کلمه جو
صفحه اصلی

کیسه داران

فرهنگ فارسی

راسته ایست از پستانداران پست جزو دست. بی جفتان که جنس ماد. آن در حالت بار داری فاقد جفت است و بنابر این جنین در رحم نمی تواند تغذیه کند لذا بمحض آنکه مدت کمی از لقاح تخمک گذشت و جنین هنوز در دور. اولی. نمو خود می باشد و تقریبا به انداز. لوبیایی است از رحم خارج می شود و مادر جنین را با پوز. خود برداشته در کیس. که پایین شکمش دارد قرار می دهد و بقی. پرورش جنین در این کیسه انجام می شود و هم در آنجاست بعلت وجود غده های مترشح شیر تغذیه و رشد می کند ٠ وجه تسمی. این راسته از پستانداران بواسط. وجود همین کیسه است که در حکم رحم ثانی برای نوزاد می باشد ٠ به همین جهت این پستانداران را جانوران دو رحمی نیز گفته اند ٠ گانگورو ساریگ دازیور جزو جانوران این راسته اند ٠

لغت نامه دهخدا

کیسه داران. [ س َ / س ِ ] ( اِ مرکب ) ( اصطلاح جانورشناسی ) راسته ای است از پستانداران پست جزو دسته بی جفتان که جنس ماده آن در حالت بارداری فاقد جفت است و بنابراین جنین در رحم نمی تواند تغذیه کند لذا به محض آنکه مدت کمی ( در حدود یک هفته ) از لقاح تخمک گذشت و جنین هنوز در دوره اولیه نمو خود می باشد و تقربیاً به اندازه لوبیایی است ، از رحم خارج می شود و مادر جنین را با پوزه خود برداشته ،در کیسه ای که پایین شکمش دارد، قرار می دهد و بقیه پرورش جنین در این کیسه انجام می شود و هم در آنجا به علت وجود غده های مترشح شیر تغذیه و رشد می کند. وجه تسمیه این راسته از پستانداران به واسطه وجود همین کیسه است که در حکم رحم ثانی برای نوزاد می باشد، به همین جهت این پستانداران را جانوران دورحمی نیز گفته اند. کانگورو، ساریگ ، دازیور جزو جانوران این راسته اند. ( فرهنگ فارسی معین ).

فرهنگ عمید

گروهی از پستانداران که در زیر شکم آن ها کیسه ای است که بچه های خود را در آن می پرورانند.

دانشنامه عمومی

دوزهدانی سانان
صاریغ های شبگرد
کولوکولوسانان
ستبردم سانان
کیسه داران همه چیزخوار
موشان کور کیسه دار
کیسه داران علف خوار
کیسه داران (نام علمی: Marsupialia) فرورده ای از پستانداران هستند که مشخصه شان دارا بودن کیسه ای در بدن است که در آن نوزادان خود را بزرگ می کنند. همانندی آن ها با دیگر پستاندارانی که در فرورده جفت داران طبقه بندی می شوند در این است که هر دو زنده زا هستند و این آن ها را از تک سوراخیانی چون نوک اردکی و مورچه خورک متمایز می کند. با این حال برخلاف دیگر پستاندارانی که فرزندان خود را در شکلی متکامل با دارا بودن اعضای زیستی به دنیا می آورند، کیسه داران نوزادانی کم رشدیافته به دنیا می آورند که به هیچ وجه قادر به زندگی در دنیای طبیعی بیرون نیستند و ناچارند به درون کیسه مادر بروند تا از شیر مادر تغذیه کنند. از دیدگاه فرگشتی، کیسه داران نمونه ای یکتا و مهم از چگونگی خو گرفتن به طبیعت و زادآوری را به نمایش می گذارند.
از شناخته شده ترین کیسه داران می توان به کانگورو، کوآلا، وامبت، و شیطان تاسمانی اشاره کرد. به جز صاریغ ویرجینیا که در آمریکای شمالی نیز یافت می شود، دیگر کیسه داران همگی در نیمکره جنوبی زندگی می کنند. نزدیک به ۷۰ درصد از ۳۳۴ گونهٔ موجود در این فرورده در استرالزی، که شامل استرالیا و گینه نو و جزایر نزدیک به آن ها می شود، یافت می شوند و ۱۰۰ جانور دیگر باقی مانده نیز ساکن قاره آمریکا هستند. بیشتر آن ها در آمریکای جنوبی به سر می برند و تنها ۱۳ گونه در آمریکای مرکزی زندگی می کنند. پدید آمدن تبادل بزرگ در دوران پالئوسن باعث هجوم پستانداران جفت دار به آمریکای جنوبی و انقراض گونه های بسیاری از کیسه داران شد.
نام علمی کیسه داران، Marsupialia، برگرفته از واژه یونانی marsipos به معنای «کیسه» و «خورجین» است که در سال ۱۸۱۱ میلادی توسط یوهان ایلیگر، جانورشناس آلمانی، گذاشته شد.


کلمات دیگر: