ملکشاه
فارسی به انگلیسی
فرهنگ اسم ها
معنی: شاه شاهان
لغت نامه دهخدا
ملکشاه. [ م َ ل ِ ] ( اِخ ) دهی از دهستان سرولایت است که در بخش سرولایت شهرستان نیشابور واقع است و 197 تن سکنه دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9 ).
ملکشاه. [ م َ ل ِ ] ( اِخ ) ابن تکش خوارزمشاهی ، ملقب به ناصرالدین که از جانب پدر در خراسان حکومت داشت و به سال 627 هَ.ق. در همانجا درگذشت. و رجوع به حبیب السیر چ خیام ج 2 ص 638 و طبقات سلاطین اسلام ص 162 شود.
ملکشاه. [ م َ ل ِ ] ( اِخ ) ابن محمودبن محمدبن ملکشاه بن الب ارسلان سلجوقی. از سلاجقه عراق. وی بعد از عمش مسعودبن محمدبن ملکشاه به سلطنت رسید، اما به علت بی کفایتی و افراط در در باده خواری و لهو و لعب پس از چهار ماه پادشاهی از سلطنت خلع شد و برادرش محمدبن محمود به جای او به تخت پادشاهی نشست. وی در 32 سالگی به سال 555 هَ. ق. در اصفهان درگذشت. و رجوع به تاریخ ابن الاثیر ج 11 ص 118 و تاریخ گزیده صص 466 - 468 و طبقات سلاطین اسلام و حبیب السیر چ خیام ج 2 ص 526 شود.
ملکشاه. [ م َل ِ ] ( اِخ ) ( ... سلجوقی ) نام پدر سلطان سنجر است که پادشاه خراسان بود. ( برهان ). نام پادشاهی... از سلجوقیان که نظام نام وزیری داشت که بسیار سخی و کریم الطبع بود. ( غیاث ) ( آنندراج ). جلال الدین ابوالفتح حسن ملکشاه بن محمد الب ارسلان سلجوقی ( 445 - 485 هَ. ق. ) به سال 465 هَ. ق. پس از کشته شدن پدرش الب ارسلان به سلطنت رسید و زمام امور مملکت را به دست خواجه نظام الملک سپرد و او را به اتابک ملقب ساخت. در ابتدای پادشاهی وی عمادالدوله قاورد عمش به ادعای سلطنت برخاست و عازم تسخیر ری و بلادجبل شد، اما ملکشاه بر قاورد دست یافت و به صوابدید نظام الملک او را بکشت. در سال 470 هَ. ق. برادر خود تتش ، ملقب به تاج الدوله را مأمور فتح شام کرد و او به سال 472 هَ. ق. دمشق را بگشود و سلسله سلاجقه شام را تأسیس کرد. در سال 477 هَ. ق. برای سرکوبی شرف الدوله عقیلی لشکر به سوی او فرستاد. این سپاه اگرچه امیر موصل را منهزم و محصور کردند، اما ملکشاه به علت انقلاب خراسان و عصیان برادرش تکش با شرف الدوله صلح کرد و او را همچنان در بلاد خود به امیری باقی گذاشت. ملکشاه در بازگشت به خراسان تکش را دستگیر کرد و میل در چشمانش کشید. در سال 477 هَ. ق. سلیمان قتلمش ، مؤسس سلاجقه روم بر بندر انطاکیه حمله برد و این بندر را که از سال 358 هَ. ق. به تصرف رومیان شرقی درآمده بود به نام ملکشاه فتح کرد و بر حوزه حکومتی خویش بیفزود. فتح انطاکیه حدود ممالک سلجوقی را از طرف مغرب به کنار دریای مدیترانه رساند. در سال 479 هَ. ق. ملکشاه از اصفهان عازم الجزیره و شام شد و حلب را تصرف کرد. در سال 482 هَ. ق. به ماوراءالنهر حمله برد و ابتدا بخارا و سپس سمرقند را تصرف کرد و بر احمدخان ، خاقان ترکستان دست یافت و او را به اسیری با خود نگاه داشت. در همین اوان ، امیر کاشغر نیز قبول اطاعت ملکشاه کرد و پذیرفت که خطبه و سکه به نام وی کند. از وقایع مهم دیگر سلطنت ملکشاه ، ظهور حسن صباح و قتل خواجه نظام الملک بدست یکی از فدائیان اوست ( 485 هَ. ق. ). بعد ازقتل خواجه نظام الملک ، ملکشاه وزارت خود را به تاج الملک ابوالغنایم مرزبان خسرو سپرد و اندکی بعد در نیمه شوال سال 485 هَ. ق. به وضعی نامعلوم مسموم گردید. در زمان ملکشاه ، قلمرو سلجوقیان به منتهای وسعت وعظمت خود رسید. از حد چین تا مدیترانه و از شمال دریاچه خوارزم و دشت قپچاق تا ماورای یمن به نام او خطبه می خواندند و امپراتور روم شرقی و امرای عیسوی گرجستان و ابخاز به او خراج و جزیه می دادند و اصفهان در عهد او و خواجه نظام الملک از مهمترین و آبادترین بلاد جهان بشمار می رفت. از کارهای مشهور ملکشاه ، اقدام به اصلاح تقویم و بستن زیجی است در اصفهان به سال 467 هَ. ق. که در آن حکیم و شاعر عالی قدر خیام نیشابوری نیز شرکت داشته و این همان است که به تقویم جلالی شهرت یافته است. و رجوع به تاریخ مفصل ایران تألیف عباس اقبال و اخبار الدولة السلجوقیه و تاریخ گزیده و کامل ابن اثیر و یادداشتهای قزوینی ج 3 ص 321 شود.
ملکشاه . [ م َ ل ِ ] (اِخ ) ابن تکش خوارزمشاهی ، ملقب به ناصرالدین که از جانب پدر در خراسان حکومت داشت و به سال 627 هَ .ق . در همانجا درگذشت . و رجوع به حبیب السیر چ خیام ج 2 ص 638 و طبقات سلاطین اسلام ص 162 شود.
ملکشاه . [ م َ ل ِ ] (اِخ ) ابن محمودبن محمدبن ملکشاه بن الب ارسلان سلجوقی . از سلاجقه ٔ عراق . وی بعد از عمش مسعودبن محمدبن ملکشاه به سلطنت رسید، اما به علت بی کفایتی و افراط در در باده خواری و لهو و لعب پس از چهار ماه پادشاهی از سلطنت خلع شد و برادرش محمدبن محمود به جای او به تخت پادشاهی نشست . وی در 32 سالگی به سال 555 هَ . ق . در اصفهان درگذشت . و رجوع به تاریخ ابن الاثیر ج 11 ص 118 و تاریخ گزیده صص 466 - 468 و طبقات سلاطین اسلام و حبیب السیر چ خیام ج 2 ص 526 شود.
ملکشاه . [ م َ ل ِ ] (اِخ ) دهی از دهستان سرولایت است که در بخش سرولایت شهرستان نیشابور واقع است و 197 تن سکنه دارد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9).
ملکشاه . [ م َل ِ ] (اِخ ) (... سلجوقی ) نام پدر سلطان سنجر است که پادشاه خراسان بود. (برهان ). نام پادشاهی ... از سلجوقیان که نظام نام وزیری داشت که بسیار سخی و کریم الطبع بود. (غیاث ) (آنندراج ). جلال الدین ابوالفتح حسن ملکشاه بن محمد الب ارسلان سلجوقی (445 - 485 هَ . ق .) به سال 465 هَ . ق . پس از کشته شدن پدرش الب ارسلان به سلطنت رسید و زمام امور مملکت را به دست خواجه نظام الملک سپرد و او را به اتابک ملقب ساخت . در ابتدای پادشاهی وی عمادالدوله قاورد عمش به ادعای سلطنت برخاست و عازم تسخیر ری و بلادجبل شد، اما ملکشاه بر قاورد دست یافت و به صوابدید نظام الملک او را بکشت . در سال 470 هَ . ق . برادر خود تتش ، ملقب به تاج الدوله را مأمور فتح شام کرد و او به سال 472 هَ . ق . دمشق را بگشود و سلسله ٔ سلاجقه ٔ شام را تأسیس کرد. در سال 477 هَ . ق . برای سرکوبی شرف الدوله ٔ عقیلی لشکر به سوی او فرستاد. این سپاه اگرچه امیر موصل را منهزم و محصور کردند، اما ملکشاه به علت انقلاب خراسان و عصیان برادرش تکش با شرف الدوله صلح کرد و او را همچنان در بلاد خود به امیری باقی گذاشت . ملکشاه در بازگشت به خراسان تکش را دستگیر کرد و میل در چشمانش کشید. در سال 477 هَ . ق . سلیمان قتلمش ، مؤسس سلاجقه ٔ روم بر بندر انطاکیه حمله برد و این بندر را که از سال 358 هَ . ق . به تصرف رومیان شرقی درآمده بود به نام ملکشاه فتح کرد و بر حوزه ٔ حکومتی خویش بیفزود. فتح انطاکیه حدود ممالک سلجوقی را از طرف مغرب به کنار دریای مدیترانه رساند. در سال 479 هَ . ق . ملکشاه از اصفهان عازم الجزیره و شام شد و حلب را تصرف کرد. در سال 482 هَ . ق . به ماوراءالنهر حمله برد و ابتدا بخارا و سپس سمرقند را تصرف کرد و بر احمدخان ، خاقان ترکستان دست یافت و او را به اسیری با خود نگاه داشت . در همین اوان ، امیر کاشغر نیز قبول اطاعت ملکشاه کرد و پذیرفت که خطبه و سکه به نام وی کند. از وقایع مهم دیگر سلطنت ملکشاه ، ظهور حسن صباح و قتل خواجه نظام الملک بدست یکی از فدائیان اوست (485 هَ . ق .). بعد ازقتل خواجه نظام الملک ، ملکشاه وزارت خود را به تاج الملک ابوالغنایم مرزبان خسرو سپرد و اندکی بعد در نیمه ٔ شوال سال 485 هَ . ق . به وضعی نامعلوم مسموم گردید. در زمان ملکشاه ، قلمرو سلجوقیان به منتهای وسعت وعظمت خود رسید. از حد چین تا مدیترانه و از شمال دریاچه ٔ خوارزم و دشت قپچاق تا ماورای یمن به نام او خطبه می خواندند و امپراتور روم شرقی و امرای عیسوی گرجستان و ابخاز به او خراج و جزیه می دادند و اصفهان در عهد او و خواجه نظام الملک از مهمترین و آبادترین بلاد جهان بشمار می رفت . از کارهای مشهور ملکشاه ، اقدام به اصلاح تقویم و بستن زیجی است در اصفهان به سال 467 هَ . ق . که در آن حکیم و شاعر عالی قدر خیام نیشابوری نیز شرکت داشته و این همان است که به تقویم جلالی شهرت یافته است . و رجوع به تاریخ مفصل ایران تألیف عباس اقبال و اخبار الدولة السلجوقیه و تاریخ گزیده و کامل ابن اثیر و یادداشتهای قزوینی ج 3 ص 321 شود.