کلمه جو
صفحه اصلی

قلعه گبری

فرهنگ فارسی

دهی از دهستان قلعه حمام بخش جنت آباد شهرستان مشهد واقع در ۳۶ هزار گزی شمال باختری صالح آباد و ۱٠ هزار گزی شمال شوسه مشهد بصالح آباد و کوهستانی و معتدل است .

لغت نامه دهخدا

قلعه گبری . [ ق َ ع َ گ َ ] (اِخ ) دهی است از دهستان قلعه ٔ حمام بخش جنت آباد شهرستان مشهد، واقع در 36هزارگزی شمال باختری صالح آباد و 10هزارگزی شمال شوسه ٔ مشهد به صالح آباد و کوهستانی و معتدل است . سکنه ٔ آن 447 تن است . آب آن از چشمه و محصول آن غلات ، پنبه ، و شغل اهالی زراعت و مالداری است .راه مالرو دارد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9).


قلعه گبری . [ ق َ ع َ گ َ ] (اِخ ) قلعه گوری . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 6). رجوع به قلعه گوری شود.


قلعه گبری. [ ق َ ع َ گ َ ] ( اِخ ) قلعه گوری. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 6 ). رجوع به قلعه گوری شود.

قلعه گبری. [ ق َ ع َ گ َ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان قلعه حمام بخش جنت آباد شهرستان مشهد، واقع در 36هزارگزی شمال باختری صالح آباد و 10هزارگزی شمال شوسه مشهد به صالح آباد و کوهستانی و معتدل است. سکنه آن 447 تن است. آب آن از چشمه و محصول آن غلات ، پنبه ، و شغل اهالی زراعت و مالداری است.راه مالرو دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9 ).

دانشنامه عمومی

قلعه گبری، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان جیرفت در استان کرمان ایران است.
این روستا در دهستان هلیل قرار دارد و بر اساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۸۵ نفر (۲۰خانوار) بوده است.
قلعه گبری (جمکران). قلعه گبری (جمکران) مربوط به دوره ساسانی است و در شهرستان قم، بخش مرکزی، روستای جمکران واقع شده است. این اثر در تاریخ ۱۷ آذر ۱۳۷۷ با شماره ثبت ۲۱۷۲ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
فهرست آثار ملی ایران
سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری

قلعه گبری (شهر ری). مختصات: ۳۵°۳۵′۱٫۳۷″ شمالی ۵۱°۲۷′۱٫۶۴″ شرقی / ۳۵٫۵۸۳۷۱۳۹°شمالی ۵۱٫۴۵۰۴۵۵۶°شرقی / 35.5837139; 51.4504556
قلعهٔ گبری در جنوب شرقی شهر ری در شهرک علائین و محلی به همین نام واقع شده است و از جمله بناهای قدیمی است که قدمت آن به ۲۰۰۰ سال پیش می رسد. این قلعه که مساحتی در حدود ۳۰۰۰ متر مربع دارد در دورهٔ ساسانیان ساخته شده است. برج و باروهای این قلعه در طی قرن ها به دلیل فرسایش تخریب شده و امروز تنها دیوارهای طولانی و مرتفع از خشت و گل بر جا مانده است. پیش از انقلاب، از این قلعه به عنوان کارخانه باروت سازی استفاده می شد و پس از مرگ صاحب آن، این قلعه در اختیار آستان عبدالعظیم قرار گرفت.
از آن جا که فضای داخلی قلعه از اهمیت چندانی برخوردار نیست و به جهت مرتفع بودن دیوارها و قرار گرفتن این قلعه بر روی تپه، اکنون از آن به عنوان انبار استفاده می شود.
مردآویج زیاری، بنیانگذار سلسله آل زیار (مرگ ۳۱۳ خورشیدی)، در این مکان دفن شده است.

قلعه گبری (قیر و کارزین). قلعه گبری در حدود ۵۵۰ متری شهر قیر در دامنه کوه مشرف به شهر قلعه ای است که به نام گبری نامیده می شود. بنا بر گفته پژوهشگران قدمت آن به دوران پیش از اسلام بر می گردد.
امروزه از این قلعه خرابه هایی باقی مانده است.

پیشنهاد کاربران

قلعه گبری ( قلعه گوری ) ؛ قلعه ای است قدیمی و بجا مانده از دوران زرتشت که در دامنه کوه مشرف به روستای قلعه محمد علی از توابع بخش مرکزی شهرستان مُهر فارس قرار دارد و فاصله آن تا مرکز شهر مُهر 5 کیلومتر می باشد.


کلمات دیگر: