کلمه جو
صفحه اصلی

السالوادور

فارسی به انگلیسی

el salvador

دانشنامه عمومی

مختصات: ۱۳°۴۰′ شمالی ۸۹°۱۰′ غربی / ۱۳٫۶۶۷°شمالی ۸۹٫۱۶۷°غربی / 13.667; -89.167
Wikipedia contributors, "El Salvador," Wikipedia, The Free Encyclopedia, (accessed August ۲، ۲۰۱۲).
السالوادور (اسپانیایی: El Salvador) ‎i‎/ɛl sælvədɔːr/‎; (اسپانیولی: , Pipil: Kūskatan), به طور رسمی جمهوری السالوادور (اسپانیایی: República de El Salvador) کوچکترین و پرتراکم ترین کشور منطقه آمریکای مرکزی است. پایتخت آن سان سالوادور است.
این کشور در جنوب آمریکای شمالی قرار دارد و به دریا هم راه دارد. السالوادور توسط کشورهای هندوراس، گواتمالا و همچنین خلیج فونسکا و اقیانوس آرام دربرگرفته شده است.
جمعیت این کشور ۶٬۱۰۰٬۰۰۰ نفر است که اکثریت آنان از تبار مستیزو (دورگه سرخ پوست و اسپانیایی) هستند. بیشتر مردم السالوادور مسیحی هستند که بیش از نیمی از آن ها از پیروان شاخه کاتولیک رومی از مسیحیت هستند. برنج و لوبیا از مهم ترین مواد غذایی مردم این کشور است.مساحت آن ۲۱۰۴۱ کیلومترمربع است. زبان اصلی آن اسپانیایی و واحد پول آن دلار آمریکا است (تا سال ۲۰۰۱ کولون السالوادور بود).

دانشنامه آزاد فارسی

اِل سالوادور (El Salvador)
اِل سالوادور
اِل سالوادور
موقعیت. جمهوری اِل سالوادور، کوچک ترین و پرجمعیت ترین کشور امریکای مرکزی، بین کشورهای گواتمالا در غرب و شمال غربی، هوندوراس در شمال و شرق، و اقیانوس آرام در جنوب قرار دارد. مساحت این کشور ۲۱,۰۴۰ کیلومتر مربع است و شهر سان سالوادور پایتخت آن است.سیمای طبیعی. کشور ال سالوادور در میان کشورهای امریکای مرکزی تنها کشوری است که به اقیانوس اطلس راه ندارد و سرزمینی است کوهستانی که ارتفاعات آن از غرب به شرق کشیده شده اند. این کشور بیست آتشفشان دارد که سانتا آنا (۲,۳۵۵ متر)، سان میگل (۲,۱۲۰ متر)، سان ویسنته (۲,۱۸۰ متر)، و ایسالکو (۲,۳۸۶ متر) از آن جمله اند. کوه اِل پیتال، با ارتفاع ۲,۷۳۱ متر که در کوه های مرزی مِتاپان و چالا تِنانگو و روی خط مرزی کشور هوندوراس قرار دارد، بلندترین نقطۀ این کشور محسوب می شود. نوار ساحلی ال سالوادور جلگۀ نسبتاً باریک و پستی است که روبه شمال بر ارتفاع آن افزوده می شود و به سرزمین درون بومی کشور، که ارتفاع متوسط آن ۶۰۰ متر است، منتهی می شود. از میان رودخانه های متعددی که اکثراً از فراسوی مرزهای این کشور سرچشمه می گیرند، رودخانۀ لِمپا با درازای ۳۲۰ کیلومتر، طویل ترین و مهم ترین آن هاست. رودخانۀ مزبور از کشور گواتمالا سرچشمه می گیرد و پس از عبور از گوشۀ غربی هوندوراس به ال سالوادور وارد می شود و پس از عبور از دریاچۀ کوآتپک و تشکیل دادن بخشی از مرز هوندوراس به سوی جنوب جریان می یابد و به اقیانوس آرام می ریزد. دریاچه های متعددی در کشور ال سالوادور وجود دارد که مهم ترین آن ها عبارت اند از کوآتپک، ایلوپانگو و دریاچۀ مرزی لا ئونیون. ال سالوادور به چهارده دپارتمان یا (استان) تقسیم می شود و شهرهای مهم آن عبارت اند از سان سالوادور، نوئِوا سان سالوادور، سان میگل، سانتا آنا، سونسوناته، و آئوئاچاپان. این کشور اقلیم عمدتاً گرم و مرطوب دارد و شب های خنک از ویژگی های آن است و فصل بارندگی های شدید آن از اردیبهشت تا مهر به درازا می کشد. کوهستان های درون بومی از اعتدال بیشتری برخوردارند و میزان بارندگی آن ها نیز بیشتر از دیگر نواحی است. جلگۀ ساحلی و دامنۀ کوه ها از علفزارهای نوع ساوانا و درختان برگ ریز پوشیده شده و دره ها و جلگه های مرکزی آن پوشش گیاهی تنک تری دارند. بخش وسیعی از کشور قابل کشت است و حیات وحش آن، به ویژه از نظر پستانداران، در مقایسه با دیگر نواحی امریکای مرکزی کم و ناچیز است. میانگین دمای شهر سان سالوادور در دی ماه۲۱.۷ درجۀ سانتی گراد و در تیر ماه۲۳.۹ درجۀ سانتی گراد است و میانگین بارندگی سالانۀ آن ۱,۷۷۵ میلی متر است.
اقتصاد. ال سالوادور از نظر اقتصادی به کشاورزی وابسته است. اراضی مرغوب و حاصل خیز آن به سفیدپوستان تعلق دارد و رگ حیاتی کشور به راستی در دست آنان است. قهوه، پنبه، ذرت، و نیشکر از فرآورده های مهم کشاورزی و صادراتی این کشورند و سیمان، شکر، نفت، کاغذ، مواد غذایی و پوشاک محصولات صنعتی آن هستند. با این که بسیاری از اراضی جنگلی پاک سازی شده و به کشت اقلام حیاتی اختصاص یافته است، هنوز بخش عمده ای از مواد خوراکی از خارج وارد می شود. این کشور از نظر منابع زیرزمینی شرایط مطلوبی ندارد و بیشتر نیروی الکتریسیتۀ آن به شیوۀ برقابی تأمین می شود. اگرچه در سال های اخیر در زمینۀ صنعت سرمایه گذاری بسیار شده است، ولی اختلافات عقیدتی، مبارزات مسلکی، و جنگ های داخلی از توسعۀ آن جلوگیری کرده و به بخش وسیعی از شبکۀ راه ها و پل های کشور آسیب رسانده است.
حکومت و سیاست. بنابر قانون اساسی ۱۹۸۳، رئیس جمهور و معاون او با رأی اکثریت مردم انتخاب می شوند و مسئولیت اجرایی دارند و تشکیل هیئت دولت با رئیس جمهور است. دورۀ ریاست جمهوری ال سالوادور پنج سال تمدیدناپذیر است. مجلس قانون گذاری آن ۸۴ عضو دارد که مردم آنان را برای یک دورۀ سه ساله انتخاب می کنند.مردم و تاریخ. جمعیت ال سالوادور حدود ۵,۷۴۴,۱۱۳ نفر است (۲۰۰۹) و تراکم نسبی آن به۲۷۳ نفر در کیلومتر مربع می رسد. رشد سالانۀ جمعیت آن۱.۸ درصد است و ۹۴ درصد از جمعیت آن را مستیسوها، (دورگه های حاصل از آمیزش اسپانیایی ها و پرتغالی ها با سرخ پوستان) تشکیل می دهند. ۷۵ درصدشان مسیحی کاتولیک اند و زبان رسمی آنان اسپانیایی است. حدود ۵۰ درصد از مردم آن روستانشین اند و۷۸.۵ درصد از بزرگسالان آن باسوادند. اِلسالوادور در روزگار گذشته مسکن اقوام چیپچا و مایا بوده است. اسپانیایی ها از ۱۵۲۴ تا ۱۵۳۹ آن را در تصرف داشتند. آنان سلطان نشین پیپیل را برانداختند و شهرهای سان سالوادور و سونسوناته را بنا نهادند و همراه با گواتمالا به امپراتوری مکزیک ضمیمه کردند. با سقوط امپراتوری مکزیک (۱۸۲۳) دو شهر سان سالوادور و سونسوناته با هم متحد شدند و ایالت خودگردان داخلی ال سالوادور را در داخل فدراسیون امریکای مرکزی تأسیس کردند. در ۱۸۲۷، نزاع ها و مناقشات درونی آغاز شد و بین سلطنت طلبان و جمهوری خواهان جنگ خانگی درگرفت و تلاش برای جلوگیری از فروپاشی فدراسیون امریکای مرکزی بی نتیجه ماند و ال سالوادور به صورت یک کشور مستقل اعلام موجودیت کرد.

نقل قول ها

السالوادور با نام رسمی جمهوری السالوادور کوچکترین و پرجمعیت ترین کشور در آمریکای مرکزی است؛ پایتخت آن سان سالوادور.
• «جاده ای که از سان سالوادور به طرف مزر گواتمالا می رود، قطعه ای از شاهراه مشهور و ناتمام پان آمریکن است که همچون خطی سیاه و صاف از میان منظره ای با رنگ های شاد و تند سبز عبور می کند. این فلات بیش از ۸۰۰ متر ارتفاع ندارد و با آنکه آب وهوای آن مانند هوای گلخانه مربوط است، زمین آن بی اندازه حاصلخیز است. همه جا مزارع قوه و باغ های موز اند که پشت سر هم می آیند.»، در اثرش چاپ ۱۹۶۲ -> مارسل نیدرگانگ
• «پرچم: با تغییراتی که در پرچم استان های متحد آمریکای مرکزی (-هندوراس) به وجود آمد در سال ۱۹۱۲ پرچم کشورهای السالوادور به صورت امروزی درآمد . در این پرچم که از رنگ های آبی و سفید به وجود آمده در قسمت سفید علامت رسمی کشور السالوادور قرار می گیرد که در آن سال ۱۸۲۱ به عنوان سال استقلال از اسپانیا نقش گردیده است. همچنین پرچم این کشور دارای کلمات «خدا، وحدت و آزادی» است که به زبان اسپانیولی به صورت (Dios uniony liberated) در روی پرچم السالوادور نقش شده است.» در اثرش چاپ ۱۳۷۰/ ۱۹۹۱م -> رسول خیراندیش

پیشنهاد کاربران

( El Salvador )
نام فارسی آن دخیل از انگلیسی است. به معنای "منجی" در اسپانیایی و اشاره دارد به آمدن مسیح پیش از رستاخیز. ویکی


کلمات دیگر: