کلمه جو
صفحه اصلی

ناحیه برار

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بِرار، ناحیه ای قدیمی در شرق ایالت مهارشترا در غرب کشور هندوستان بود. در دوره باستان این ناحیه را چنانکه در کتابهای مذهبی هندوان نیز آمده است ، ویداربها می نامیدند. ابوالفضل علامی نام اصلی آن را «وردانت » آورده ، و گفته است که «وردا» نام رودی ، و «نت » به معنی کنار است .
برار دارای پیشینه کهن تاریخی است و از بسترهای فرهنگ مهارشترایی ، و جایگاه سلسله های مختلف هندو مذهب بوده است . ایلچپور از شهرهای ناحیه برار در ۶۹۵ق /۱۲۹۶م در دوره سلطان علاءالدین خلجی (۶۹۵ - ۷۱۵ق / ۱۲۹۶- ۱۳۱۵م ) به تصرف مسلمانان درآمد؛ اما با دریافت غرامت سنگین دوباره به حکمران هندو مذهبش بازگردانده شد. در ۷۱۹ق / ۱۳۱۹م برار ضمیمه سرزمینهای سلاطین دهلی گردید و در دوره سلطه بهمنیان دکن یکی از استانهای پنجگانه قلمرو آنان بود. پس از سقوط بهمنیان (۹۳۲ق /۱۵۲۶م )، برار جایگاه حکومت سلسله عمادشاهیان گردید و گسترش و توسعه فرهنگی چشمگیری یافت . برار از ۱۰۰۴ق /۱۵۹۶م به تصرف نیروهای اکبرشاه بابری درآمد و یکی از صوبه های دوازدهگانه سرزمین بابریان گردید.
در دوره حکمرانان مختلف
در دوره ضعف حکومت بابریان و پس از اورنگ زیب در آغاز سده ۱۲ق آصف جاهیان حکومتی شبه مستقل در دکن تشکیل دادند که برار نیز تحت فرمان آن قرار گرفت . در ۱۱۵۱ق /۱۷۳۸م بخشی از برار به تصرف مراتهه ها درآمد و تا ۱۲۱۸ق /۱۸۰۳م تحت فرمان آنان بود. در این دوره برار مورد نزاع مراتهه ها و حکمرانان آصف جاهی بود و آسیبهای فراوانی به آن وارد شد. انگلیسیان پس از شکست مراتهه ها در ۱۸۰۳م برار را دوباره ضمیمه سرزمین آصف جاهیان کردند. در ۱۲۶۹ق /۱۸۵۳م برار تحت فرمان حکومت استعماری انگلیس قرار گرفت .
آثار فرهنگ اسلامی
آثار و بناهایی از دوره گسترش فرهنگ اسلامی در برار باقی مانده است . بیشتر این آثار مساجد کوچک و بزرگی است که در شهرهای مختلف برار بنا گردیده ، و مربوط به دوره های مختلف حکومت مسلمانان در این ناحیه است . از ویژگی این مساجد، وجود چند گنبد و ۵ در ورودی است ، مانند مسجد جامع گاویل گره ، مسجد جامع ناندرا و مسجد جامع ایلچپور. باقی مانده بناهای دیگر نیز در برار دیده می شود که می توان از بنارانی محل ، دژ نارنالا - با معماری هند و ایرانی - و از بنایی به نام عمیدگاه در ایلچپور نام برد. چند کتیبه مانند کتیبه های دژ گاویل گره ، بالاپور، دژ نارنالا و داکولا به زبانهای فارسی و عربی در برار باقی مانده است .
حضور مسلمانان در ناحیه برار
...


کلمات دیگر: