کلمه جو
صفحه اصلی

عجب شیر

فرهنگ فارسی

۱ - بخشی است از شهرستان مراغه واقع در شمال غربی شهر مراغه و آن محدود است از شمال به بخش دهخوارقان ( آذرشهر ) از جنوب و مغرب به دریاچه رضائیه کوهستانی و معتدل مرکب از ۲۴ آبادی بزرگ و کوچک ۱۶٠۲۵ تن سکنه آب مزروعی از رودخانه قلعه چای و چشمه سارها محصول غلات کشمش بادام انواع میوه شغل کشاورزی و جاجیم بافی است . ۲ - قصبه مرکزی بخش نیز بهمین نام است و آن در ۳۵ کیلومتری شمال غربی مراغه و ۳ کیلومتری مغرب شوسه مراغه بدهخوارقان واقع است کوهستانی و معتدل ۴۴۶۹ تن سکنه آب از رودخانه و چشمه محصول غلات کشمش بادام انواع میوه شغل زراعت کسب و جاجیم بافی .
قصبه مرکزی بخش دهستان دیزجرود از شهرستان مراغه واقع در ۳۵ هزار گزی شمال باختری مراغه بدهخوارقان ناحیه ایست کوهستانی آب و هوای آن معتدل است آب آن از رودخانه و چشمه تامین میشود

لغت نامه دهخدا

عجب شیر. [ ع َ ج َ ] (اِخ ) قصبه ٔ مرکزی بخش دهستان دیزجرود از شهرستان مراغه ، واقع در 35 هزارگزی شمال باختری مراغه به دهخوارقان . ناحیه ای است کوهستانی . آب و هوای آن معتدل است . 4469 تن سکنه دارد. آب آن از رودخانه و چشمه تأمین میشود. محصولات آن کشمش ، غلات ، بادام ، میوه جات وشغل اهالی زراعت و کاسبی و صنایع دستی آنها جاجیم بافی است . راه ارابه رو دارد. مختصات آن : طول 45 درجه و55 دقیقه ، عرض 37 درجه و 28 دقیقه ، ارتفاع 1330 متر، اختلاف ساعت با تهران 21 دقیقه و 36 ثانیه است . ادارات پست و تلگراف و تلفن و بخشداری و شهرداری و دارائی و کشاورزی و بهداری و آمار و ژاندارمری و محضر رسمی و دبستان دارد. آثار قدیمی یک امامزاده زیبا که زیارتگاه است دارد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4).


عجب شیر. [ ع َ ج َ ] (اِخ ) نام یکی از بخشهای شهرستان مراغه ، در شمال باختری شهرستان واقع است . از شمال به بخش دهخوارقان ، از جنوب و باختر به دریاچه ٔ ارومیه ، از خاور به بخش مرکزی مراغه محدود است ، بخش مزبور از یک دهستان به نام دیزجرود که از 24 آبادی بزرگ و کوچک تشکیل میشود و نفوس آن به اضافه ٔ سکنه ٔ قصبه در حدود 20100 تنند. هوای آن معتدل است . آب آن از رودخانه قلعه چای و چشمه سارها تأمین میشود. محصولات عمده ٔ آن غلات ، کشمش ،بادام و میوه جات و سردرختی است . صنایع دستی آنها جاجیم و گلیم بافی است . شغل اهالی زراعت و کاسبی است . راه ارابه رو دارد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4).


عجب شیر. [ ع َ ج َ ] ( اِخ ) نام یکی از بخشهای شهرستان مراغه ، در شمال باختری شهرستان واقع است. از شمال به بخش دهخوارقان ، از جنوب و باختر به دریاچه ارومیه ، از خاور به بخش مرکزی مراغه محدود است ، بخش مزبور از یک دهستان به نام دیزجرود که از 24 آبادی بزرگ و کوچک تشکیل میشود و نفوس آن به اضافه سکنه قصبه در حدود 20100 تنند. هوای آن معتدل است. آب آن از رودخانه قلعه چای و چشمه سارها تأمین میشود. محصولات عمده آن غلات ، کشمش ،بادام و میوه جات و سردرختی است. صنایع دستی آنها جاجیم و گلیم بافی است. شغل اهالی زراعت و کاسبی است. راه ارابه رو دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4 ).

عجب شیر. [ ع َ ج َ ] ( اِخ ) قصبه مرکزی بخش دهستان دیزجرود از شهرستان مراغه ، واقع در 35 هزارگزی شمال باختری مراغه به دهخوارقان. ناحیه ای است کوهستانی. آب و هوای آن معتدل است. 4469 تن سکنه دارد. آب آن از رودخانه و چشمه تأمین میشود. محصولات آن کشمش ، غلات ، بادام ، میوه جات وشغل اهالی زراعت و کاسبی و صنایع دستی آنها جاجیم بافی است. راه ارابه رو دارد. مختصات آن : طول 45 درجه و55 دقیقه ، عرض 37 درجه و 28 دقیقه ، ارتفاع 1330 متر، اختلاف ساعت با تهران 21 دقیقه و 36 ثانیه است. ادارات پست و تلگراف و تلفن و بخشداری و شهرداری و دارائی و کشاورزی و بهداری و آمار و ژاندارمری و محضر رسمی و دبستان دارد. آثار قدیمی یک امامزاده زیبا که زیارتگاه است دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4 ).

دانشنامه عمومی

عجب شیر یکی از شهرهای جنوبی استان آذربایجان شرقی و مرکز شهرستان عجب شیر است.ساکنان شهر عجب شیر به زبان ترکی آذری سخن گفته و اکثریت پیرو دین اسلام و مذهب شیعهٔ دوازده امامی هستند. مسلمانان علوی و ترکهای بهایی نیز در این شهرستان در اقلیت هستند.
جمعیت شهرهای استان آذربایجان شرقی
طبق روایات تاریخی، شهر عجب شیر و حومه نزدیک آن کلاً بقایای شهر گمشده (شیز)، بزرگترین شهر آذربایجان در عهد اشکانیان و سامانیان است. در تأیید احتمالی این روایات، وجود چند پدیده باستانی و آثار حیات انسانی در فواصل مختلف بدان قوت بیشتری می بخشد. در مراجعه به سوابق تاریخی شهر به نظر می رسد که مقر اولیه و هسته مرکزی آن، یکی از محلات قدیمی موسوم به سعیدآباد بوده است و در قسمت جنوبی شهر قرار دارد.
شهر عجب شیر در سینه جلگه حاصلخیز، روی رسوبات غنی رودخانه قلعه چایی، در دامنه جنوب ارتفاعات تورجان و جرئیدن از پیشکوه های توده سهند واقع شده است. ظاهراً انگیزه پیدایش و علل وجودی آن داشتن موقعیت جغرافیایی ممتاز، اقلیم مساعد، خاکهای بارور، منابع آب، روستاهای آباد و دسترسی به دریاچه ارومیه بوده است.
امامزاده سیدابوالقاسم در فاصلة ۲ کیلومتری شمال عجب شیر مربوط به دوره ایلخانی از نقاط تاریخی این شهر محسوب می شود.سده قلعه چای و همچنین قلعه ضحاک وروستای دیزج حسن بیگ از آثار زیبای این شهر می باشد..


کلمات دیگر: