعریف است و هدایت گوید : دیوانی مشتمل بر نود هزار بیت دارد . وحید ابتدا منشی میرزا تقی وزیر شاه صفی و شاه عباس ثانی بود . تاریخی که نوشته عباس نامه یا تاریخ طاهر وحید یا تاریخ شاه عباس ثانی نام دارد . میرزا محمد وحید در عهد سلطنت شاه سلیمان از ( ۱۱٠۵ - ۱٠۷۸ ه.ق ) با لقب عماد الدوله وزیر اعظم شد ( ۱۱٠۱ ه.ق . ) در سال ۱۱۲٠ بدرود زندگانی گفت . از وی مجموعه منشاتی هم باقی مانده که اگر چه از لحاظ تاریخی حاوی مطالب مهمی است لیکن انشائ آن بسیار متکلفانه است .
میرزا طاهر از شعرا و فضلای ایرانی در عهد صفویه مورخ رسمب دربار شاه عباس دوم بود در سال ۱٠۱۱ ه . وزیر شاه سلیمان صفوی شد و در آخر گوشه گیری اختیار کرد .

لغت نامه دهخدا

وحید قزوینی. [ وَ دِ ق َزْ ] ( اِخ ) میرزا طاهر، از شعرا و فضلای ایرانی در عهد صفویه مورخ رسمی دربار شاه عباس دوم بود و درسال 1011 هَ. ق. وزیر شاه سلیمان صفوی شد و در آخرگوشه گیری اختیار کرد. از آثار معروف وی تاریخ شاه عباس دوم است آثاری هم به نظم و نثر به زبان فارسی و ترکی دارد. وی به سال 1120 هَ. ق. درگذشت. ازوست :
پیش من در طلب یار به حسرت مردن
به از آن است که پرسم ز کسی یار کجاست.
( آتشکده آذر ص 229 و مجمع الفصحاء ج 2 ص 50 ).

دانشنامه عمومی

میرزا محمدطاهر وحید قزوینی، با نام کامل «عمادالدین میرزا محمدطاهر بن میرزا محمدحسین قزوینی» وزیر اعظم ایران و ادیب روزگار صفوی می باشد. در شعر به «وحید» تخلص می کرد.

نقل قول ها

میرزاطاهر وحید قزوینی‚ از شعرا و فضلای ایرانی، مورخ رسمی دربار شاه عباس دوم، از آثار معروف وی تاریخ شاه عباس دوم است. او به سال (۱۱۲۰ هجری قمری) درگذشت.
• «پیش من در طلب یار به حسرت مردن// به از آن است که پرسم زکسی یار کجاست»• «آن کس که بود سایه نشین، سایه ندارد.»


کلمات دیگر: