کلمه جو
صفحه اصلی

حوزه علمیه همدان

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] شهر همدان پس از جنگ نهاوند در سال ۲۳ هجری به جهان اسلام ملحق گردید و از آن پس تفکر شیعی در آن رواج یافت. و در اندک مدتی بزرگان علم و فضل از خواص صحابه و وکلای ناحیه، همدان را به یکی از مراکز ثقل جهان تشیع تبدیل کردند.یکی از ارکان ضروری برای تبدیل به مرکز ثقل شیعه شدن همدان، حوزه علمیه می باشد. تاسیس حوزه در همدان از قرن دوم با ورود امامزادگان اتفاق افتاد و از قرن ششم تا نهم با وجود علمای آن دوران رو به گسترش گذاشت و از قرن دهم تا قرن معاصر رو به شکوفایی آورد.
اولین دوره از حوزه علمیه همدان به وکلای امامان شیعه و مهاجران علوی تعلق دارد که از حجاز و عراق به آن شهر هجرت نموده و در همان جا از دنیا رفته و یا به شهادت رسیده اند. این دوره از قرن دوم تا قرن پنجم هجری تداوم یافته است. مؤلف «منتقلة الطالبیه» شماری از اولاد امام حسن (علیه السّلام) و امام کاظم (علیه السّلام) را که به این شهر مهاجرت کرده اند، نقل می کند.
عطائی، محمدرضا، مهاجران آل ابوطالب، ص۴۲۷ـ۴۳۰.
این دوره از قرن ششم تا نهم را شامل می شود و با اینکه در قرن ششم به تاسیس مدارسی همت گمارده شده در قرن نهم با کم رونقی حوزه روبه رو هستیم. دانشمندان این دوره بیشتر به قرآن، حدیث و عرفان پرداخته اند.
← علمای دوره
این دوره از قرن دهم آغاز و تا دوره معاصر تداوم می یابد. در این دوره، حوزه همدان به عصر شکوفایی نایل آمده و فقها و عرفایی را به جهان اسلام عرضه داشته است که با تالیفات و فعالیت های خود فرهنگ علوی را بیش از پیش گسترش داده اند.
← علمای دوره
...


کلمات دیگر: