کلمه جو
صفحه اصلی

رامیان

فرهنگ فارسی

یکی از بخشهای تابع شهرستان گرگان قصبه مرکزی آن نیز بهمین نام است که در ۷۸ کیلومتری مشرق گرگان به گنبد کاوس واقع است . کوهستانی هوا معتدل مرطوب .محصول برنج غلات توتون سیگار ابریشم صیفی و لبنیات . شغل کشاورزی گله داری .صنایع دستی زنان بافتن انواع پارچه های ابریشمی و نخی است .۵۷۱۹ شکنه .
اصفهانی میرزا محمد علی فرزند عبدالله طبیب نزد برادر بزرگ خویش پزشکی آموخته و طبابت می کرده و گاهی شعر نیز می سروده است .

لغت نامه دهخدا

رامیان. ( اِخ ) از بلوکات استرآباد ( گرگان ) است که دارای 34 آبادی و 9 فرسخ مساحت میباشد. مرکز آن رامیان و حدود آن بشرح زیر است : از شمال به صحرای ترکمن و حاجی لر، از جنوب بکوهستان شاهرود و بسطام و از خاور به فندرسک محدود است. جمعیت تقریبی بلوک 8445تن میباشد. ( از جغرافیای سیاسی کیهان ص 310 ). دیه های رامیان عبارتند از: گل چشمه ( سابقاً دره ویه نامیده میشده ) اسپرنجان ، جوزچال ، کبودچشمه ، خاندوز، کومیان ،لیرو، میرمحله ، نرگس چال ، نوده اسماعیل خان «118» ( نوده میر سعداﷲخان ) ( نوده علی نقی خان )، پاقلعه ، پلرم رامیان ( در ناحیه ای که محصور بدو تپه مستور از جنگل است بنام کوه خوش ییلاق )، زری ، سیدکلا، سوخته سرا، توران ، وطن. کوههای رامیان عبارتند از: آسمیان که قلعه پوران درآنجاست ، نیلاکوه در جنوب چکور. در میان ایندو محلی است که تپه تخت رستم در آنجاست ؛ این کوه گاهی ماران کوه و ایلان کوه خوانده میشود. قلعه ماران ، در میان چمنزاری واقع است و راه باریکی که بآنجا منتهی میشود در مقابل مهاجمان به آسانی قابل دفاع است. ( از ترجمه سفرنامه مازندان و استرآباد رابینو ص 171 ).

رامیان. ( اِخ ) قصبه مرکز بخش رامیان از شهرستان گرگان است. این قصبه در 78هزارگزی خاور گرگان و 6هزارگزی جنوب شوسه گرگان ، گنبد قابوس واقع شده ، مختصات جغرافیایی آن بشرح زیر است : طول 55 درجه و 9 دقیقه و عرض 37 درجه و یک دقیقه. هوای آن کوهستانی معتدل و مرطوب است و آب آن از رودخانه قره چای و چشمه و قنات تأمین میشود. محصول آن برنج و غلات و توتون و سیگار و ابریشم و صیفی و لبنیات ، و پیشه مردم کشاورزی و دامپروری است. راه آن شوسه است. صنایع دستی زنان بافتن انواع پارچه های ابریشمی و نخی است. در مرکز قصبه ، فلکه ای وجود دارد که مغازه ها و دکاکین قصبه در این محل واقع شده. خیابان شمالی آن براه شوسه منتهی میشود. بناهای معظم و باشکوه املاک ، دبستان و مؤسسه کشاورزی که ازبناهای دوره رضاشاه است در طول این خیابان واقع شده است. از ادارات دولتی ، بخشداری ، بهداری ، آمار، پاسگاه ژاندارمری ، دارایی در این قصبه وجود دارد. جمعیت آن در حدود 4500 تن است و در زمان صفویه باین ناحیه کوچ داده شده اند. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 3 ).

رامیان. ( اِخ ) مؤلف حدودالعالم گوید: شهری است بر سر تلی عظیم و اندر وی اندکی مسلمانند و ایشان را سالهاری خوانند و دیگر همه بت پرستانند و آنجا برده هندو و جهاز هندوان افتد بسیار، و سلطان وی از قبل امیر مولتان است و بر در شهر بتخانه ای است و اندر او بتی است رویین بزر آگنده و آنرا بزرگ دارند و هر روز گرد این بت برآیند با طبل و دف و پای کوفتن. ( از حدود العالم ).

رامیان . (اِخ ) اصفهانی . میرزا محمدعلی فرزند عبداﷲ طبیب نزد برادر بزرگ خویش پزشکی آموخته و طبابت می کرده وگاهی شعر نیز می سروده است . و صاحب آتشکده با وی ملاقات کرده است . بنا بنوشته ٔ آذر این بیت از اوست :
صبح است و فصل گل می بارانم آرزوست
دیدار یار و صحبت یارانم آرزوست .
رجوع به آتشکده ٔ آذر چ بمبئی ص 378 شود.


رامیان . (اِخ ) مؤلف حدودالعالم گوید: شهری است بر سر تلی عظیم و اندر وی اندکی مسلمانند و ایشان را سالهاری خوانند و دیگر همه بت پرستانند و آنجا برده ٔ هندو و جهاز هندوان افتد بسیار، و سلطان وی از قبل امیر مولتان است و بر در شهر بتخانه ای است و اندر او بتی است رویین بزر آگنده و آنرا بزرگ دارند و هر روز گرد این بت برآیند با طبل و دف و پای کوفتن . (از حدود العالم ).


رامیان . (اِخ ) از بلوکات استرآباد (گرگان ) است که دارای 34 آبادی و 9 فرسخ مساحت میباشد. مرکز آن رامیان و حدود آن بشرح زیر است : از شمال به صحرای ترکمن و حاجی لر، از جنوب بکوهستان شاهرود و بسطام و از خاور به فندرسک محدود است . جمعیت تقریبی بلوک 8445تن میباشد. (از جغرافیای سیاسی کیهان ص 310). دیه های رامیان عبارتند از: گل چشمه (سابقاً دره ویه نامیده میشده ) اسپرنجان ، جوزچال ، کبودچشمه ، خاندوز، کومیان ،لیرو، میرمحله ، نرگس چال ، نوده اسماعیل خان «118» (نوده میر سعداﷲخان ) (نوده علی نقی خان )، پاقلعه ، پلرم رامیان (در ناحیه ای که محصور بدو تپه ٔ مستور از جنگل است بنام کوه خوش ییلاق )، زری ، سیدکلا، سوخته سرا، توران ، وطن . کوههای رامیان عبارتند از: آسمیان که قلعه ٔ پوران درآنجاست ، نیلاکوه در جنوب چکور. در میان ایندو محلی است که تپه ٔ تخت رستم در آنجاست ؛ این کوه گاهی ماران کوه و ایلان کوه خوانده میشود. قلعه ٔ ماران ، در میان چمنزاری واقع است و راه باریکی که بآنجا منتهی میشود در مقابل مهاجمان به آسانی قابل دفاع است . (از ترجمه ٔ سفرنامه ٔ مازندان و استرآباد رابینو ص 171).


رامیان . (اِخ ) قصبه ٔ مرکز بخش رامیان از شهرستان گرگان است . این قصبه در 78هزارگزی خاور گرگان و 6هزارگزی جنوب شوسه ٔ گرگان ، گنبد قابوس واقع شده ، مختصات جغرافیایی آن بشرح زیر است : طول 55 درجه و 9 دقیقه و عرض 37 درجه و یک دقیقه . هوای آن کوهستانی معتدل و مرطوب است و آب آن از رودخانه ٔ قره چای و چشمه و قنات تأمین میشود. محصول آن برنج و غلات و توتون و سیگار و ابریشم و صیفی و لبنیات ، و پیشه ٔ مردم کشاورزی و دامپروری است . راه آن شوسه است . صنایع دستی زنان بافتن انواع پارچه های ابریشمی و نخی است . در مرکز قصبه ، فلکه ای وجود دارد که مغازه ها و دکاکین قصبه در این محل واقع شده . خیابان شمالی آن براه شوسه منتهی میشود. بناهای معظم و باشکوه املاک ، دبستان و مؤسسه ٔ کشاورزی که ازبناهای دوره ٔ رضاشاه است در طول این خیابان واقع شده است . از ادارات دولتی ، بخشداری ، بهداری ، آمار، پاسگاه ژاندارمری ، دارایی در این قصبه وجود دارد. جمعیت آن در حدود 4500 تن است و در زمان صفویه باین ناحیه کوچ داده شده اند. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 3).


دانشنامه عمومی

رامیان شهری در استان گلستان ایران و مرکز شهرستان رامیان است.
شهرها: رامیان، دلند، خان به بین
تقسیمات: مرکزی، فندرسک
جمعیت این شهر بر اساس سرشماری در سال ۱۳۹۵، برابر با ۱۳/۰۰۰ نفر بوده است.
رامیان شهری در استان گلستان ایران و مرکز شهرستان رامیان است.
جمعیت این شهر بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵، برابر با ۱۲٫۰۰۸ نفر بوده است و دارای ۷۸۳ کیلومتر مربع مساحت است. شهرهای دلند، قلعه میران و فندرسک از توابع آن هستند که ۵۵ روستا را شامل می شود. شهر رامیان دارای ۳ کیلومتر مربع مساحت است و موقعیت جغرافیایی آن با طول شرقی ۵۵٫۹ درجه و عرض شمالی ۳۷٫۱ درجه می باشد؛ که نسبت به مرکز استان (گرگان) ۷۶ کیلومتر فاصله دارد. میزان بارندگی سالانه شهر رامیان بین ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ میلی متر است.زبان های رایج مردم این منطقه فارسی و ترکی است و از فعالیت های مهم مردم منطقه رامیان کشاورزی،دامداری نوغانداری و آموزگاری است. مردم این منطقه در کنار فعالیت های کشاورزی از هنر صنایع دستی نیز بهره مند هستند و از مهمترین صنایع دستی منطقه می توان به چادر شب بافی(چارشوبافی،ابریشم بافی) اشاره کرد.


کلمات دیگر: