کلمه جو
صفحه اصلی

علی اکبر شیرودی

دانشنامه عمومی

سرلشکر خلبان علی اکبر قربان شیرودی یا علی اکبر شیرودی (زادهٔ ٢۵ دی ۱۳۳۴ در بالاشیرود تنکابن مازندران - درگذشتهٔ ۸ اردیبهشت ۱۳۶۰ در بازی دراز دشت ذهاب) خلبان جنگی ایرانی بود.
احمد کشوری
سیمرغ (مجموعه تلویزیونی)
هنگامی که علی اکبر کودک بود، پدرش تحت تأثیر خوابی که دیده بود به تعلیم قرآن او توجه کرد. در دوران دبستان نیز نه تنها از نظر جسمی جثه ای درشت داشت، بلکه از نظر هوش و استعداد نیز از بسیاری از همسالان خود برتر بود. بعد از اتمام دورهٔ ابتدایی و کسب رتبهٔ شاگرداولی، به دلیل نبودِ دبیرستان در روستای بالاشیرود، به همراه خواهرش و دامادش که در تهران منزل داشتند، در یکی از دبیرستان های تهران ثبت نام کرد که البته با مخالفت های شدید پدرش و گریه های او برای ادامه تحصیل همراه بود. وی که از مشکلات مالی خانواده آگاه بود، از طریق کارگری و کشاورزی به پدرش کمک می کرد و در تهران نیز همواره همراه با مطالعه دروسش به کارهای سخت نیز برای تهیه حداقل درآمد جهت صرف هزینه های زندگی خود مشغول بود.
علی اکبر قربان شیرودی در سال آخر دبیرستان جهت یافتن کار به تهران رفت و در کنار کار به ادامه تحصیل پرداخت. در سال ۱۳۵۰ با افکار و مبارزات سید روح الله خمینی آشنا شد و شروع به مطالعهٔ معارف و کتاب های ادیان مختلف، همچنین کتب فلسفی و سیاسی از جمله نوشته های مرتضی مطهری کرد.
علی اکبر قربان شیرودی، در سال ۱۳۵۱ وارد دورهٔ مقدماتی خلبانی شد و پس از مدتی برای گذراندن دورهٔ کامل به پادگان هوانیروز اصفهان منتقل شد. با اتمام دورهٔ خلبان بالگرد کبری به این موضوع پی برد که نفوذ آمریکایی ها در ارتش و فرهنگ کشور بیش از آن است که تصور می شد. وی پس از پایان دورهٔ خلبانی به عنوان خلبان به استخدام ارتش درآمد و به پادگان هوانیروز کرمانشاه منتقل شد. در این ایام با احمد کشوری، که از هم استانی هایش نیز بود، آشنا شد.

نقل قول ها

علی اکبر قربان شیرودی از خلبانان رشید نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در جنگ ایران و عراق بود. وی در دیماه ۱۳۳۴ در روستای بالاشیرود تنکابن در استان مازندران به دنیا آمد و در خلال جنگ ایران و عراق در در تاریخ ۸ اردیبهشت ۱۳۶۰ به شهادت رسید.

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] شهید خلبان علی اکبر شیرودی (۱۳۳۴-۱۳۶۰) از ارتشیانی بود که همراه با خلبانان دیگر از جمله شهید کشوری به دفاع از غرب کشور در جنگ تحمیلی پرداختند. وی بالاترین ساعت پرواز در جنگ را در جهان داشت.
شهید - خلبان علی اکبر قربان شیرودی در دی ماه ۱۳۳۴ در روستای بالا شیرود از توابع شهرستان تنکابن در خانواده ای کشاورز و متدین دیده به جهان گشود.
وی پس از گذراندن سال سوم متوسطه در زادگاه خویش، برای ادامه تحصیل راهی تهران شد و همراه با کار به تحصیل خود ادامه داد. شیرودی با اتمام تحصیلات متوسطه در سال ۱۳۵۱ وارد ارتش شد و دوره مقدماتی خلبانی را در تهران به پایان رساند. سپس دوره هلی کوپتری کبرا را در پادگان اصفهان گذراند و با درجه ستوانیاری فارغ التحصیل شد.
وی پس از ۳ سال خدمت در ارتش به کرمانشاه رفت و با خلبان احمد کشوری آشنا شد. شیرودی از ارتشیانی بود که با اوج گیری جریانات انقلاب اسلامی به صفوف راهپیمایان پیوست و به دستور حضرت امام خمینی مبنی بر فرار سربازان از پادگان ها، او نیز خارج شد.
شهید شیرودی پس از خروج از پادگان درصدد تشکیل گروهی چریکی برآمد و با تعدادی از دوستانش در کرمانشاه در این زمینه اقدام کرد تا این که امام خمینی به میهن بازگشتند و انقلاب به پیروزی رسید.
شیرودی که با شروع جنگ تحمیلی در ۳۱ شهریور ۱۳۵۹ به منطقه کرمانشاه رهسپار شده بود در جریان یکی از مأموریت های خود با سرپیچی از فرمان بنی صدر مبنی بر تخلیه پادگان و انهدام انبار مهمات منطقه، به همراه ۲ خلبان همفکر خود و با ۲ هلی کوپتری که در اختیار داشتند، در طول ۱۲ ساعت پرواز بی نهایت حساس و خطرناک که وی به عنوان تنها موشک انداز پیشاپیش ۲ خلبان دیگر به قلب دشمن یورش برد، توانست مهمات دشمن را در هم کوبیده و خسارات سنگینی بر دشمن وارد آورد. با اوج گیری جنگ کردستان شیرودی و چند تن دیگر از خلبانان وارد جنگ شدند.
وی در چند عملیات پروازی خود تلفات سنگینی را به نیروها و تجهیزات دشمن در نقاط راهبردیی غرب کشور وارد کرد. در ۱۳ دی ماه ۱۳۵۹ وقتی خیانت های آشکار بنی صدر را دید به افشاگری پرداخت و از شنوندگان سخنانش خواست باایمان و اسلحه و چنگ و دندان از میهن اسلامی دفاع کنند.
در همین ایام علی اکبر شیرودی را به خاطر بازپس گیری ارتفاعات بازی دراز بازداشت تنبیهی کردند و در واکنش به این مسئله روحانیون متعهد و اعضای سپاه کرمانشاه مراتب ناراحتی خود را در اسرع وقت به اطلاع اعضای شورای عالی دفاع رساندند و حکم بازداشت وی منتفی شد.


کلمات دیگر: