کلمه جو
صفحه اصلی

استاندار


مترادف استاندار : حاکم، حکمران، والی

فارسی به انگلیسی

governor, governor-general, prefect, premier

governor - general


governor, prefect, premier


مترادف و متضاد

حاکم، حکمران، والی


exarch (اسم)
اسقف اعظم، نایب السلطنه، استاندار

governor-general (اسم)
فرمانفرما، استاندار، حاکم کل، فرماندار کل

tetrarch (اسم)
استاندار

فرهنگ فارسی

فرمانروای یک استان، کسی که ازطرف وزارت کشورکارهای یک استان رااداره میکند، سابقاوالی یاحکمران نامیده می شد
( اسم ) حاکم ایالت فرمانروای یک استان والی حاکم حکمران . توضیح در عهد ساسانی این کلمه بدین معنی بکار رفته نام استاندار کشکر و استاندار میشان در کتب مذکور است .

فرهنگ معین

( اُ ) [ په . ] (اِ. )حاکم ایالت ، فرمانروای یک استان .

لغت نامه دهخدا

استاندار. [ اُ ] ( پهلوی ، نف مرکب ) حاکم اُستان ( ناحیت و ایالت ) در زمان ساسانیان. ( ایران در زمان ساسانیان ترجمه یاسمی ص 86 و 348 ). رجوع به استندار شود. || در اصطلاح جدید، حاکم هر یک از ده استان ( ناحیه بزرگ ) ایران.

استاندار. [ اِ ] ( فرانسوی ، اِ ) استاندارد. نمونه. انموذج. عیار.

استاندار. [ اِ ] (فرانسوی ، اِ) استاندارد. نمونه . انموذج . عیار.


استاندار. [ اُ ] (پهلوی ، نف مرکب ) حاکم اُستان (ناحیت و ایالت ) در زمان ساسانیان . (ایران در زمان ساسانیان ترجمه ٔ یاسمی ص 86 و 348). رجوع به استندار شود. || در اصطلاح جدید، حاکم هر یک از ده استان (ناحیه ٔ بزرگ ) ایران .


فرهنگ عمید

۱. کسی که از طرف وزارت کشور کارهای یک استان را اداره می کند.
۲. [قدیمی] والی، حکمران.

دانشنامه عمومی

استاندار فردی است که اداره یک ایالت یا استان را بر عهده دارد و نام و وظایفش در کشورهای گوناگون متفاوت است. همچنین در دودمان های مختلفی که بر ایران حکومت می کردند، دارای نام های گوناگونی بوده است.
نیروهای نظامی در چارچوب وظایفی که در ارتباط با امنیت مناطق دارند، تحت نظارت استانداران عمل خواهند کرد.
استاندار به عنوان نماینده عالی دولت در برابر رئیس جمهور و هیئت وزیران مسئول بوده و به عنوان نماینده وزارت کشور مسئولیت اجرای وظایف و اختیارات آن وزارت در استان را عهده دار خواهد بود و در مقابل وزیر کشور پاسخگوست.
شورای عالی اداری در هشتادمین جلسه مورخ ۱۳۷۷/۷/۲۸ بنا به پیشنهاد سازمان امور اداری و استخدامی کشور و وزارت کشور دراجرای مفاد تبصره ۳۱ قانون برنامه دوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران به منظور متناسب کردن اختیارات استانداران و فرمانداران با مسئولیت های محوله دراستان و تعیین نحوه ارتباط آن ها با مقامات مرکزی و نحوه نظارت برعملکرد مدیران محلی و چگونگی عزل و نصب آنان و همچنین تعیین وظایف استانداران و فرمانداران و نحوه عزل و نصب آن ها و چگونگی ارتباط آن ها با مسئولین دستگاه های اجرائی تصویب نمودند:
ماده۱: استانداران در قلمرو مأموریت خویش به عنوان نماینده عالی دولت، مسئولیت اجرای سیاست های عمومی کشور در ارتباط با وزارتخانه ها، مؤسسات و شرکت های دولتی و سایر دستگاه هایی که بنحوی از بودجه عمومی دولت استفاده می نمایند. نهادهای انقلاب اسلامی، نیروهای انتظامی، شوراهای اسلامی شهر و شهرداری ها و مؤسسات عمومی غیردولتی را عهده دار خواهند بود.
ماده ۲: وظایف و اختیارات استانداران در قلمرو مأموریت خویش بشرح زیر می باشد:

جدول کلمات

والی


کلمات دیگر: