کلمه جو
صفحه اصلی

حمید ابوطالبی

دانشنامه عمومی

حمید ابوطالبی (متولد ۲۶ خرداد ۱۳۳۶ در تهران) دیپلمات ایرانی، رئیس گروه مطالعات آسیای مرکز تحقیقات استراتژیک و معاون سیاسی دفتر حسن روحانی رئیس جمهور ایران است. وی پیش از این سفیر ایران در استرالیا، اتحادیه اروپا، بلژیک، ایتالیا، مدیر کل سیاسی وزارت امور خارجه و معاون سیاسی دفتر رییس جمهور بوده است.
در ۱۱ آوریل ۲۰۱۴ جی کارنی، سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد که برای حمید ابوطالبی به عنوان سفیر ایران در سازمان ملل ویزای ورود به خاک آمریکا صادر نخواهد شد و این موضوع به سازمان ملل و ایران اعلام شده است.
در ۲۳ فروردین ۱۳۹۳ عباس عراقچی، معاون حقوقی و بین الملل وزارت امور خارجه ایران، گفت که تهران «گزینهٔ جایگزینی» برای حمید ابوطالبی در سازمان ملل متحد نداشته و در حال پیگیری حقوقی این موضوع است.
در ۲۵ فروردین ۱۳۹۳ سخنگوی وزارت امور خارجهٔ ایران اعلام کرد که نسبت به ممانعت از صادر کردن ویزا برای حمید ابوطالبی، توسط نمایندگی خود در نیویورک از دولت آمریکا در سازمان ملل شکایت می کند.
۲۷ فروردین ۱۳۹۳ جن ساکی سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا برای اولین بار به طور رسمی حمید ابوطالبی را متهم کرد که در اشغال سفارت آمریکا در سال ۱۳۵۸ و گروگانگیری ۵۲ دیپلمات آمریکایی دست داشته است.
در ۲۸ فروردین ۱۳۹۳ وزارت خارجهٔ روسیه از آمریکا به دلیل خودداری از صدور ویزا برای حمید ابوطالبی انتقاد کرد و آن را نقض تعهدات آمریکا به عنوان کشور میزبان مقر سازمان ملل دانست.
در ۳ اردیبهشت ۱۳۹۳ سخنگوی سازمان ملل، استفان دوجاریک، گفت که اعضای سازمان ملل برای معرفی نماینده خود آزاد هستند و می توانند هر فردی را به عنوان نماینده دائم خود معرفی کنند. وی امتناع ایالات متحده از صدور ویزا برای نماینده ایران در این سازمان را یک «مورد منحصر به فرد» توصیف کرد و اعلام کرد که کمیته ۱۹ نفرهٔ روابط با کشور میزبانِ سازمان ملل در حال بررسی این موضوع است.
در ۴ اردیبهشت ۱۳۹۳ (۲۴ آوریل ۲۰۱۴) حسن قشقاوی، معاون کنسولی امور مجلس و ایرانیان وزارت امور خارجه ایران، با انتقاد از ایالات متحده در این ارتباط، گفت که حمید ابوطالبی در حال حاضر «نماینده قطعی» جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد است و تهران گزینه دیگری برای این مقام ندارد.
بنا بر گزارش بلومبرگ حمید ابوطالبی عضو گروهی از دانشجویان بود که در آبان سال ۱۳۵۸ به سفارت آمریکا در تهران هجوم بردند و ضمن اشغال سفارت ۵۲ آمریکایی را برای ۴۴۴ روز به گروگان گرفتند.این موضوع توسط وی و دولت ایران به شدت تکذیب شده است.وی در اسفند ۱۳۹۲ به سایت «خبر آنلاین» گفته است که تنها مدتی پس از وقوع گروگان گیری همراه با نماینده پاپ به سفارتخانه آمریکا رفته و نقش مترجم را داشته است.
حمید ابوطالبی گزینه دولت حسن روحانی برای نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد بود، چهره ای که ایالات متحده او را به دست داشتن در گروگان گیری کارکنان سفارت خود در تهران در سال ۱۳۵۸ متهم کرد. از این رو کنگره آمریکا قانونی را به تصویب رساند که از دولت باراک اوباما خواست از صدور ویزا برای آقای ابوطالبی خودداری کند. این قانون به امضای باراک اوباما نیز رسید اما ایران این اقدام دولت آمریکا را نقض قوانین بین المللی دانست و به سازمان ملل متحد شکایت برد.
روزنامه بریتانیایی تلگراف در ۹ آوریل ۲۰۱۴ نوشت که آقای ابوطالبی در سال ۱۹۹۳، زمانی که به عنوان سفیر ایران در ایتالیا مشغول به فعالیت بوده، در ماجرای قتل یکی از مخالفان جمهوری اسلامی به نام محمدحسین نقدی مورد اتهام قرار گرفته است و اسناد دادگاه از جمله رونوشت گفتگوهایی که پلیس ایتالیا در خلال تحقیقات خود درباره مرگ آقای نقدی انجام داده است، حاوی اتهامات وارده به آقای ابوطالبی است. عدم صحت این ادعا با توجه به فهرست سفیران ایران در ایتالیا از آن جایی آشکار میشود که دوران سفارت حمید ابوطالبی در ۱۹۹۲ پایان یافته است.


کلمات دیگر: