کلمه جو
صفحه اصلی

شاخ افریقا

دانشنامه عمومی

شاخ آفریقا. مختصات: ۹°۵۰′ شمالی ۴۹°۱۰′ شرقی / ۹٫۸۳۳°شمالی ۴۹٫۱۶۷°شرقی / 9.833; 49.167
در جیبوتی: آفار (داناکیل) و سومالی (عیسی)
در اریتره: بیلن، آفار، بنی - عامر (بجا)، هدارب، کاناما (بازا)، نارا (نیالکتیک)، ساهو (آیروب)، رشایدا، تیگری و تیگرای. مردم جبرتی از مسلمانان تیگرینیاس هستند که خود را به عنوان نژادی مجزا می دانند ولی توسط منابع دیگر به رسمیت شناخته نشدند.
در اتیوپی: آمهارا، آفارها، گروه های آگاو، گوریج، هامر، حراریان (همچنین حدیر یا ادیر)، آیروب ها (کاتولیک های ساهوس) اوروموها، ساهو، سیداماها، سومالیائی ها، و تیگرایان ها و همچنین گروه های کوچک ل دیگر که تعداد آن ها بسیار زیاد است. (همچنین ببینید نژادهای لیست شده در بخش ملت های جنوب، ملیت ها، و مردم منطقه).
در سومالی: داباره ها، دیگیل – رهاولینها، گاریها، جییدووها، شم باراها، (گوشا)، سومالی، سواحلیها (باراوه) و تانیها.
در سودان: انواکها، اتووتها، بالی ها، بنی – عامرها (بجا)، بیشارینها (بجا)، بورانها (باران، بووران)، دارفور داجاها، دار سیلا داجاها، دیدینگاها (زاروکسا، تویل)، فدیکا – ماهاسها، نیوبیانها، فولانیها (فانگ، همگ)،
شاخ آفریقا (گاهی نیز به نام «شمال شرقی آفریقا» و گاهی با عنوان «شبه جزیرهٔ سومالی» خوانده می شود) یک شبه جزیره در شرق آفریقا است که صدها کیلومتر در دریای عرب پیشروی کرده و در طول کنارهٔ جنوبی خلیج عدن قرار دارد. این محل شرقی ترین پیش رفتگی قاره آفریقا به شمار می آید. شاخ آفریقا از جنوب به اقیانوس هند و از شمال به دریای سرخ محدود می شود.
منطقهٔ شاخ آفریقا دربرگیرنده کشورهای اریتره، جیبوتی، سومالی، و اتیوپی است. برخی جغرافیدانان سودان و کنیا را نیز جزو آن می دانند. این منطقه وسعتی در حدود دو میلیون کیلومتر مربع را در بر گرفته و جمعیتی بالغ بر ۹۰/۲ میلیون نفر را در خود جای داده است (اتیوپی ۷۵ میلیون، سومالی ۱۰ میلیون، اریتره ۴/۵ میلیون، و جیبوتی ۰/۷ میلیون نفر). گاهی سودان و کنیا را نیز جزو این ناحیه به شمار می آورند.این سرزمین به علت وجود تنگهٔ باب المندب برای آسیا و آفریقا ارزش راهبردی دارد، زیرا این تنگه دریای سرخ را به اقیانوس هند می پیوندد.
شاخ آفریقا که در فاصله تقریباً برابر از خط استوا و مدار رأس السرطان قرار گرفته، ناحیه ای خشک و کم باران است.

دانشنامه آزاد فارسی

شاخِ افریقا
شاخِ افریقا
شاخِ افریقا
شرقی ترین ناحیۀ قارۀ افریقا شامل کشورهای اریتره، اتیوپی، جیبوتی، و سومالی. برخی از دانشمندان سودانو بخش های شمال شرقی کنیا را نیز در این تقسیم بندی قرار می دهند. این ناحیه از آن جهت شاخ افریقا خوانده می شود که سومالی همچون شاخی در جهت شمال شرقی پیش رفته و خلیج عدن را از سایر قسمت های اقیانوس هند جدا کرده است. شاخ افریقا به همراه مصر مهد قدیمی ترین تمدن های قارۀ افریقا به شمار می رود که عبارت اند از تمدن کوش در شمال سودان، اکسوم در اریتره و اتیوپی، و پونت در سومالی. امروزه شاخ افریقا صحنۀ درگیری های طولانی مدت است. ازجمله جنگ داخلی سودان، اختلافات مرزی بین اریتره و اتیوپی، و ناآرامی های سومالی که به تجزیۀ نواحی شمالی کشور منجر شده است.


کلمات دیگر: