کلمه جو
صفحه اصلی

جلال طالبانی

دانشنامه عمومی

جلال طالبانی (به کردی: جەلال تاڵەبانی) (۱۲ نوامبر ۱۹۳۳ – ۳ اکتبر ۲۰۱۷) رئیس جمهور عراق در فاصله سال های ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۴ میلادی و رهبر حزب اتحادیه میهنی کردستان (Yekîtiya Nîştimanî ya Kurdistanê یهکێتیی نیشتمانیی کوردستان) و از رهبران جنبش ملی گرایی کرد بود.
ویکی پدیا انگلیسی
نظر جلال طالبانی درباره استقلال کردستان عراق
جلال طالبانی در پائیز ۱۹۳۳ در روستای کلکان در دامنه کوه کوسرت در یک خانواده مذهبی پیرو طریقت قادریه به دنیا آمد. دوران کودکی خود را در همان روستا سپری کرده و پس از آن که پدر وی به عنوان مرشد تکیه طالبانی در شهر کویسنجق برگزیده شد، خانواده وی به شهر نقل مکان کردند.
براساس آنچه که جلال طالبانی در کتاب زندگی و خاطرات خود (کتاب پس از شصت سال) بیان کرده است، خانواده طالبانی اصالتاً از کُردهای ایران بوده که خاندان آن ها از ایران به عراق مهاجرت کرده اند. خاندان طالبانی به ایل زنگنه تعلق دارند. جد این خاندان به ملامحمود زنگنه مشهور است. اما این خاندان پیروی فرقهٔ قادری است و به مصلحت سیاسی و طریقتی از لحاظ نسب خود را به سادات برزنجی کاکه سوری و افرادی مانند شیخ رضا طالبانی یا رستم آغا که بعدها به رستم آقای قره داغی معروف شد می رسانند، اما از لحاظ بطنی و نیز از سوی مادر به ایل زنگنه تعلق دارند. اجداد پدری جلال طالبانی اصالتاً ایرانی و از کُردهای بوکان بوده اند که در دوره صفویه به عراق مهاجرت کرده اند.
در زندگی نامه جلال طالبانی چنین آمده که:

نقل قول ها

جلال طالبانی (۱۹۳۳ -) ششمین رئیس جمهور عراق.
• «این درست است که اکثریت در عراق، عرب های شیعه هستند اما آنها وابستگی و پیروی از ایران را نمی پذیرند. نجف، واتیکان شیعه در جهان است و نه قم... همه مراقد امامان و بزرگان شیعه، اینجا در عراق هستند و در ایران تنها مرقد یک امام وجود دارد که او را امام غریب می خوانند. علاوه بر این، حوزه علمیه مرکزی همیشه در عراق بوده است. نجف اشرف، پایه است و این تفاوت بزرگ میان ایران و عراق است...»• «پس از سقوط صدام در سال ۲۰۰۳ در شهر سلیمانیه تنها ۵ میلیونر وجود داشت اما امروز تعداد این افراد به ۲۹۰۰ نفر رسیده است. قبلا در سلیمانیه تنها یک دانشگاه وجود داشت اما هم اکنون این رقم به ۲۰ دانشگاه افزایش یافته است. فکر می کنم برای یک کرد عاقل، همین کفایت می کند.»


کلمات دیگر: