کلمه جو
صفحه اصلی

قلعه گنج

فرهنگ فارسی

یکی از دهستانهای ۹ گانه بخش کهنوج شهرستان جیرفت . این دهستان در جنوب کهنوج واقع شده و محدود است از شمال بدهستان رودبار از خاور بدهستان رمشک از جنوب بدهستان مارزو کوه شهری از باختر بدهستان منوجان رودبار . موقع جغرافیایی آن جلگه و قسمت باختری کوهستانی است و هوای آن گرمسیری است .

لغت نامه دهخدا

قلعه گنج. [ ق َ ع َ گ َ ] ( اِخ ) یکی از دهستانهای 9 گانه بخش کهنوج شهرستان جیرفت. این دهستان در جنوب کهنوج واقع شده و محدود است از شمال به دهستان رودبار از خاور به دهستان رمشک از جنوب به دهستان مارزو کوه شهری و از باختر به دهستان منوجان رودبار. موقع جغرافیایی آن جلگه و قسمت باختری کوهستانی است و هوای آن گرمسیری است آب آن از قنات و گاوچاه و محصول آن غلات و شغل اهالی زراعت و گله داری است. این ده از 14 آبادی بزرگ و کوچک تشکیل شده و جمعیت آن 745 تن است. مرکز دهستان حسین آباد. و قراء مهم آن کشیت وزر است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 8 ).

دانشنامه عمومی

قلعه گنج شهری در استان کرمان و در جنوب شرقی ایران است. دارای سه بخش مرکزی و چاه دادخدا و سرخ قلعه است .این شهر مرکز شهرستان قلعه گنج می باشد. جمعیت این شهر در سال ۱۳۹۵، برابر با ۱۳٬۱۶۹ نفر بوده است.فاصله این شهر تا مرکز استان ۴۲۰ کیلومتر می باشد.
هلیل رود از کوهستان هزار و ارتفاعات جبالبارز سرچشمه می گیرد و به هامون جازموریان می ریزد.
رودخانه پاسبین از کوه های ده در و اسلام آباد سرچشمه می گیرد و به هامون جازموریان می ریزد.
رودخانه سورگاه که از از کوه های درباغ سرچشمه و به هامون جازموریان می ریزد.
رودخانه رمشک که از ارتفاعات رمشک سرچشمه می گیرد.
بیشینه: +55 درجه
کنکاو یین تاریخ و قدمت این شهر کاری ست بس دشوار و شگرف. تاریخ آن به قبل از اسلام و میلاد مسیح می رسد که در حال حاضر در جای جای تاریخ شواهدی از اقوام ساکن در این شهرستان بدست می آید،آثار بدست آمده از تمدن این منطقه نشانگر قدمت بیش از ۵۰۰۰ سال را نشان می دهد. این شهرستان را می توان از نظر تاریخی جزء نواحی غربی کران دانست و علاوه بر این از قرون قدیم تا امروز قلعه گنج جزء برکات رودبار محسوب می شود،از آنجایی که ساکنان این شهرستان کوچ و قفص هستند در بسیاری از کتاب تاریخی این شهرستان به خیال قفص معروف بوده است. همچنین غالب جمعیتی که هم اکنون در این ناحیه زندگی می کنند فارس، بلوچ، عرب، بختیاری و پرتغالی هستند.
از آنجایی که قلعه گنج در گذشته به کلات گنج معروف بوده و بعضی از طوایف این منطقه به کلات گنجی معروف هستند، می توان چنین پنداشت که مردمان این نواحی در گذشته صاحب قنات ها، گنج ها، نعمت ها و آبادانی های فراوان بوده اند؛ بنابراین همان طور که از اسمش پیداست سرزمین حاصل خیزی و پردرآمدی است و در آن کشت انواع محصولات گرمسیری متداول است.


کلمات دیگر: