کلمه جو
صفحه اصلی

مجیرالدین بیلقانی

فرهنگ فارسی

ابوالمکارم مجیرالدین بیلقانی ( ف. ۵۸۶ ه. ق . ) وی از مردم بیلقان ( از توابع شروان ) بود که گویا از مادری حبشی نژاد در آنجا بوجود آمد تحصیلات ادبی و شعری خود را نزد خاقانی کرده است . مجیر از شعرای دربارهای اتابکان آذربایجان یعنی شمس الدین ایلدگز ( ۵۶۸ - ۵۵۵ ه.ق . ) و نصره الدین جهان پهلوان محمد بن ایلدگز ( ۵۸۱ - ۵۶۸ ه.ق . ) و قزل ارسلان ایلدگز ( ۵۸۷ - ۵۸۱ ه. ق . ) بوده و علاوه بر آنان مدایحی از رکن الدین ارسلان بن طغرل سلجوقی ( ۵۷۱ - ۵۵۵ ه.ق ) و سیف الدین ارسلان نامی که گویا صاحب دربند بوده است در دیوان او دیده میشود قبر او در مقبره الشعرائ تبریز است . دیوان مجیر ۵٠٠٠ بیت شعر دارد و مشحون است به قصائد قریب به عالی و غزلهای لطیف مجیر بیلقانی مجیر.

لغت نامه دهخدا

مجیرالدین بیلقانی . [ م ُ رُدْ دی ن ِ ب َ ل َ ] (اِخ ) ابوالمکارم مجیرالدین از مردم بیلقان (از توابع شروان ) و از شاعران معروف و زبان آور در قرن ششم هجری و از شاگردان خاقانی است که بزودی به پایه ٔ استاد خود در سخن نزدیک شد و دست به معارضه ٔ او زد و استاد را هجو کرد. لقب شاعری وی که ظاهراً مأخوذ از لقب یا اسم او بوده است در اشعار وی «مجیر» است و معاصرانش او را با همین عنوان یاد کرده اند. وی به دستگاه اتابکان آذربایجان اختصاص داشت و از سلجوقیان عراق ، ارسلان بن طغرل سلجوقی (571 هَ . ق .) را مدح گفت . در سال وفات شاعر اختلاف کرده اند. وفات او را هدایت به سال 577 نوشته است و در منابع دیگر سالهای دیگری مانند 568، 586، 589 و 594 ذکر کرده اند ولی با قراین موجود می توان 586 را سال قریب به تحقیق برای فوت شاعر دانست . قبر اودر مقبرةالشعرای تبریز است . دیوان مجیر قریب به پنجهزار بیت شعر دارد و مشحون است به قصاید عالی و غزلهای لطیف و او را باید حقاً از شاعران نیکو سخن و خوش قریحه ٔ زمان شمرد. تأثیر سبک سخن خاقانی در غالب اشعار او مشهود است و با این حال مجیر از استاد خود ساده گوی تر است . چیرگی مجیر در ایجاد ترکیبات بدیع و مضامین نو و دلپذیر قابل توجه بسیار است . از اوست :
وقت آن است که مستان طرب از سر گیرند
تاج زرین مه از تارک شب بر گیرند
شاهدان شمع ز کاشانه برون اندازند
قدسیان مشعله ٔ هفت فلک در گیرند
نیکوان پرده برانداخته در رقص آیند
مطربان هر نفسی پرده ٔ دیگر گیرند
نقل خشک از لب چون شکر معشوق برند
می روشن به سماع غزل تر گیرند
زهره را تا به سوی مجلس عشاق کشند
گه سر زلف و گهی گوشه ٔ چادر گیرند
هندو آسا همه هنگام شکر خنده ٔ صبح
با لب یار کم طوطی و شکر گیرند
سنگ در ساغر نیک و بد ایام زنند
و ز کف سنگدلان نصفی و ساغرگیرند
طوق گردن ز سر گیسوی مشکین سازند
صید گردون به خم زلف معنبر گیرند ...

(از تاریخ ادبیات دکتر صفا ج 2 ص 721).


و رجوع به همین مأخذ و لباب الالباب ج 2 ص 223 و مجمع الفصحا ج 1 ص 511 و آنندراج و سخن و سخنوران تألیف فروزانفر ج 2 صص 250-267 و گنج سخن تألیف دکتر صفا شود.

دانشنامه عمومی

مجیرالدین بیلقانی (درگذشتهٔ ۵۸۶ هجری) شاعر پارسی گوی ایرانی از قرن ششم هجری است.
سخن و سخنوران، بدیع الزمان فروزانفر
نام او در کتب تذکره به همین صورت ذکر شده و پیوسته در اشعار خود را به عنوان مجیر یاد می کند. منشأ و مولد او شهر بیلقان از توابع شروان است که امروزه در کشور جمهوری آذربایجان قرار گرفته است. مجیرالدین به لطافت طبع و جودت قریحه بر بیشتر سخنگویان زمان خویش رجحان دارد و قصایدش به روانی الفاظ و وضوح و روشنی معانی ممتاز است. آنچه او به رویهٔ استاد خود یعنی خاقانی سروده اگرچه نسبت به اشعار خاقانی ساده تر و به فهم عموم نزدیک تر است لیکن از جهت متانت سبک و دقت معنی و جزالت اسلوب به پایهٔ سخن خاقانی نمی رسد. وفات او به روایت مجمع الفصحا در سال ۵۷۷ و به روایتی دیگر در ۵۸۶ بوده است.

دانشنامه آزاد فارسی

مُجیرالدین بَیلَقانی ( ـ۵۷۷/ح ۵۸۶ق)
شاعر ایرانی متخلص به مُجیر. شاگردخاقانی شروانی بود. نیز مداح شمس الدین ایلدگز، نصرت الدین جهان پهلوان محمد بن ایلدگز، قزل ارسلان عثمان بن ایلدگز، رکن الدین ارسلان بن طغرل سلجوقی و سیف الدین ارسلان نامی بود. با خاقانی و اثیر اخسیکتی مشاعره داشت. از معروف ترین شعرای سبک آذربایجانی است. از ویژگی های شعر او کاربرد ترکیبات عربی، آوردن اصطلاحات عرفانی، اشاره به آیات قرآن و احادیث نبوی و اشاره به دانسته های خود است. در اشعار خود از صنایع بدیعی و لفظی بسیاری بهره برده است. مضامین اغلب قصایدش انتحال است. دیوان مجیر به ترتیب به کوشش محمدتقی بینش و محمدآبادی به چاپ رسیده است (مشهد، ۱۳۴۳ق، تبریز، ۱۳۵۸ش).


کلمات دیگر: