کلمه جو
صفحه اصلی

دانشگاه مفید

دانشنامه عمومی

مختصات: ۳۴°۳۶′۲۵″شمالی ۵۰°۵۰′۵۶″شرقی / ۳۴٫۶۰۶۸۶۷°شمالی ۵۰٫۸۴۸۹۲۱°شرقی / 34.606867; 50.848921
خوابگاه ها: دانشگاه مفید دارای دو مجتمع خوابگاهی با ظرفیت بیش از ۱۶۰۰ نفر برای اسکان دانشجویان زن و مرد است. این دو مجتمع در کنار دانشگاه و شامل امکانات رفاهی کامل است. این خوابگاه ها محدودیت اقامت در زمان تحصیل برای حضور دانشجویان را ندارند.
دانشگاه مفید دانشگاهی غیردولتی-غیرانتفاعی در حوزه علوم انسانی است که در سال ۱۳۶۸ توسط سید عبدالکریم موسوی اردبیلی در شهر قم تأسیس شد. سید مسعود موسوی اردبیلی، از سال ۱۳۹۵ ریاست دانشگاه مفید را بر عهده دارد. هدف این دانشگاه، بازنگری و تلفیق علوم حوزوی و دانشگاهی، نظریه پردازی و پاسخ به مسائل دنیای معاصر از دیدگاه اسلام اعلام شده است. دانشگاه مفید، ۳۶ گرایش تحصیلی در ۶ دپارتمان اقتصاد، حقوق، فلسفه، علوم سیاسی، الهیات و معارف اسلامی، و زبان انگلیسی دارد.
ورود به دانشگاه مفید، از ۳ طریق کنکور سراسری، آزمون اختصاصی ویژه طلاب حوزه های علمیه، و همچنین ورود بدون آزمون برای استعدادهای درخشان و اتباع خارجی امکان پذیر است.
مجله علمی-پژوهشی «نامه مفید»، در دانشگاه مفید منتشر می شده و اولین مجله علمی-پژوهشی در استان قم بوده است. دانشگاه مفید همچنین اولین کلینیک حقوقی در ایران را تأسیس کرده و دارنده تنها مجله تخصصی دوزبانه حقوق بشر در ایران است. کتابخانه دانشگاه مفید، یکی از بزرگترین و غنی ترین کتابخانه های دانشگاه در ایران دانسته می شود. تعداد دانشجویان دانشگاه مفید، حدود ۲ هزار مرد و زن است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] این صفحه مدخلی از فرهنگنامه نهادهای انقلاب اسلامی است
دانشگاه مفید (جامعه المفید) قم، یکی از مراکز آموزشی ـ تحقیقاتی است که در حوزه ی علوم انسانی به فعالیت علمی مشغول است. این دانشگاه همچون دانشگاه باقرالعلوم علیه السلام و دانشگاه امام صادق علیه السلام برای تحقق یکی از اهداف اولیه ی انقلاب اسلامی، یعنی لزوم پیوند میان حوزه و دانشگاه و آشنایی حوزویان با علوم انسانی جدید و همچنین آشنایی دانشجویان علوم جدید با برخی از معارف دینی پایه گذاری شده است.
با نظر مساعد امام خمینی و با تلاش آیت الله سید عبدالکریم موسوی اردبیلی، مؤسس دانشگاه، اساسنامه ی دانشگاه علوم انسانی مفید در تابستان سال ۱۳۶۷ به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید. پس از آن، هیئت مؤسس دانشگاه همزمان با تشکیل هیئت امنا، زمینی به مساحت ۴۵ هکتار در جنوب شهر قم تهیه کرد و عملیات احداث ساختمان دانشگاه آغاز شد.
سرانجام فعالیت آموزشی دانشگاه از مهر سال ۱۳۶۸ با پذیرش دانشجو از بین طلاب حوزه در مقطع کارشناسی رشته ی اقتصاد نظری شروع گردید. اما به تدریج در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری از دیگر رشته های علوم انسانی نیز اقدام به پذیرش دانشجو نمود و هم اکنون این دانشگاه در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد رشته های اقتصاد، فلسفه، حقوق، علوم سیاسی و نیز دکتری رشته های حقوق و اقتصاد از میان شرکت کنندگان در آزمون سراسری با گرایش های مختلف دانشجو می پذیرد.
به لحاظ سازمانی دانشگاه مفید از چهار رکن تشکیل شده است:
دیگر بخش های این دانشگاه شامل معاونت آموزشی، معاونت پژوهشی، معاونت اجرایی، نشریه ی نامه ی مفید، کتابخانه، مرکز اسناد، مرکز مطالعات حقوق بشر اسلامی و مرکز مطالعات اقتصادی است.
بر اساس ماده ی یک اساسنامه ی دانشگاه، اهداف تأسیس دانشگاه عبارت است از:
به منظور تحقق اهداف یاد شده، دانشگاه مفید با چندین دانشگاه در کشورهای اسلامی همکاری علمی دارد و همچنین در همایش های علمی خود از اساتید این دانشگاه ها برای ارائه ی مقاله یا ایراد سخنرانی دعوت می کند. تاکنون چندین همایش و نشست علمی در این دانشگاه انجام شده که از آن جمله می توان به بزرگداشت نهصدمین سالگرد وفات خیام، پلورالیسم منطقی، دین و فلسفه، جاذبه های مکتب تشیع در آمریکا، نظریه ی افعال گفتاری، همایش امام موسی صدر، جهانی شدن و اسلام، بررسی موانع توسعه ی ایران و تجربه ی ژاپن، شبیه سازی از دیدگاه فقه و حقوق اسلامی، تقریب بین مذاهب اسلامی، نوآوری های فلسفی علامه طباطبایی، جذابیت های اسلام در اروپا و وضعیت اسلام و مسلمین در فرانسه و... اشاره کرد.


کلمات دیگر: