بیستون
فارسی به انگلیسی
Behistun
فرهنگ اسم ها
معنی: محل عبادت خدا، خانه یا کاخی کةدرآن ستون نباشد، محل و کوهی سنگی نزدیک کرمانشاه که فرهاد برای رساندن جوی شیر تا قصر شیرین مأمور به تراشیدن آن شد ( نگارش کردی
فرهنگ فارسی
( صفت ) بدون ستون بدون پایه .
دهی از دهستان چمچال بخش صحن. کرمانشاهان است ٠
لغت نامه دهخدا
بدان آهن که او سنگ آزمون کرد
تواند بیستون را باستون کرد.
بیستونی همه ستون انگیز
کشته فرهاد را به تیشه تیز.
- گنبد بیستون ؛ کنایه از آسمان. ( یادداشت مؤلف ) :
او راست بنای بیستونی
این گنبد گرد گرد اخضر.
بیستون. [ س ُ ] ( اِخ ) در مآخذ عربی بغستان ( بعدها ) بهستون کوهی در حدود چهل کیلومتری کرمانشاه کنار جاده همدان. حجاریها و کتیبه های بیستون از زمان داریوش اول هخامنشی است. حجاریها داریوش را در حالی که ایستاده و دست راست را بتقدیس اهورمزدا بلند کرده و پای چپ را بر سینه بردیای دروغین نهاده نشان میدهد و در بالا فروهر در پرواز است و پشت سر داریوش دو نفر ایستاده و در مقابل او نه تن دست بسته حجاری شده است. این کتیبه ها مفتاح کشف رمز کلیه خطوط گردیده مخصوصاً «سر هَ. راولینسن » در این موفقیت سهمی بسزا دارد. نقوش برجسته غیرمهمی از ادوار اشکانیان برصخره های کوچک کنار جاده و در پائین کوه دیده میشود.وقفنامه جدید دوران فتحعلیشاه قاجار در وسط نقش عهد اشکانی احداث شده است. در زمستان 1337 هَ. ش. ضمن عملیات جاده سازی مجسمه هرکول و آثار معبد سلوکی درپائین کوه کشف گردید. ( دائرة المعارف فارسی ). داریوش در کتیبه های بیستون فتوحات خود را به سه زبان پارسی باستان و خط میخی هخامنشی و یک کتیبه بزبان بابلی و خط میخی بابلی و کتیبه دیگر بزبان و خط عیلامی شرح داده است. ارتفاع کوه بیستون از سطح دریا 4000 پا است. ( از یادداشت مؤلف ). ( بغ + ستان ، اداة مکان ) یعنی محل خدا، در پارسی باستان «بغیستانه » و در مفاتیح العلوم خوارزمی نام پارسی آن «بغستان » و در معجم البلدان «بهستان » و برخی از دانشمندان عرب «بهستون » یاد کرده اند و چون ایرانیان فراز کوهها را برای ستایش خدا مناسب تر میدانستند، این کوه مرتفع را جایگاه [نیایش ] خدا نامیدند. بزرگترین کتیبه هخامنشی از داریوش اول بدانجاست. ( از حاشیه برهان چ معین ). و رجوع به لغات شاهنامه شود. در داستانها نام کوهی است مشهور که فرهاد بفرموده شیرین آن را کنده است. ( از برهان ) ( از انجمن آرا ) ( از آنندراج ). کوهی که فرهاد بگفت پرویز کنده. ( شرفنامه منیری ). رجوع به فرهاد و کتیبه ٔبیستون و فرهنگ ایران باستان ص 125 شود :
بیستون . [ س ُ ] (اِخ ) ابن وشمگیربن مرداویج بن زیاربن وردانشاه گیلانی . سومین از امرای آل زیار و لقب او بیستون ظهیرالدوله است و مکنی به ابومنصور (357 - 366 هَ . ق .). وی مدتی در ری علم اقتدار برافراخت . رجوع به الاَّثار الباقیه ص 133 و حبیب السیر و مازندران و استرآباد رابینو ص 141 و طبقات سلاطین لین پول ص 124 و الجماهر ص 171 و دایرة المعارف فارسی شود.
بدان آهن که او سنگ آزمون کرد
تواند بیستون را باستون کرد.
نظامی .
- بیستون ستون انگیز ؛ کنایه از کفل و سرین معشوقان که سبب نعوظ شود. (انجمن آرا) :
بیستونی همه ستون انگیز
کشته فرهاد را به تیشه ٔ تیز.
نظامی .
|| کنایه از آسمان . (برهان ). اشاره به افراشته بودن آسمان بدون ستون (عمود) : اﷲ الذی رفع السموات بغیر عمد. (قرآن 2/13). (حاشیه ٔ برهان چ معین ).
- گنبد بیستون ؛ کنایه از آسمان . (یادداشت مؤلف ) :
او راست بنای بیستونی
این گنبد گرد گرد اخضر.
ناصرخسرو.
بیستون . [س ُ ] (اِخ ) از حکمرانان رویان و رستمدار سلسله ٔ پادوسیان . جلوس از سال 610 تا 620 هَ . ق . (التدوین ).
بیستون . [ س ُ ] (اِخ ) دهی از دهستان چمچال بخش صحنه ٔ شهرستان کرمانشاه است و 850 تن سکنه دارد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5).
یکی کوه داری به پیش اندرون
که گر بنگری برتر از بیستون .
فردوسی .
به تندی چنان اوفتد بر برم
که میتین فرهاد بر بیستون .
آغاجی .
راست گفتی زمین بخود می گشت
زیر آن باد بیستون منظر.
فرخی .
راست گفتی که همچو فرهاد است
بیستون را همی کند به تبر.
فرخی .
اساس بیستون و شکل شبدیز
همیدون در مداین کاخ پرویز.
نظامی .
ز پیش سپه زنگی قیرگون
جناحی برآورده چون بیستون .
نظامی .
بیستون ناله ٔ زارم چو شنید از پا شد
کرد فریاد که فرهاد دگر پیدا شد.
شاه اسماعیل صفوی .
- امثال :
بیستون را عشق کند و شهرتش فرهاد برد .
- کتیبه ٔ بیستون ؛ کتیبه ای که بر سنگی در این کوه داریوش به سه زبان کنده است در شرح اعمال سالهای نخستین از سلطنت خویش و عدد ولایات مفتوحه و نیز صورت نه تن از پادشاهان مغلوب در بند و محبوس غاصب بزیر پای اوبر آن نقش است و از آثار تاریخی ایران بشمار می آید.(یادداشت مؤلف ). رجوع به بیستون شود.
- کُه بیستون ، کوه بیستون :
و از آنجا بیامد سوی طیسفون
زمین شد ز لشکر که بیستون .
فردوسی .
یکی رخش دارد بزیر اندرون
که گویی روان شد که بیستون .
فردوسی .
بکوهی کرد خسرو رهنمونش
که خواند هر کس اکنون بیستونش .
نظامی .
مراد خسرو از شیرین کناری بود و آغوشی
محبت کار فرهاد است و کوه بیستون سفتن .
سعدی .
فرهادوارم از لب شیرین گزیر نیست
ور کوه محتشم بمثل بیستون شود.
سعدی .
بلند است گرچه کُه ِ بیستون
بود سقف قدر ترا یک ستون .
(شرفنامه ٔ منیری ).
دانشنامه عمومی
مجموعه تاریخی و فرهنگی بیستون در دامنه کوه بیستون و سایت تاریخی و باستان شناسی مربوط به دوره های گوناگون تاریخی
بیستون (شهر) شهری در سی کیلومتری شهر کرمانشاه، مرکز استان کرمانشاه
بخش بیستون یکی از بخش های تابعه شهرستان هرسین در استان کرمانشاه
بیستون (کوهستان) کوهی در استان کرمانشاه
سنگ نبشته بیستون از آثار باستانی ایران که بر سینه کوه بیستون نگاشته شده
بیستون (کاخ) یک کاخ ویران شدهٔ ساسانی در بیستون، ۲۰ کیلومتری کرمانشاه
پل بیستون پلی مربوط به دوره صفوی در بیستون در استان کرمانشاه
بیستون (رشت) از خیابانهای رشت در شمال ایران
بیستون (تهران) از خیابانهای محلۀ یوسف آباد در تهران واقع در منطقه ۶ شهرداری تهران
حزب کمونیست ایران (دهه ۱۹۲۰)
ابوالقاسم لاهوتی
مهدی فرهپور
ابوالقاسم لاهوتی در اواخر سال ۱۳۲۵ هجری قمری (۱۹۰۷ میلادی و ۱۲۸۶ هجری خورشیدی) در کرمانشاه اقدام به تأسیس روزنامه ای به نام بیستون کرد که نخستین روزنامۀ رسمی شهر کرمانشاه به شمار می آمد. تا آن زمان و به ویژه در دوران مشروطه نشریات زیادی به صورت زیرزمینی و غیررسمی به چاپ می رسید، اما روزنامۀ رسمی وجود نداشت. بیستون در ابتدا هفته ای دو شماره و در هر شماره با تیراژ ۵۰۰ نسخه منتشر می شد و محل چاپ آن چاپخانۀ شرافت احمدی کرمانشاه بود. لاهوتی پس از انتشار ۱۱ شماره به واسطۀ «اختلال اوضاع» مجبور به ترک کرمانشاه شد و انتشار بیستون متوقف ماند.
انتشار بیستون پس از مدتی متوقف شد، اما مهدی فرهپور (م.صدیق دفتر) بار دیگر در سال ۱۳۰۴ خورشیدی انتشار آن را از سر گرفت و این بار نوبت انتشار آن به هفته ای سه شماره تغییر یافت. محمدحسین شیریان پژهشگر تاریخ مطبوعات، در کتاب تاریخ مطبوعات استان کرمانشاه شمارۀ ۳۱ سال سیزدهم نشریه را که به تاریخ ۱۳ مهر ۱۳۱۱ خورشیدی منتشر شده است چنین توصیف می کند:
«شمارۀ ۳۱ سال سیزدهم به صاحب امتیازی و مدیرمسئولی مهدیخان فرهپور در مطبعۀ سربی شرکت سعادت کرمانشاه، مؤسسۀ ۱۳۴۳ قمری، در چهار صفحه به قطع بزرگ چاپ شده و در تاریخ چهارشنبه ۱۳ مهر ۱۳۱۱ شمسی مطابق ۴ جمادی الثانی ۱۳۵۱ قمری منتشر گردیده است. محل اداره: کرمانشاه، خیابان دولتشاه. قیمت اشتراک روزنامه بدین قرار است: سالیانه کرمانشاه ۵۰ ریال، شش ماهه ۳۰ ریال. سایر ولایات ۶۰ ریال و ۳۵ ریال از اعضاء معارف و محصلین نصف قیمت اخذ خواهد شد. تک شماره ۵۰ دینار پس از یک هفته یک ریال. شعار روزنامه عبارت از تصویری است از حجاری های بیستون به شکل مستطیل در عنوان روزنامه چاپ شده و در بالای آن اسم روزنامۀ بیستون نوشته شده است. در دو طرف این تصویر این رباعی درج شده است:
تا کنون ۲۸ اثر از آثار تاریخی کوه بیستون در فهرست آثار ملی و ۱۳ اثر همراه سنگ نبشته بیستون در ۸ ژوئیه ۲۰۰۵ به ثبت جهانی رسیده اند.
در منظومهٔ خسرو و شیرین اثر نظامی از مردی به نام فرهاد سخن به میان می آید که به شدت عاشق شیرین می شود. بر اساس این افسانهٔ منظوم، خسروپرویز (بیست و چهارمین پادشاه ساسانی و از نامدارترین شهریاران دودمان ساسانیان) که خود نیز شیفتهٔ شیرین بود به فرهاد دستور می دهد به کَندن کوه بیستون بپردازد و در صورت موفقیت کامل، می تواند با شیرین ازدواج کند. خسروپرویز بر این گمان بود که فرهاد هرگز نمی تواند کوه بیستون را به طور کامل از جای برکَنَد. پس از سال ها کوه کَنی و پیشرفت میزان زیادی از کار، خسرو از نگرانی موفقیت فرهاد به پیشنهاد پیران و خرمندان دربار پیکی را به بیستون می فرستد تا به فرهاد بگوید که شیرین مرده است. هنگامی که پیک خسرو خبر دروغین مرگ شیرین را به فرهاد می رساند، او تیشه را بر زمین می زند و خود نیز بر خاک افتاده و جان می سپارد.
کوه بیستون یکی از قلل کوهستان پرآو کوهی در نزدیکی شهر بیستون و ۳۲ کیلومتری شهر کرمانشاه ودر شهرستان هرسین قرار دارد که سنگ نبشته بیستون بر روی آن قرار دارد. این سنگنبشته که به فرمان داریوش بزرگ بر روی کوه به سه خط میخی اکدی، عیلامی و پارسی باستان نوشته شده مهم ترین اثر تاریخی به جا مانده در کوه بیستون است.
تا کنون ۲۸ اثر از آثار تاریخی کوه بیستون در فهرست آثار ملی و ۱۳ اثر همراه سنگ نبشته بیستون در ۸ ژوئیه ۲۰۰۵ به ثبت جهانی رسیده است.
گویش مازنی
ملک بیستون از فرمان روایان زیاری تبرستان که مدت نه سال بر ...
پیشنهاد کاربران
اینجا ایران است
اینجا مهد تاریخ و تمدن قوم بزرگ لک است