کلمه جو
صفحه اصلی

سید علی طباطبایی

دانشنامه عمومی

سید علی طباطبایی (۲ آبان ۱۳۶۲– ۸ شهریور ۱۳۹۴) بازیگر سینما و تلویزیون ایران بود.
اولین کار او بازی در سالاد فصل محصول سال ۱۳۸۳ به تهیه کنندگی پدرش سید کمال طباطبایی، نویسندگی و کارگردانی فریدون جیرانی بود. او در سریال های «باجناغ ها» و ترانه مادری و آشپزباشی و قلب یخی و بچه های نسبتاً بد نیز بازی کرده بود. او در فیلم سینمایی «گور به گور» نیز به ایفای نقش پرداخت. از کارهای اخیر او، می توان به اسب سفید پادشاه اشاره کرد.سید علی طباطبایی بهار سال ۱۳۹۴ در فیلم سینمایی «اسب سفید پادشاه» ساخته محمدحسین لطیفی نقش شخصیتی را ایفا می کرد که به علت تصادف کشته می شود.
علی طباطبایی در یکشنبه شب «۸ شهریور ماه ۱۳۹۴» به یکباره دچار حمله قلبی شد و چیزی نگذشت که به علت ایست قلبی در منزل پدرش (تهران) درگذشت. پیکر وی روز سه شنبه ۱۰ شهریور ۱۳۹۴ از مقابل درب منزل وی با حضور مردم و هنرمندان تشییع شد و در قطعه ۲۳۱ بهشت زهرا دفن شد.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] دانشمند بزرگ، فقیه، اصولی، محدث و نابغه قرن سیزدهم هجری قمری، سید علی طباطبایی در ربیع الاول ۱۱۶۱ هـ . ق. در شهر کاظمین دیده به جهان گشود. وی فرزند محمد علی، فرزند ابوالمعالی صغیر، و او فرزند ابوالمعالی کبیر، و از تبار سادات حسنی، معروف به طباطبایی می باشد که در قرن دوازدهم هجری قمری از اصفهان به کربلا آمد و همان جا ماندگار و منشأ خیر و برکت برای جهان اسلام شد. مادرش، خواهر وحید بهبهانی و همسرش نیز دختر ایشان است. از این رو، سید علی طباطبایی (ره) هم خواهرزاده وحید بهبهانی است و هم داماد او.جدّ مادری او به علامه مجلسی اول (متوفا: ۱۰۷ هـ . ق) می رسد؛ زیرا مادر ایشان، خواهر وحید بهبهانی است و مادر وحید بهبهانی، دختر نورالدین، پسر ملا صالح مازندرانی است و مادر نورالدین، آمنه بیگم دختر ملّا محمّد تقی، پسر مقصود علی اصفهانی معروف به مجلسی اول، پدر علامه مجلسی معروف به صاحب بحار الانوار می باشد.
از دوران کودکی سید علی در کتاب های تاریخی و رجال مطلبی وجود ندارد، ولی آنچه مسلّم است این است که وی در خانواده ای عالم، ادیب، متقی، روحانی، پر از مهر و محبت و با معنویت و در دامن بزرگانی چون پدر و مادر مهربانش رشد کرده است.

[ویکی شیعه] سیدعلی بن محمدعلی(محمد) طباطبایی حائری (۱۱۶۱-۱۲۳۱ق)، مشهور به صاحب ریاض، از فقیهان و اصولیان شیعه در قرن های دوازدهم و سیزدهم قمری است. وی از مشهورترین شاگردان وحید بهبهانی بوده است که در اصول بیش از فقه متبحر بوده است، ولی با نگارش ریاض المسائل در فقه شهرت بیشتری یافت و به صاحب ریاض معروف شد. فقیهانی مانند شیخ ابوعلی حائری، شیخ احمد احسایی، محمدباقر شفتی و فرزندش سید محمد مجاهد نزد او شاگردی کرده اند.
او با نگارش الرسالة البهیه به مبارزه با اخباری‎گری برخاست. ساخت دیواری محکم در اطراف کربلا بعد از حمله وهابیان و تخریب حرم امام حسین (ع) و تلاش برای برقراری نظم و در این شهر از فعالیت های اجتماعی او به شمار می رود.
سید علی طباطبایی در ۱۲ ربیع الاول سال ۱۱۶۱ق در کاظمین به دنیا آمد، پدرش سید محمدعلی، فرزند ابوالمعالی صغیر و او فرزند ابوالمعالی کبیر از تبار سادات حسنی، معروف به طباطبایی است که در قرن دوازدهم قمری از اصفهان به کربلا کوچ کرده اند. مامقانی در تنقیح المقال نام پدر وی را محمد بن علی ذکر کرده است.

[ویکی فقه] سیدعلی طباطبایی (ابهام زدایی). سیدعلی طباطبایی ممکن است اشاره به اشخاص و شخصیت های ذیل باشد: • سیدعلی قاضی طباطبایی تبریزی، از عرفا و علما و استادان اخلاق حوزۀ نجف در قرن چهاردهم• سیدعلی بن سیدمحمدعلی طباطبایی، دانشمند بزرگ، فقیه، اصولی، محدث و نابغه قرن سیزدهم هجری قمری
...

[ویکی اهل البیت] سید علی طباطبایی دانشمند بزرگ، فقیه اصولی و محدث و نابغه قرن سیزدهم است.
دانشمند بزرگ، فقیه، اصولی، محدث و نابغه قرن سیزدهم هجری قمری، سید علی طباطبایی در ربیع الاول 1161 هـ.ق در شهر کاظمین دیده به جهان گشود. وی فرزند محمدعلی، فرزند ابوالمعالی صغیر و او فرزند ابوالمعالی کبیر و از تبار سادات حسنی، معروف به طباطبایی می باشد که در قرن دوازدهم هجری قمری از اصفهان به کربلا آمد و همان جا ماندگار و منشأ خیر و برکت برای جهان اسلام شد.
مادرش، خواهر وحید بهبهانی و همسرش نیز دختر ایشان است. از این رو، سید علی طباطبایی هم خواهرزاده وحید بهبهانی است و هم داماد او. جد مادری او به علامه مجلسی اول (متوفی: 107 هـ.ق) می رسد؛ زیرا مادر ایشان، خواهر وحید بهبهانی است و مادر وحید بهبهانی، دختر نورالدین، پسر ملا صالح مازندرانی است و مادر نورالدین، آمنه بیگم دختر ملا محمدتقی، پسر مقصود علی اصفهانی معروف به مجلسی اول، پدر علامه مجلسی معروف به صاحب بحارالانوار می باشد.
سید علی طباطبایی در ابتدای جوانی به کسب علم و فضیلت پرداخت. وی در تحصیل مقدمات نحو، صرف و سایر علوم از خود نبوغ فراوان نشان داد؛ به طوری که مورد توجه علامه بزرگ، وحید بهبهانی قرار گرفت. از این رو، وحید بهبهانی از فرزندش، محمدعلی بهبهانی خواست که استادی سید علی را به عهده بگیرد و درس فقه «مدارک الاحکام»، او را بپذیرد. بدین صورت، سید علی در زمره شاگردان محمدعلی بهبهانی درآمد.
وی در اندک زمانی، درجات ترقی را طی کرد و با این که از نظر سن، از همه هم شاگردی های خود بسیار جوان بود، گوی سبقت را از همه آن ها ربود و از همه پیشی گرفت؛ به طوری که بعد از مدت کمی، در سال 1186 هـ.ق نزد دائی بزرگوارش (وحید بهبهانی) افتخار شاگردی پیدا کرد و به درجه اجتهاد رسید و از بزرگانی همچون وحید بهبهانی و دیگران، اجازه نامه اجتهاد و روایت دریافت کرد.
بزرگان کوشش بی دریغ او را در راه تحصیل علم ستوده اند و گفته اند: او در راه کسب علم، سختی ها و تلخی های فراوانی را متحمل شد و علم را با گریه و زاری و مناجات به درگاه باری تعالی تحصیل نموده است؛ زیرا ظاهراً مدت تحصیل ایشان آن قدر نبوده است که بتوان در آن مدت کم به این رتبه عالی رسید. ولی ایشان با همه این مشکلات و موانع، به درجات عالی علم رسید و شهره آفاق شد و این جز همت والای او و فضل خداوند منان چیز دیگری نبود.
سید علی طباطبایی در فقه، اصول و حدیث تخصص کافی داشت. گرچه تبحرش در اصول بیش از فقه بود، ولی شهرتش در فقه بیش از اصول می باشد؛ بر عکس میرزای قمی که هم عصر ایشان بود. میرزای قمی تبحرش در فقه بیش از اصول بود، ولی شهرتش در اصول بیشتر است. از این رو، از سید علی طباطبایی به صاحب ریاض که کتابی است فقهی و از میرزای قمی به صاحب قوانین که کتابی است اصولی، تعبیر آورده می شود و این شاید به خاطر آن بود که آن دو بزرگوار کتابی جامع در موضوع مورد تخصصشان تألیف نکردند.
صاحب ریاض از نظر سجایای اخلاقی و فضائل معنوی، یگانه زمان خویش و انسانی کامل بود. صاحب مرآت الاحوال در مورد ویژگی های اخلاقی وی چنین می گوید: «وی عالمی است کم نظیر، و فضایل و محامدش عالمگیر و از بزرگان فضلای دوران و عمده علمای این خاندان و متخلق به اخلاق حمیده مصطفوی و متأدب به آداب مرضیه، مرتضوی است. ماه ها و سال های بسیار باید بیاید تا مثل او عالمی به وجود آید».


کلمات دیگر: