کلمه جو
صفحه اصلی

مگارا

دانشنامه عمومی

مگارا (به یونانی: Μεγάρα) به معنی «خانه های عظیم»، در اساطیر یونان دختر بزرگ کرئون پادشاه تبس و اولین همسر هراکلس بود.او برای قدردانی از هراکلس به خاطره دفاع از تبس در مقابل اُرکومنوس در یک جنگ تن به تن، دختر بزرگ خود مگارا را به هراکلس تقدیم کرد و هراکلس او را به وطن خود و خانهٔ آمفیتروئون برد. مگارا برای او یک پسر و دو دختر به دنیا آورد (در برخی از تفسیرات آنها دارای هشت فرزند بودند)، که هراکلس آنها را همراه با مگارا هنگامی که هرا او را دچار دیوانگی موقتی کرده بود کشت. در بعضی از تفسیرات آمده مگارا را به یولائوس پهلوان تبسی دادند بعد از اینکه هراکلس تبس را برای همیشه ترک کرد.
بر طبق گفته های اوریپید، هنگامی که هراکلس در حال بازگشت به خانه از سفر خود به جهان زیرین بود، دریافت که در یونان جنگی رخ داده است. در طول غیبت او، لیکوس به وابیه حمله کرده بود تا کرئون را سرنگون و در نهایت به قتل برساند. درست هنگامی که لیکوس در حال کشتن مگارا و فرزندانش بود، هراکلس از راه رسید. او به سرعت به دفاع از خانواده خود شتافت تا با تیر و کمانش لیکوس را از پا درآورد. درست در لحظهٔ قربانی کردنش برای زئوس، هرا مداخله نمود و هراکلس را به یک جنون و خشم ناگهانی دچار نمود. هراکلس شروع به تیراندازی به جانوران خیالی ساخته ذهنش کرد و در انتها همسر خود مگارا و سه فرزندشان را به قتل رساند (در برخی از تفسیرات مگارا از دست او پا به فرار گذاشت). هنگامی که او در حال کشتن پدر خود آمفیتروئون بود که او را با پدر ائوروستئوس، استنلوس اشتباه گرفته بود، آتنا از راه رسید و هراکلس را با طنابی به تخته سنگی بست و او را به خواب سنگینی فروبرد. هنگامی که هراکلس بیدار شد، متوجه کار خود شده و بسیار وحشت زده گشت و قصد خودکشی داشت. خوشبختانه دوست او تسئوس نیز در آنجا حضور داشت و توانست او را آرام و بالاخره متقاعد سازد که خود را بازیابد.

دانشنامه آزاد فارسی

مِگارا (Megara)
دولت ـ شهر باستانی یونانی میان آتیکا۱ و کورنت۲. از شمال به خلیج کورنت۳ و از جنوب به خلیج سارونیک۴ محدود می شد و دو بندر پررونق داشت، که به شکوفایی اقتصادی دست یافت. کوچندگان از مگارا مستعمره های بسیاری، ازجمله بیزانس۵ و خالکدون۶، بنا کردند. برتری اقتصادی مگارا رفته رفته جای خود را به رقابت از سوی آتن، کورینت، و کورکورا۷ داد. در ۴۵۵پ م شهروندان مگارا افراد یک پادگان آتنی را قتل عام کردند؛ این افراد در ۴۵۹پ م در شهر مگارا مستقر شده بودند و آتنی ها نیز با تحریم تجارت در سراسر امپراتوری مگارا این اقدام را تلافی کردند. پس از جنگ پلوپونزی۸، مگارا بخشی از رونق سابق را بازیافت و نهایتاً در اتحادیۀ آخایایی۹ پذیرفته شد. مگارا به منزلۀ کانون مکتبی فلسفی مشهور است که معمولاً «مگارایی» نامیده می شود. اقلیدسِ۱۰ مگارایی (متوفی ۳۸۰پ م که نباید او را با اقلیدس ریاضی دان اشتباه کرد)، که در این شهر زاده شده بود، این مکتب را بنیاد نهاد بعدها این مکتب به سبب انتقاد از ارسطو و نیز تأسیس مکتبی تازه در منطق مشهور شد. این شهر برای مرمر سفید و گِل سفیدی که از آن ظروف سفالی می ساختند نیز معروف بود. امروزه مگارا ح ۲۸,۰۰۰ نفر جمعیت دارد.
AtticaCorinthCorinthian GulfSaronic GulfByzantiumChalcedonCorcyraPeloponnesian WarAchaean leagueEuclid

پیشنهاد کاربران

خشم الهه ی ماه


کلمات دیگر: