کلمه جو
صفحه اصلی

تلفن


برابر پارسی : گوشی، گوشی همراه، دورگو، دورآو

فارسی به انگلیسی

telephone


phone _, telephone

فارسی به عربی

هاتف

مترادف و متضاد

phone (اسم)
صدا، صوت، تلفن، اوا

telephone (اسم)
تلفن، دورگو

فرهنگ فارسی

( اسم ) دستگاهی است که بوسیل. آن میتوان اصوات و مکالمات را از مسافت دور انتقال داد و یا دریافت کرد .

فرهنگ معین

(تِ لِ فُ ) [ انگ . ] (اِ. ) دستگاهی که به وسیلة آن می توان اصوات و مکالمات را به مسافت دور انتقال داد یا دریافت کرد.

لغت نامه دهخدا

تلفن. [ ت ِ ل ِ ف ُ ] ( فرانسوی ، اِ ) کلمه مرکب فرنگی است از تله به معنی دور و فون به معنی صدا. آلتی است که بدان از نقاط دور مکالمه کنند و این وسیله در سال 1876 م. توسط گراهام بل اختراع شده است. هر دستگاه تلفن از دو قسمت اصلی فرستنده و گیرنده تشکیل یافته و به وسیله مخازن برقی بکار می افتد و با سیم به مراکز و دستگاههای تلفن دیگر مرتبط می شود. اساس کار دستگاه تلفن بدین طریق است :
صدا مستقیماً بوسیله سیم تلفن منتقل نمی شود بلکه امواج صوتی در فرستنده به جریان الکتریسیته تبدیل می شوند و جریان الکتریسیته بوسیله سیمی که دو دستگاه تلفن را به یکدیگرمتصل می کند متصل میگردد. در دستگاه گیرنده جریان الکتریسیته چنان با دقت به امواج صوتی تبدیل می شود که می توان صدای گوینده را بازشناخت و از دیگر صداها تمیز داد. هنگامی که در میکرفن ( فرستنده ) تلفن سخن گفته شود، امواج صوتی که در هوا تشکیل می شود به یک صفحه ٔفلزی نازک برمی خورند و صفحه را به ارتعاش درمی آورد.پشت این صفحه نازک و حساس فلزی جعبه کوچکی تعبیه شده است که از دانه های بسیار ریز زغال پر شده است و چون صفحه فلزی بر اثر برخورد با امواج صوتی مرتعش می شود بطرف جعبه محتوی دانه های زغال فشار می آورد و زغال را در جعبه فشرده تر می سازد و بالنتیجه فاصله دانه ها از یکدیگر کمتر می گردد و جریان الکتریسیته آسانتر از آنها می گذرد و چون صفحه فلزی بجای خود برمی گردد و دانه های زغال از هم دور می شوند جریان کمتری ازخود می گذرانند و بدینسان جریان الکتریسیته بطوری تنظیم می شود که تغییر شدت آن درست با شدت امواج صوتی که به صفحه فلزی یاد شده برخورد می کند مطابقت می نماید. گیرنده تلفن ( گوشی ) برعکس فرستنده جریان الکتریسیته دریافت شده را به امواج صوتی تبدیل کرده بگوش طرف مقابل می رساند و طرز عمل چنین است : یک آهن ربای دائمی نعلی شکل در گیرنده تلفن قرار دارد و روی هریک ازقطبهایش یک قرقره الکتریکی نصب شده است. یک صفحه نازک از فلز مغناطیسی شده مقابل آهن ربا و خیلی نزدیک به مغناطیس الکتریکی قرار دارد. جریانی که از سیمهایی که به دستگاه فرستنده متصل است می آید از مغناطیس الکتریکی گیرنده عبور می کند و صفحه فلزی را درست مثل صفحه فلزی دستگاه فرستنده به ارتعاش درمی آورد. ارتعاشهای صفحه فلزی گیرنده باعث ارتعاش ذرات هوایی که نزدیک گوش شنونده است می شود. امواج صوتی که بگوش شنونده می رسند نظیر همان امواجی است که صدای گوینده درفرستنده ایجاد کرده است. در تلفنهای جدید فرستنده وگیرنده غالباً از یکدیگر جدا نیستند.

تلفن . [ ت ِ ل ِ ف ُ ] (فرانسوی ، اِ) کلمه ٔ مرکب فرنگی است از تله به معنی دور و فون به معنی صدا. آلتی است که بدان از نقاط دور مکالمه کنند و این وسیله در سال 1876 م . توسط گراهام بل اختراع شده است . هر دستگاه تلفن از دو قسمت اصلی فرستنده و گیرنده تشکیل یافته و به وسیله ٔ مخازن برقی بکار می افتد و با سیم به مراکز و دستگاههای تلفن دیگر مرتبط می شود. اساس کار دستگاه تلفن بدین طریق است :
صدا مستقیماً بوسیله ٔ سیم تلفن منتقل نمی شود بلکه امواج صوتی در فرستنده به جریان الکتریسیته تبدیل می شوند و جریان الکتریسیته بوسیله ٔ سیمی که دو دستگاه تلفن را به یکدیگرمتصل می کند متصل میگردد. در دستگاه گیرنده جریان الکتریسیته چنان با دقت به امواج صوتی تبدیل می شود که می توان صدای گوینده را بازشناخت و از دیگر صداها تمیز داد. هنگامی که در میکرفن (فرستنده ) تلفن سخن گفته شود، امواج صوتی که در هوا تشکیل می شود به یک صفحه ٔفلزی نازک برمی خورند و صفحه را به ارتعاش درمی آورد.پشت این صفحه ٔ نازک و حساس فلزی جعبه ٔ کوچکی تعبیه شده است که از دانه های بسیار ریز زغال پر شده است و چون صفحه ٔ فلزی بر اثر برخورد با امواج صوتی مرتعش می شود بطرف جعبه ٔ محتوی دانه های زغال فشار می آورد و زغال را در جعبه فشرده تر می سازد و بالنتیجه فاصله ٔ دانه ها از یکدیگر کمتر می گردد و جریان الکتریسیته ٔ آسانتر از آنها می گذرد و چون صفحه ٔ فلزی بجای خود برمی گردد و دانه های زغال از هم دور می شوند جریان کمتری ازخود می گذرانند و بدینسان جریان الکتریسیته بطوری تنظیم می شود که تغییر شدت آن درست با شدت امواج صوتی که به صفحه ٔ فلزی یاد شده برخورد می کند مطابقت می نماید. گیرنده ٔ تلفن (گوشی ) برعکس فرستنده جریان الکتریسیته ٔ دریافت شده را به امواج صوتی تبدیل کرده بگوش طرف مقابل می رساند و طرز عمل چنین است : یک آهن ربای دائمی نعلی شکل در گیرنده ٔ تلفن قرار دارد و روی هریک ازقطبهایش یک قرقره ٔ الکتریکی نصب شده است . یک صفحه ٔ نازک از فلز مغناطیسی شده مقابل آهن ربا و خیلی نزدیک به مغناطیس الکتریکی قرار دارد. جریانی که از سیمهایی که به دستگاه فرستنده متصل است می آید از مغناطیس الکتریکی گیرنده عبور می کند و صفحه ٔ فلزی را درست مثل صفحه ٔ فلزی دستگاه فرستنده به ارتعاش درمی آورد. ارتعاشهای صفحه ٔ فلزی گیرنده باعث ارتعاش ذرات هوایی که نزدیک گوش شنونده است می شود. امواج صوتی که بگوش شنونده می رسند نظیر همان امواجی است که صدای گوینده درفرستنده ایجاد کرده است . در تلفنهای جدید فرستنده وگیرنده غالباً از یکدیگر جدا نیستند.
کیفیت مکالمه با تلفن :
1- تلفنهایی که بمرکز مخابرات (تلفنخانه ) متصل است : تلفن کننده با گرفتن شماره ٔ مرکز یا بوسیله ٔ زنگ مخصوص از مرکز میخواهد که تلفن او را به شماره ٔ تلفن مورد لزوم وصل کند و تلفن چی که در مقابل دستگاه مرکزی (تلفن خانه ) می نشیند متوجه صدای مخصوصی است که از هریک از نمره ها برمی خیزد یا چراغهایی است که روشن می شوند. و چون گوشی تلفن برداشته می شود، کلیدی بسته می شود و در مرکز چراغ کوچکی در مقابل متصدی (تلفن چی ) روشن می گردد. و چون شماره ٔ مورد لزوم گفته شد تلفن چی فیش اتصال را در سوراخ مربوط وارد می کند و یک اهرم را به حرکت درمی آورد تا زنگ تلفن طرف مقابل بصدا درآید. دو چراغ در این موقع در مقابل تلفن چی روشن می ماند تا وقتی که طرف مقابل گوشی را بردارد آنگاه تلفن برای مکالمه حاضر است . وقتی که مکالمه ٔ دو طرف تمام شود و هر دو گوشیها را بجای خود گذارند بار دیگر چراغهای اخطار در مقابل تلفن چی روشن می شوند و بدینطریق به او خبر میدهند که باید اتصال را قطع کند. و اگر بخواهند تلفنی را در شهر دیگر یا بخش دیگری از همان شهر بخواهند باید متصدی مرکز، نمره ای را که مورد لزوم است بمتصدی شهر یا بخش اطلاع دهد تا او مدار تلفن را کامل کند و زنگ تلفن مخاطب را بصدا درآورد.
2- تلفنهای خودکار: تلفنهای خودکار تلفنهایی هستند که دارای نمره گیر خودکار می باشند و این نمره گیر دارای صفحه ای با ده سوراخ است . صفحه در خلاف جهت حرکت عقربه ٔ ساعت نمره گذاری شده است بطوری که هر نمره زیر یک سوراخ قرار دارد. در تلفن بعضی از شهرهای بزرگ هشت تا از سوراخها سه حرف نوشته شده است . مثلاً برای گرفتن نمره ٔ 6823-6 نخست گوشی را برمی دارند، در مرکز تلفن اهرمهای فلزی متعددی که بوسیله ٔ مغناطیس های الکتریکی بالا و پائین می روند، میله های برنجی را بحرکت درمی آورند تا صدای مخصوصی که نشان آمادگی خط است از گوشی بگوش می رسد و در این حالت می توان نمره ٔ موردنظر را گرفت . آنگاه انگشت یا نوک مداد را روی سوراخهای نمرات مورد نظر می گذارند و صفحه ٔ نمره گیر را بطرف راست بحرکت درمی آورند تا به مانع بربخورد و هر مرتبه صفحه را آزاد می گذارند تا بجای خود برگردد. وقتی صفحه برمی گردد یک رشته صداهای مخصوص که نتیجه ٔ برخورد به کلیدهای قطع و وصل است بگوش می رسد. عده ٔ دفعاتی که صفحه ٔ نمره گیر را چرخانیده اند در مرکز، در اسبابی بنام «مغز الکتریکی » ثبت می شود. در مکالمات شهری حرکاتی که به صفحه ٔ نمره گیر داده می شود به سه هادی منتقل می گردد. هادی اول که به «خطاب » موسوم است تلفن را به گروه تلفنهای گروه 6 (در مثال قبل ) مربوط می سازد. هادی دوم بنام «رابط روله ها» یک دستگاه شمارنده را بحرکت می آورد و به نزدیک نمره ای که مورد نظر است در مقابل دستگاهی که در حدود یکصد از این شماره ها روی آن است می رساند. سپس خط مورد نظر آزمایش می شود که آزاد است یا اشغال شده است . اگر اشغال شده باشد مدار بسته نمی شود و علامت مخصوص بگوش تلفن کننده می رسد ولی اگر اشغال نشده باشد هادی سومی آخرین نمره را وصل می کند و تلفن 6823-6 زنگ می زند و چون گوشی آن تلفن برداشته شد، مدار زنگ قطع می شود و جریان دائم برای کار مایه دادن به فرستنده برقرار می گردد و مکالمه شروع می گردد. (از علم و زندگی صص 284-286).


فرهنگ عمید

۱. دستگاهی که به وسیلۀ آن از مسافت دور با هم صحبت می کنند.
۲. [عامیانه، مجاز] شماره تلفن.

دانشنامه عمومی

تلفن (به فرانسوی: Téléphone) از دستگاه های ارتباط از دور است که برای انتقال صدا بکار می رود. برخلاف باور عوام، نخستین تلفن توسط یوهان فیلیپ رایس اختراع شد. تلفن فرستادن پیام و دریافت آن را بدون آن که نیاز به جدولی مانند الفبای مورس باشد ممکن ساخت. با استفاده از تلفن، مردمی که فرسنگ ها از یکدیگر دورند می توانند با هم صحبت کنند. امروزه از خطوط تلفن سایر سیگنالها مانند فرکانسهای اینترنت نیز انتقال داده می شود. هر چند که امروزه غالب استفاده از تلفن همراه صورت می پذیرد که از نظر مکانیسم عمل با نوع اولیه آن تفاوتهای زیادی دارد.
تلفن همراه
تلفن هوشمند
تلفن خودرو
تلفن خانه
تلفن ثابت
تلفن رادیویی همراه
تلفن رادیویی خودرو
تلفن در ایران
ویدئوفون
پیامگیر
۱۵ سال پیش از گراهام بل، یوهان فیلیپ رایس نخستین مدل تلفن را اختراع کرد اما موفق به ثبت آن نشد.
نخستین پیغامی که توسط تلفن رایس در سال ۱۸۶۱ مخابره شد، عبارت بود از این جمله آلمانی؛ «Das Pferd frisst keinen Gurkensalat» به معنی «اسب سالاد خیار نمی خورد».
داستان تلفن گراهام بل:

دانشنامه آزاد فارسی

تلفن (telephone)
دستگاهی برای برقراری ارتباط صوتی از طریق سیم. در ۱۸۷۶، اَلگزاندر گراهام بل اسکاتلندی آن را اختراع کرد. این دستگاه متشکل از یک گوشی برای دریافت سیگنال های الکتریکی و یک دهنی برای ارسال این سیگنال هاست. فرستنده (دهنی) متشکل از یک میکروفون زغالی است و هرگاه کسی در مقابل آن صحبت کند، دیافراگم آن به ارتعاش در می آید. ارتعاشات این دیافراگم به دانه های زغال منتقل می شود و آن ها را کم یا زیاد فشرده می کند. براثر این فشردگی مقاومت دانه های زغال در برابر جریان الکتریکی تغییر می کند و در نتیجه، سیگنال های الکتریکی متغیری ایجاد می شود که در طول خط تلفن حرکت می کنند تا به گوشی تلفن مخاطب برسند. گوشی تلفن آهنربایی الکتریکی دارد که به دیافراگمی متصل است. با تغییر سیگنال های الکتریکی ورودی نیروی آهنربای الکتریکی نیز تغییر می کند و سبب ایجاد حرکتی متغیر در آرمیچر آهنربای الکتریکی می شود. این حرکت سبب می شود دیافراگم با الگویی مطابق با الگوی امواج صوتی اولیۀ ورودی به دهنی تلفن ارتعاش کند. دستگاه تلفن استاندارد از یک گوشی تشکیل می شود که فرستنده (دهنی) و گیرنده (گوشی) را در خود جای داده و روی پایه ای با مکانیسم شماره گیری قرار می گیرد. در تلفن های بی سیم، مکانیسم شماره گیری، دهنی، و گوشی در یک مجموعه گنجانده شده اند و با سیم به پایه متصل نیستند، بلکه از طریق امواج رادیویی با آن ارتباط دارند. استفاده از این نوع تلفن تا فاصلۀ ۱۰۰ متر از پایۀ تلفن امکان پذیر است. در دهۀ ۱۹۹۰، شبکه های دیجیتالی با عرضۀ تلفن همراه امکانات بیشتری برای مکالمه در حین حرکت فراهم کردند و استفاده از رایانه شخصی برای تلفن زدن از طریق تلفن اینترنتی نیز امکان پذیر شد.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تلفن (ابهام زدایی). تلفن ممکن است در معانی ذیل به کار رفته باشد: • تلفن (فقه)، تلفن نوعی دستگاه گیرنده و فرستنده صدا از راه دور و از عناوین مستحدثه• تلفن در ایران، پیشینه و تاریخچه تلفن در ایران
...

[ویکی فقه] تلفن (فقه). تلفن نوعی دستگاه گیرنده و فرستنده صدا از راه دور هست، تلفن از عناوین جدید است که در بخش مسائل مستحدثه و نیز در پاسخ به استفتائات به پاره ای احکام آن اشاره شده است.
در انشاء و اِخبارهای دارای آثار شرعی ـ مانند اقرار، شهادت، اجرای صیغه عقد، اجازه ولیّ در عقد باکره و اجازه مالک در عقد فضولی ـ تفاوتی بین انشاء و اِخبار حضوری یا غیر حضوری از طریق تلفن نیست.
حکم شنیدن شهادت شاهد از طریق تلفن
شرط صحّت طلاق، اجرای آن نزد دو شاهد عادل است. در اینکه علاوه بر شنیدن آن دو، حضور آنان در مجلس طلاق شرط است یا نه، اختلاف می باشد. بنابر قول به عدم اشتراط، شنیدن آن دو از طریق تلفن به طور هم زمان، کفایت می کند.
حکم ثبوت خیار مجلس در معامله تلفنی
در ثبوت خیار مجلس در معامله تلفنی اختلاف است. برخی آن را ثابت و سقوط خیار را به پایان یافتن مکالمه تلفنی دانسته اند؛ ولی برخی دیگر به دلیل عدم اجتماع دو طرف معامله در یک مکان، قائل به عدم ثبوت آن شده اند. منشأ اختلاف در این مسئله، اختلاف در مراد از مجلس در عنوان «خیار مجلس» است.
حکم شنیدن آیات سجده از طریق تلفن
...

گویش مازنی

/talfen/ تلبن – نام گیاهی است تلخ و سمی & نام مرتعی در سوادکوه

تلبن – نام گیاهی است تلخ و سمی


نام مرتعی در سوادکوه


پیشنهاد کاربران

گوشی: گوش ( اسم ) ، ی ( پسوند نسبت )

وسیله ای برای برقراری ارتباط از راه دور و نزدیک

واژه پیشنهادی " دورواک " یعنی گفتگو ، گپ ، گفت و شنود از راه دور ( دور واک ) ، مانند : پژواک ( بازتاب گفتار و آوا ) ، فرواک ( پیشگفتار ) .

وسیله ی ارتباط به وسیله ی صوت

وسیله ی ارتباط به وسیله ی صدا

رسا آوا ، آوا بر

بانگ رسان===بنگ رس یعنی صدارسان
نحوه یک تلفظ bangres

تارآوا

تلفن =صدانامه

تلفن
تِلِفُن:تِله و فون
تِله = دور، بَر
فون = خوان، خُن
بَرخوان، دورخوان، بَرخُن، دورخُن
فراوا، فراگو، فراخُن،
دورگپ، برگپ
بات در گویش های کهن پارسی گفت است:
دوربات، بَربات، فَرابات
گویانه، خوانانه، خُنانه
گویَن، خوانَن، باتَن

دورگو

به کردی به تلفن میگن بیستوک


کلمات دیگر: