کلمه جو
صفحه اصلی

زین العابدین شیروانی

دانشنامه عمومی

حاج زین العابدین شیروانی ملقّب به مست علیشاه(۱۱۹۴-۱۲۵۳ ه‍.ق)، از اقطاب سلسله ی نعمت اللهی متولّد شماخی و نویسندهٔ کتاب بستان السیاحه است که در پنج سالگی همراه پدرش به کربلا رفت و در آنجا مشغول تحصیل شد. پس از چندی راه سیر و سیاحت در پیش گرفت در ایران و مصر و شام و عثمانی و هند و یمن و حجاز و افغانستان و فرارود و ترکستان سفر کرد. پس از ۱۸ سال به وطن بازگشت و حاصل دیده ها و شنیده های خود را در قالب سه کتاب بستان السیاحه، حدائق السیاحه و ریاض السیاحه تألیف کرد.محقق نعمت اللهی، زین العابدین شیروانی، سه فرهنگ جغرافیایی تألیف کرد که ماحصل مسافرت های گسترده اش در کسوت درویشی جهت شناسایی صوفی های برجسته، محققان همفکر خود و دیگر اشخاص برجسته و ممتاز دهه های میانی سده ی نوزدهم در اقصی نقاط ایران و سرزمین های اطراف آن بود. شهرت زیاد بستان السیاحه شیروانی به جهت تغییر حالت از شکل خشک و ثابت رایج نزد فقیهان بود.
لغت نامه دهخدا: زین العابدین شیروانی
HISTORIOGRAPHY viii. QAJAR PERIOD - Encyclopaedia Iranica - Abbas Amanat - Originally Published: December 15، 2004 - Last Updated: March 22، 2012 - This article is available in print. Vol. XII، Fasc. 4، pp. 369–377

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] «زین العابدین شیروانی» از عارفان و درویشان نعمت اللهی است که خود مرشد و پیشوای جماعتی از معاریف این فرقه بوده است.
«زین العابدین شیروانی»، معروف به مستعلی شاه و متخلص به «تمکین»، پسر ملا اسکندر، از عارفان و درویشان نعمت اللهی است که خود مرشد و پیشوای جماعتی از معاریف این فرقه بوده و به گفته خویش، در نیمه شعبان ۱۱۹۴ ق، در شماخی، از شهرهای قفقاز، متولد شده در ۶ ماهگی پدرش با خانواده به کربلا کوچ نموده اند. تا سن ۱۷ سالگی به تعلیم و بعد از آن در کشورهایی از قبیل ایران، مصر، شام، حجاز، عثمانی، هند، افغانستان، کشمیر، بدخشان، ترکستان، ماوراءالنهر و غیره سیاحت کرده و با طایفه های مختلف معاشرت داشته و دیده ها و شنیده های خود را با مطالب متفرقه تاریخی و روایت ها نقل کرده و در ضمن، از شرح حال بعضی عالمان، عارفان، حکیمان و شاعران سخن به میان آورده است. وی در سال ۱۲۵۳ وفات نمود.
آثار
۱. بستان السیاحة؛۲. ریاض السیاحة؛۳. حدایق السیاحة.
عناوین مرتبط
...


کلمات دیگر: