کلمه جو
صفحه اصلی

تاریخ نیشابور

دانشنامه عمومی

نیشابور در طول تاریخ یکی از بزرگترین مراکز دانش اسلامی، و موطن بسیاری از دانشمندان، شعرا، صوفیان و دیگر بزرگان بوده است، و به عنوان نماد تاریخ و فرهنگ ایران مطرح شده است. این شهر در دوره ساسانیان، در حدود دهه های میانی سده سوم میلادی به دستور شاپور اول تأسیس شده است. در سال ۶۴۳ میلادی در زمان خلافت عمر بن خطاب فتح شد. همچنین نیشابور پایتخت اولین حکومت نیمه مستقل ایرانی پس از دورهٔ امویان بوده است.
خزاعی، خزیمه، شیبانی، نخعی، رمضانی، عامری، عنانی، سالاری، بنی اسد، فلاحی، خفاجه، قشیری، صاعدی، عبقات، منیعی، ثعالبی، ثقفی و موسوی (بنی هاشم و دیگر سادات)
ایران امپراتوری ساسانیان دولت راشدین خلافت امویانخلافت عباسیانامپراتوری سلجوقیان ایلخانان مغول دولت تیموریاندولت صفویانافشاریانقاجار پهلوی
تصاویر
دکتر لقمان بایمت اف، گفته است:

دانشنامه آزاد فارسی

کتابی به فارسی، در تاریخ و جغرافیای نیشابور و خراسان و شرح احوال بزرگان آن، در قرن ۴ق، تألیف حاکم نیشابوری. مؤلف کتاب خود را با مقدمه ای دربارۀ فضیلت خراسان و نیشابور آغاز و سپس بزرگان و نیز تاریخ و جغرافیای نیشابور را معرفی کرده است. پس از زندگی نامه ها، وی آگاهی های سودمندی دربارۀ تاریخ و جغرافیای خراسان بزرگ، پیشینۀ نیشابور در قبل و بعد از اسلام، معماری شهر، مساجد، مقبره ها، آبادی های اطراف شهر و نیز اطلاعاتی از برخی شهرهای دیگر ایران به دست می دهد. عبدالغافر فارسی ذیلی بر این کتاب با نام سیاق التاریخ نگاشته است. از این کتاب تلخیص هایی نیز شده که از آن شمار است: تلخیص صریفینی با نام الْمُنْتَخب من السّیاق که به کوشش ریچارد فرای به چاپ رسید (لندن، ۱۳۴۴ش)؛ تلخیص تاریخ نیشابور اثر خلیفه نیشابوری که ابتدا به کوشش بهمن کریمی و سپس با تصحیح و تعلیقات محمدرضا شفیعی کدکنی (تهران۱۳۵۷ش) چاپ شده است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تاریخ نیشابور یا تاریخ النیسابوریّین با تلفظ عربی تاریخ نیسابور، اثری مهم به عربی در شرح حال عالمان و محدّثان و بزرگان نیشابور، تألیف ابوعبداللّه حاکمِ نیشابوری، عالم و محدّث قرن چهارم و پنجم است.
نام رایج و مشهور این کتاب در طول قرون، تاریخ نیشابور بوده، ولی گویا نام اصلی آن تاریخ النیسابوریّین است، زیرا هدف مؤلف در این کتاب معرفی رجال و عالمان نیشابور بوده است.
عبدالکریم بن محمد سمعانی که به دوره حاکم نیشابوری نزدیک و شاگرد با واسطه او بوده، نام کتاب را التاریخ الکبیر للنیسابوریّین ذکر کرده است.

درباره تاریخ نیشابور
تاریخ نیشابور به تدریج مورد توجه فراوان قرار گرفت.بسیاری از شرح حال نویسان و محدّثان پس از حاکم نیشابوری، کتاب او را مأخذ برخی گفته های خود قرار دادند و امروزه می توان منقولات فراوانی از تاریخ نیشابور در کتاب ها یافت.

توجه محدثین شیعه به تاریخ نیشابور
...


کلمات دیگر: