کلمه جو
صفحه اصلی

سرپل ذهاب

فرهنگ فارسی

۱ - بخشی از شهرستان قصر شیرین واقع در مشرق و شمال شرقی شهرستان از شمال بدهستانهای ازگله و خانه شور ( شهرستان کرمانشاه ) از مشرق به بخش کرند( شهرستان شاه آباد ) از جنوب بدهستان دیره (بخش ایوان شهرستان شاه آباد ) و از مغرب قسمتی به بخش مرکزی قصر شیرین و قسمتی بکشور عراق محدود است . هوای بخش گرمسیر و قسمت علیای دهستانهای پاطاق و قلعه شاهین معتدل است . زمستان بخش هم معتدل است . رودخانه های بخش عبارتند از : رودخانه الوند رودخانه پاطاق رودخانه سراب قلعه شاهین رودخانه سراب گرم رودخانه قوره تو . بخش مزبور شامل ۴ دهستان و ۹٠ آبادی و ۱۱۱٠٠ تن سکنه است . ۲ - قصبه مرکز بخش مزبور در ۳٠ کیلومتری مشرق قصر شیرین و ۱۴۷ کیلومتری کرمانشاه . رودخانه الوند از وسط قصبه میگذرد . شغل اکثر اهالی کسب و عده ای زراعت است . جمعیت نزدیک ۲٠٠٠ تن است . محصول عمده غلات برنج پنبه صیفی و مختصر میوه و قلمستان است .

دانشنامه عمومی

سرپل ذهاب (زهاب) (کردی:سه رپێڵ زه هاو) یکی از شهرهای مهم استان کرمانشاه ایران و مرکز شهرستان سرپل ذهاب است. مردم این شهر کرد هستند و به زبان کردی حرف می زنند. در شهرستان سرپل ذهاب پیروان شیعه، سنی و یارسان در کنار هم زندگی می کنند.این شهر مرزی ایران در زمان جنگ ایران و عراق به شدت آسیب دید اما بعد از جنگ بازسازی شد. این شهر در ۴۵ درجه و ۵۲ دقیقه طول شرقی و ۳۴ درجه و ۲۴ درجه عرض جغرافیایی و در غرب کشور و منتهی الیه شیب ارتفاعات زاگرس بر سر راه بین المللی تهران – بغداد موسوم به جاده کربلا واقع گردیده است.سرپل ذهاب یکی از پایتخت های زمان مادها بوده.
نقش برجسته آنوبانی نی (کهن ترین کتیبهٔ سنگی آسیا)
دکان داوود
آرامگاه احمد بن اسحاق
سرابگرم
آبشار پیران
باغ های گلین
ارتفاعات دالاهو
منطقه پاتاق
مال یاسین
شهر سرپل ذهاب بر اساس مطالعه آثار باستانی و کتیبه های آن از قبیل کتیبه و سنگ نوشته آنوبانینی پادشاه لولوبی ها (که قدمت آن ۴۸۰۰ سال است) که در ضلع شمال شرقی که بر سینه رشته کوه همیشه استوار زاگرس حک شده است، یکی از باستانی ترین شهرهای دنیا (و بر اساس مستشرق مشهور راولینسون، هشتمین شهر باستانی دنیا) محسوب می شود. کتیبهٔ آنوبانی نی یکی از قدیمی ترین و به عبارتی اولین هنر معماری روی سنگ آسیا به شمار می رود. کتیبهٔ بیستون ۲۰۰۰ سال بعد از حک این کتیبه حکاکی شد و از خیلی جهات به نقش برجستهٔ آنوبانینی شباهت دارد و این گونه حدس زده می شود که کتیبهٔ بیستون را با تقلید از این کتیبه خلق کرده اند.
از دیگر آثار باستانی شهرستان سرپل ذهاب می توان به نقش آنوبانینی دکان داوود، طاق گرا، قلعه گبری و ده ها اثر باستانی و تاریخی دیگر اشاره نمود. گستردگی بازهٔ تاریخی این آثار باستانی، به روشنی گویای تداوم تمدن در این شهر در طول تاریخ می باشد.
سرپل ذهاب در طول تاریخ کهن خود، با اسامی مختلفی شناخته شده است از جمله پاتیر که مربوط به دوران لولوبی ها و مادها می باشد (پاتیر در زمان لولوبی ها نام کوه داخل شهر سرپل ذهاب بوده و بعدها به نام شهر معروف شده است، یا شاید آنچنان که دیاکونوف در" تاریخ ماد "معتقد است که «باتیر» که قدیمی ترین نام سرپل زهاب است نام یکی از نیاکان زرتشت بوده است) و نیز حلوان که بیش از بقیه نامها معروف است. برخی این اسم را برگرفته از اسم رود گذرنده از این شهر (الوند) می دانند.

پیشنهاد کاربران

سرپل زاب یا سرپل زَهاو نام درست این شهر است. زاب یا زَهاو ( زه هاو ) واژه ای ست کردی به معنای آبخیز.
رود الوند از این شهر به سوی قصر شیرین رفته و پس از گذر از مرز و شهر خانقین به رود سیروان می پیوندد و با گذشتن از بعقوبه به رود دجله می ریزد.
زاب نام رودهاییست در کردستان


کلمات دیگر: