کلمه جو
صفحه اصلی

حقوق مدنی

فارسی به انگلیسی

civil law, civil rights

مترادف و متضاد

civic law (اسم)
حقوق مدنی

دانشنامه عمومی

حقوق مدنی مهم ترین شاخه حقوق خصوصی است که به بررسی و تنظیم روابط افراد جامعه با یکدیگر صرف نظر از عنوان و موقعیت اجتماعی آن ها می پردازد.
حقوق تجارت – که بر روابط بین بازرگانان و اعمال تجاری آن ها حاکم است.
حقوق کار – روابط میان کارگران و کارفرما را تنظیم می کند.
آئین دادرسی مدنی – قواعدی که دادگاه ها براساس آن به اختلافات راجع به حقوق خصوصی افراد رسیدگی و آن ها راحل و فصل می کنند.
مالکیت فکری - به بررسی حقوقی می پردازد که به انسان اختیار بهره برداری انحصاری از حاصل ابتکارات و اندیشه های خود را می دهد. مانندحق تکثیر انحصاری مؤلف و هنرمند، حق مخترع بر اختراعاتش، حق تاجر بر نام تجارتی خویش و حق سرقفلی.
حقوق مدنی در انگلیسی سیویل لا (Civil law) و در فرانسه دعوا سیویل (Droit civil) نامیده می شود که از واژهٔ لاتین ژوس سیویله (jus civil) گرفته شده اند که در امپراتوری روم به حقوق حاکم بر روابط شهروندان جامعهٔ روم اطلاق می شد و در مقابل حقوق بشر به کار می رفت که ناظر بر قواعد عمومی حاکم بر روابط رعایای دولت روم با یکدیگر و با شهروندان بود.
در قرون وسطی حقوق مدنی در مدارس و دانشگاه های اروپا به معنی حقوق رم و در مقابل حقوق مسیحی به کار می رفت.
رفته رفته با اهمّیّت پیدا کردن دوباره حقوق عمومی به ویژه پس از انقلاب کبیر فرانسه (۱۷۸۹) این اصطلاح در معنای حقوق خصوصی (روابط افراد با یکدیگر) به کار رفت و در تقابل با حقوق عمومی (روابط افراد با دولت) به کار رفت.

دانشنامه آزاد فارسی

حقوق مدنی (civil law)
نظام قانونی مبتنی بر حقوق رومی. این نظام یکی از دو نظام اصلی قانونی اروپایی است، نظام دیگر حقوق (عرفی) انگلیسی است. حقوق مدنی به معنی حقوق مربوط به موضوعات غیرکیفری مانند قرارداد و شبه جرم نیز می تواند باشد. در قرون وسطا، حقوق رومی، با تغییرات محلّی، عمدتاً از راه نفوذ کلیسای مسیحی، در سرتاسر اروپا پذیرفته شده بود. انتشار آن در مراحل بعدی، به میزان زیادی، مرهون نفوذ مجموعه فرانسوی قوانین ناپلئون مبتنی بر حقوق رومی بود که در قرن ۱۹ در چند کشور اروپای شرقی، آسیا، و مصر اقتباس شده بود. در میان کشورهای مشترک المنافغ، حقوق رومی مبنای نظام های حقوقی اسکاتلند، کِبِک (ایالتی در کانادا) و همچنین افریقای جنوبی است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] حقوق مدنی، تألیف استاد حبیب الله طاهری کاشانی است که در پنج جلد و در شرح قانون مدنی نظام جمهوری اسلامی ایران، به زبان فارسی نگاشته شده است.
طبق بیان خود مؤلف، کتاب، بر اساس سرفصل های نه گانه ای که از طرف ستاد انقلاب فرهنگی برای تدریس در نه ترم تعیین شده، تنظیم گردیده است، فلذا کتاب، از سه جزء تشکیل یافته که در جلد اول، حقوق مدنی(1): در اشخاص و حمایت از محجورین، حقوق مدنی(2): در اموال و مالکیت و در جلد دوّم، حقوق مدنی(3): در کلیات قراردادها، حقوق مدنی(4): در الزامات خارج از قرارداد(مسئولیت مدنی) و در جلد سوّم، حقوق مدنی(5): در حقوق خانواده و و در جلد چهارم، حقوق مدنی(6) و (7): عقود معین و در جلد پنجم، حقوق مدنی(8): در شفعه و وصیت و حقوق مدنی(9): در ارث، یکی پس از دیگری بررسی شده اند.
از مطالبی که مؤلف مورد توجه قرار داده، این است که در ضمن قوانین بیان شده در هر یک از بندها، مأخذ و مدرک آن از کتب فقهی معتبر امامیّه، در پاورقی آورده شده تا به ذهن کسی خطور نکند که اسلام توان بیان احکام را نداشته و قوانین مدنی خود را از قانون کشورهای غربی اخذ کرده است.
مؤلف، در این قسمت اقدام به ذکر پیش گفتاری نموده که حاوی نکات قابل توجهی می باشد.
ایشان تاریخچه پیدایش و رشد دین مبین اسلام را در قالب چند بند ترسیم نموده که مسائل مهم و مربوط به مبحث کتاب، در میان آنها قابل مشاهده است.
[ویکی فقه] حقوق مدنی (امامی). کتاب « حقوق مدنی» تألیف آیة الله سید حسن امامی در شش مجلد تدوین شده و به بررسی قوانین و احکام فقهی و حقوق مدنی در ایران با توجه به فقه امامیه پرداخته است. نویسنده، پس از چندین دوره تدریس قانون مدنی در دانش کده حقوق به مرور یادداشت هایی از دروس ارائه شده تهیه نموده و آن را به صورت مجموعه حاضر درآورده است; تا مورد استفاده دانش جویان و پژوهش گران عرصه فقه و حقوق قرار گرفته و فروع حقوق مدنی در باب عقود و ایقاعات و کلیه معاملات مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
هدف نویسنده چنان که در مقدمه گفته بهبهود بخشیدن به وضعیت موجود در عرصه قوانین اجتماعی، اقتصادی و سیاسی بوده تا با در نظر گرفتن احتیاجات زمان در وضع قوانین مدنی تغییرات لازم به وجود آید و تفسیری صحیح و به روز از آنها به عمل آید.
ساختار
او با مراجعه به مواد قانونی پیش بینی شده در زمینه حقوق مدنی و هم چنین با استفاده از قواعد و مستندات فقهی به ویژه کتاب مکاسب شیخ مرتضی انصاری به تجزیه و تحلیل فروع و مسائل فقهی و حقوقی قضایای حقوقی در زمینه حقوق مدنی پرداخته است و قوانین مربوط به معاملات اعم از عقود و ایقاعات را بررسی نموده است. وی به صورت تطبیقی نیز گاهی اوقات قوانین موضوعه مدنی در ایران را با قوانین موضوعه فرانسه مقایسه نموده است.
گزارش محتوا
...

[ویکی فقه] حقوق مدنی (طاهری). کتاب « حقوق مدنی»، تألیف جناب مستطاب استاد حبیب الله طاهری کاشانی است که در پنج جلد و در شرح قانون مدنی نظام جمهوری اسلامی ایران ، به زبان فارسی نگاشته شده است.
طبق بیان خود مؤلف، کتاب، بر اساس سرفصل های نه گانه ای که از طرف ستاد انقلاب فرهنگی برای تدریس در نه ترم تعیین شده، تنظیم گردیده است، فلذا کتاب، از سه جزء تشکیل یافته که در جلد اول، حقوق مدنی( ۱): در اشخاص و حمایت از محجورین، حقوق مدنی( ۲): در اموال و مالکیت و در جلد دوّم، حقوق مدنی( ۳): در کلیات قراردادها، حقوق مدنی( ۴): در الزامات خارج از قرارداد( مسئولیت مدنی) و در جلد سوّم، حقوق مدنی( ۵): در حقوق خانواده و و در جلد چهارم، حقوق مدنی( ۶) و( ۷): عقود معین و در جلد پنجم، حقوق مدنی( ۸): در شفعه و وصیت و حقوق مدنی( ۹): در ارث، یکی پس از دیگری بررسی شده اند.
گزارش محتوا
از مطالبی که مؤلف مورد توجه قرار داده، این است که در ضمن قوانین بیان شده در هر یک از بندها، مأخذ و مدرک آن از کتب فقهی معتبر امامیه ، در پاورقی آورده شده تا به ذهن کسی خطور نکند که اسلام توان بیان احکام را نداشته و قوانین مدنی خود را از قانون کشورهای غربی اخذ کرده است.
← اشخاص و حمایت از محجورین
۱. ↑ حقوق مدنی، حبیب الله طاهری، ج۱ ، ص ۹. ۲. ↑ حقوق مدنی، حبیب الله طاهری، ج ۱، ص۱۷. ۳. ↑ حقوق مدنی، حبیب الله طاهری، ج ۱، ص۸ . ۴. ↑ حقوق مدنی، حبیب الله طاهری، ج۱ ، ص ۲۸. ۵. ↑ حقوق مدنی، حبیب الله طاهری، ج ۱، ص۱۶۷ . ۶. ↑ حقوق مدنی، حبیب الله طاهری، ج ۲، ص۴ . ۷. ↑ حقوق مدنی، حبیب الله طاهری، ج۴ ، ص۱۶ . ۸. ↑ حقوق مدنی، حبیب الله طاهری، ج ۵، ص۹ . ۹. ↑ حقوق مدنی، حبیب الله طاهری، ج ۵، ص۶۳ . ۱۰. ↑ حقوق مدنی، حبیب الله طاهری، ج ۵، ص۲۲۳ .
منبع
...

[ویکی فقه] حقوق مدنی (کتاب). کتاب « حقوق مدنی»، تألیف جناب مستطاب استاد حبیب الله طاهری کاشانی است که در پنج جلد و در شرح قانون مدنی نظام جمهوری اسلامی ایران ، به زبان فارسی نگاشته شده است.
طبق بیان خود مؤلف، کتاب، بر اساس سرفصل های نه گانه ای که از طرف ستاد انقلاب فرهنگی برای تدریس در نه ترم تعیین شده، تنظیم گردیده است، فلذا کتاب، از سه جزء تشکیل یافته که در جلد اول، حقوق مدنی( ۱): در اشخاص و حمایت از محجورین، حقوق مدنی( ۲): در اموال و مالکیت و در جلد دوّم، حقوق مدنی( ۳): در کلیات قراردادها، حقوق مدنی( ۴): در الزامات خارج از قرارداد( مسئولیت مدنی) و در جلد سوّم، حقوق مدنی( ۵): در حقوق خانواده و و در جلد چهارم، حقوق مدنی( ۶) و( ۷): عقود معین و در جلد پنجم، حقوق مدنی( ۸): در شفعه و وصیت و حقوق مدنی( ۹): در ارث، یکی پس از دیگری بررسی شده اند.

پیشنهاد کاربران

حقوقی است که مردم در روابط با یک دیگر صرف نظر از جایگاه اجتماعی ، دارا میباشند. مثل حق ازدواج ، حق خرید و فروش ، حق ارث .


کلمات دیگر: