فربه و بسیار روغن
سامن
فرهنگ فارسی
فربه و بسیار روغن
لغت نامه دهخدا
سامن . [ م َ ] (اِخ ) البرت (1859 - 1900 م .) شاعر فرانسوی متولد در لیل مصنف مرثیه های دلپسند باغ کودکان ، کالسکه ٔ طلایی . و سبک او ارتباط مستقیم با سبک سمبولیست ها دارد.
سامن . [ م ِ ] (اِخ ) این قصبه مرکز دهستان سامن شهرستان ملایر است که در 17 هزارگزی جنوب ملایر و کنار راه شوسه ٔ ملایر به بروجرد واقع شده است . هوای آن معتدل ودارای 4016 تن جمعیت است . آب آن جا از 17 رشته قنات و زه آب رودخانه خد تأمین میشود. محصول آن غلات ، صیفی ، میوه ، لبنیات حبوب ، پنبه ، چغندر قند و شغل اهالی زراعت و گله داری و راه آن اتومبیل رو است . یک دبستان 4 کلاسه و یک محضر ازدواج رسمی در این ده وجود دارد زیارتگاهی بنام سامها از بنای قدیمی آن است . مسجد و قلعه ٔ قدیمی دارد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5).
سامن . [ م ِ ] (اِخ ) یکی از دهستانهای پنجگانه ٔ شهرستان ملایر است . این دهستان در جنوب باختری شهرستان واقع و محدود است از طرف شمال به دهستانهای حومه آورزمان از طرف خاور به دهستان حومه از جنوب به شهرستانهای بروجرد و نهاوند از باختر به شهرستان نهاوند. ارتفاعات کوه سفید در باختر و کوه یزدجرد در خاور دهستان واقع است . قسمت مرکزی در دامنه های این دو کوه واقع است که با شیب ملایمی به رودخانه ٔخشک وسط دره منتهی میشود. راه شوسه ٔ ملایر به بروجرددر طول این دره احداث شده است ، راه شوسه ٔ نهاوند درانتهای جنوبی این دهستان از شوسه ٔ ملایر به بروجرد منشعب میگردد. تابستان به اکثر قراء مهم دهستان از شوسه راه فرعی منشعب و اتومبیل میتوان برد. هوای دهستان سرد و سالم است . و تابستان آن معتدل میباشد. آب قراء دهستان از قنوات تأمین میشود. محصول عمده ٔ دهستان غلات ، پنبه ، چغندرقند، میوه ، صیفی است . صنایع دستی اهالی قالیچه ، جاجیم ، گلیم و کرباس بافی است . در قراء دهستان مرسوم ، قالیچه علمدار بخوبی معروف است در قراء علمدار، پیرسواران ، سیاه کمر، زاغه ، انوج و سامن کرباس میبافند. گلیم ، جاجیم پشمی انوج بخوبی معروف است . زبان مادری ساکنین قراء فارسی است در قراء انجیرک ، سلطان آباد، قلعه علیمراد، رحمان آباد، گل دره بفارسی آمیخته به لری تکلم مینمایند. قلعه خرابه ٔ یزدجرد در قلعه کوه یزدجرد از آثار باستانی ، زیارتگاه هوشه در آبادی سیاه کمر و قلعه خرابه ٔ انوج از آثار قدیم دهستان می باشند که از 46 آبادی تشکیل شده است . سکنه ٔ آن در حدود 28 هزار تن است . دهستان و قراء مهم آن عبارتند از انوج ، امروکلو، توچقاز، خرم آباد، کهکدان ، می آباد میباشد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5).
سامن . [ م ِ ] (ع ص ) فربه و بسیارروغن . (آنندراج ) (منتهی الارب ) (اقرب الموارد).
سامن. [ م َ ] ( اِخ ) البرت ( 1859 - 1900 م. ) شاعر فرانسوی متولد در لیل مصنف مرثیه های دلپسند باغ کودکان ، کالسکه طلایی. و سبک او ارتباط مستقیم با سبک سمبولیست ها دارد.
سامن. [ م ِ ] ( اِخ ) یکی از دهستانهای پنجگانه شهرستان ملایر است. این دهستان در جنوب باختری شهرستان واقع و محدود است از طرف شمال به دهستانهای حومه آورزمان از طرف خاور به دهستان حومه از جنوب به شهرستانهای بروجرد و نهاوند از باختر به شهرستان نهاوند. ارتفاعات کوه سفید در باختر و کوه یزدجرد در خاور دهستان واقع است. قسمت مرکزی در دامنه های این دو کوه واقع است که با شیب ملایمی به رودخانه ٔخشک وسط دره منتهی میشود. راه شوسه ملایر به بروجرددر طول این دره احداث شده است ، راه شوسه نهاوند درانتهای جنوبی این دهستان از شوسه ملایر به بروجرد منشعب میگردد. تابستان به اکثر قراء مهم دهستان از شوسه راه فرعی منشعب و اتومبیل میتوان برد. هوای دهستان سرد و سالم است. و تابستان آن معتدل میباشد. آب قراء دهستان از قنوات تأمین میشود. محصول عمده دهستان غلات ، پنبه ، چغندرقند، میوه ، صیفی است. صنایع دستی اهالی قالیچه ، جاجیم ، گلیم و کرباس بافی است. در قراء دهستان مرسوم ، قالیچه علمدار بخوبی معروف است در قراء علمدار، پیرسواران ، سیاه کمر، زاغه ، انوج و سامن کرباس میبافند. گلیم ، جاجیم پشمی انوج بخوبی معروف است. زبان مادری ساکنین قراء فارسی است در قراء انجیرک ، سلطان آباد، قلعه علیمراد، رحمان آباد، گل دره بفارسی آمیخته به لری تکلم مینمایند. قلعه خرابه یزدجرد در قلعه کوه یزدجرد از آثار باستانی ، زیارتگاه هوشه در آبادی سیاه کمر و قلعه خرابه انوج از آثار قدیم دهستان می باشند که از 46 آبادی تشکیل شده است. سکنه آن در حدود 28 هزار تن است. دهستان و قراء مهم آن عبارتند از انوج ، امروکلو، توچقاز، خرم آباد، کهکدان ، می آباد میباشد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5 ).
سامن. [ م ِ ] ( اِخ ) این قصبه مرکز دهستان سامن شهرستان ملایر است که در 17 هزارگزی جنوب ملایر و کنار راه شوسه ملایر به بروجرد واقع شده است. هوای آن معتدل ودارای 4016 تن جمعیت است. آب آن جا از 17 رشته قنات و زه آب رودخانه خد تأمین میشود. محصول آن غلات ، صیفی ، میوه ، لبنیات حبوب ، پنبه ، چغندر قند و شغل اهالی زراعت و گله داری و راه آن اتومبیل رو است. یک دبستان 4 کلاسه و یک محضر ازدواج رسمی در این ده وجود دارد زیارتگاهی بنام سامها از بنای قدیمی آن است. مسجد و قلعه قدیمی دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5 ).
دانشنامه عمومی
جمعیت شهر سامن بر اساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۴٬۷۱۵ نفر (۱٬۲۶۹ خانوار) بوده است. همچنین شایان ذکر است که شهر سامن در موقعیت مرکز بخش سامن قرار دارد و جمعیت بخش سامن ۳۱۰۶۰ نفر است.قابل ذکر است که سامن یکی از شهرهای قدیمی استان همدان است.
فاصله شهر سامن با شهرستان ملایر حدوداْ ۲۰کیلومتر است و نزدیک ترین روستاهای تابعه شهر سامن روستاهای نازول، نمازگاه، طجر، کهکدان و… هستند.
نزدیک ترین شهر به سامن، ملایر است که تقریباً ۲۰کیلومتر فاصله دارد. سامن از جنوب به استان لرستان متصل است. همچنین سامن به دلیل وجود راه های ارتباطی یکی از مسیرهای مهم جابجایی مسافر و مخصوصاً کالا می باشد که ارتباط استان های جنوبی کشور را با استان های غربی و شمال غربی کشور برقرار کرده است و بلوار شهدای سامن در اکثر اوقات سال یکی از پرترددترین مسیرهای استان همدان است.
گویش مازنی
مرز سامان مرزدوملک