کلمه جو
صفحه اصلی

خیوس

فرهنگ فارسی

۱ - جزیره ای در مجمع الجزایر ( یونان ) که اهالی آن مدعی اند هومیروس شاعر در آنجا متولد شده دارای ۵۴٠٠٠ تن سکنه. ۲ - کرسی جزیره که بندریست دارای ۲۴٠٠٠ تن سکنه و شراب آن مشهور است.
جزیره گنگبار نوعی شراب که از جزیره خیوس خیزد .

لغت نامه دهخدا

خیوس. ( اِخ ) جزیره گنگبار. ( یادداشت مؤلف ) : جزیره و دره ای است که در حدود آسیای صغیر در میانه لسبوس و ساموس واقع می باشد و در قدیم الایام بواسطه انجیر و انگور و مرمر مشهور بوده و چون پولس از... بساموس میرفت از جزیره مرقوم گذشت. ( قاموس مقدس ). || نوعی شراب که از جزیره خیوس خیزد. ( یادداشت مؤلف ) : وانقعناها فی شراب من شراب البلد الذی یقال له خیوس.

دانشنامه عمومی

جزیره خیوس در استان اژه شمالی در کشور یونان واقع شده است.
یونان
فهرست شهرهای یونان

دانشنامه آزاد فارسی

خیوس (Chios)
یکی از جزایر یونان در دریای اژه، به فاصلۀ ۱۳کیلومتری ساحل غربی ترکیه، در مدخل خلیج ازمیر. ۸۳۰ کیلومتر مربع مساحت و ۵۰,۲۰۰ نفر جمعیت دارد (۱۹۹۳). طول این جزیره ۵۰ کیلومتر و عرض آن بین دوازده تا ۲۵ کیلومتر است. انگور، پرتغال، هندوانه، زیتون، ادویه، و توتون در این جزیره کشت می شود. مرکز جزیره نیز خیوس نام دارد. شهر خیوس در ساحل شرقی واقع شده و دارای یک لنگرگاه جدید، یک کلیسای جامع، و قلعه ای از قرن ۱۳م است. محصولات بومی صادر و فرآورده های چوبی وارد می کند. در اواخر عصر مفرغ ایونی ها در خیوس سکنی گزیدند. برای نخستین بار در تاریخ از آن به منزلۀ کشور نیرومند دریایی با روابط نزدیک با میلتوس، در آسیای صغیر، نام برده شده است. این دو در زمان کوروش در ۵۴۶پ م به تصرف شاهنشاهی ایران درآمدند. برخی از کشتی های آنان در ناوگان ایران در نبرد سالامیس حضور داشتند. خیوس پس از پیروزی یونان در موکاله، در ۴۷۹پ م مستقل شد. این جزیره به اتحادیۀ دِلوسی پیوست و مدت ها یکی از متحدان پروپاقرص آتن بود. یک شرکت ونیزی از قرن ۱۴م تا ۱۵۶۶ بر آن مسلط بود و در این سال خیوس به اشغال ترک ها درآمد. به استثنای دورۀ کوتاه مدت اشغال آن به دست ونیزی ها در ۱۶۹۴، خیوس تا جنگ جهانی اول در دست ترک ها باقی ماند و سپس به یونان واگذار شد. در ۱۸۸۱ زلزله ای جزیره را ویران کرد. شورشی که در ۱۹۲۲ به سقوط شاه کنستانتین انجامید، از خیوس آغاز شده بود. امروزه این جزیره را کئوس می نامند.


کلمات دیگر: