کلمه جو
صفحه اصلی

کارل منگر

دانشنامه عمومی

کارل منگر ممکن است به یکی از موارد زیر اشاره داشته باشد:
کارل منگر (اقتصاددان)
کارل منگر (ریاضی دان)

نقل قول ها

کارل منگر (فوریه ۱۸۴۰ – فوریه ۱۹۲۱) اقتصاددان اتریشی و بنیانگذار مکتب اقتصادی اتریش بود. او همچنین یکی از سه مؤسس انقلاب مطلوبیت نهایی است.
• «همان گونه که مصرف کننده واحدهای اضافی از یک کالای معین را مصرف می کند، مطلوبیت نهایی هر واحد کمتر می شود تا زمانی که مطلوبیت نهایی برابر با صفر شود.»عقاید سیاسی (۱۸۷۱)• «اگر مردم به صورت تهاتری مبادله کنند، به ندرت قادر خواهند بود که آنچه می خواهند را در یک یا دو مبادله به دست آورند؛ ولی مردم متوجه می شوند که اگر کالای خود را با کالایی که مقبولیت بالایی بین همه دارد مبادله کنند این زحمت بسیار کمتر خواهد بود، چرا که بعد می توانند آن کالا را با کالای مورد نیاز خود به راحتی مبادله کنند. آن کالای عموماً مقبول تبدیل به پول می شود.»• "Carl Menger." The Concise Encyclopedia of Economics. 2008. Library of Economics and Liberty.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] کارل منگر اقتصاددان اتریشی و بنیانگذار مکتب اقتصادی اتریش در قرن نوزدهم و بیستم میلادی بود.
کارل منگر در سال ۱۸۴۰ در گالیسیا در جنوب لهستان فعلی (که در آن زمان بخشی از امپراطوری اتریش - مجارستان بود.) متولد شد؛ یکی از سه پسر خانواده ای تحصیل کرده بود. محیط خانه چنان بود که نه فقط کارل، بلکه دو برادر او نیز مدارج علمی بالایی را طی کردند؛ به طوری که یکی از آنان فیلسوفی در زمینه تاریخ سوسیالیسم و دیگری ریاضیدانی برجسته شد. کارل منگر در دانشگاه وین، پراگ و خارکوف حقوق خواند و در سال ۱۸۶۷ از دانشگاه خارکوف دکترای حقوق گرفت. نخستین شغل او کار در بخش انتشارات اداره نخست وزیری اتریش بود و در همین جا بود که منگر مطالعه اقتصاد را به طور جدی شروع کرد.کتاب اصول علم اقتصاد را که انتشار داد، شغل تدریس در دانشگاه وین به او پیشنهاد شد و سپس در سال ۱۸۷۹ در همین دانشگاه به درجه استادی رسید. در سال ۱۸۷۶ منگر هم مثل آدام اسمیت، به تدریس خصوصی ولیعهد اتریش پرداخت و با او به دور آلمان، فرانسه و بریتانیا سفر کرد. منگر در سال ۱۹۰۳ از دانشگاه وین استعفا داد و خود را وقف تجدید نظر در اوّلین کتابش کرد. او البته چندان زنده نماند تا این کار را به پایان ببرد و دست نوشته های او که به فرزندش به ارث رسیده بود، در سال ۱۹۲۱ (سال مرگ منگر) به طور پراکنده به چاپ رسید.
بلاگ، مارک، اقتصاددانان بزرگ جهان، حسن گلریز، تهران، نی، ۱۳۷۵، ص۱۱۷-۱۱۸.
آثار کارل منگر بدین شرح هست:۱. کتاب "اصول علم اقتصاد" کارل منگر در سال ۱۸۷۱ منتشر شد؛ یعنی درست همان سالی که کتاب "نظریه اقتصاد سیاسی" جونز انتشار یافته است. سه سال بعد، یعنی در ۱۸۷۴، کتاب "عناصر محض" تالیف والراس از چاپ بیرون آمد. نیمه اول کتاب "اصول علم اقتصاد" به نظریه ارزش اختصاص داده شده و به ویژه در سه فصل اول آن، نظر جونز براساس کتاب نظریه اقتصاد سیاسی او تحلیل شده است.۲. با انتشار "مسایل اقتصاد و جامعه شناسی" در سال ۱۸۷۹ مکتب تاریخی آلمان را مورد حمله قرار داد.۳. وقتی اشمولر (Gustav von Schmoller: ۱۸۳۸-۱۹۱۷) که طرفدار مکتب تاریخی بود؛ به انتقادات او پاسخ نوشت، منگر شدت حمله خود را دو چندان کرد و در جزوه کوبنده ای تحت عنوان "اشتباهات تاریخی گرایی در اقتصاد سیاسی آلمان" که در سال ۱۸۸۴ منتشر شد، انتقادات را تیزتر کرد. این کتاب، اختلاف میان دو طرف را دامن زد و شکاف میان مکتب اقتصادی آلمان و اتریش را چنان عمیق کرد که تاکنون باقی مانده است.
بلاگ، مارک، اقتصاددانان بزرگ قبل از کینز، غلامعلی فرجادی، بی جا، وثقی، ۱۳۷۵، ص۱۰۶-۱۰۷.
ناهمخوانی نظریات اقتصاددانان مکتب کلاسیک، واقعیت ها و انتقادات شدید سوسیالسیت ها و پیروان مکتب تاریخی به اصول مکتب کلاسیک، تجدید نظر در اصول مکتب کلاسیک را ضروری می نمود.
نمازی، حسین، نظام های اقتصادی، تهران، انتشارات دانشگاه شهید بهشتی، ۱۳۷۴، چاپ اول، ص۳۹.
...


کلمات دیگر: