کلمه جو
صفحه اصلی

زبان ترکی خراسانی

دانشنامه عمومی

زبان ترکی خراسانی نام گونه ای از زبان های ترکی است که ترک های خراسان بدان سخن می گویند. این زبان بیشتر در استان خراسان شمالی صحبت می شود ودر استانهای خراسان رضوی و گلستان ومازندران هم گویشور دارد. همه کسانی که به زبان ترکی خراسانی سخن می گویند به زبان فارسی نیز مسلط هستند زبان ترکی خراسان نزدیک ترین لحجه به ترکی تهران تا قزوین وهمدان وترکان قشقایی است
زبان ترکی
اغوز
زبان ترکی خراسانی
ترکی خراسانی معمولاً در بجنورد و فاروج و شیروان و بام و صفی آباد از استان خراسان شمالی و برخی نیز در قوچان و درگز و منطقه شاهرگ، جغتای، خوشاب و جوین سبزوار و نیشابوراز استان خراسان رضوی و همچنین در استان گلستان و استان سمنان نیز سخن گفته می شود.
سازمان یونسکو از زبان های در معرض خطر جهان و یا منسوخ شده، اطلسی تهیه کرده است که به صورت آنلاین و به کمک نقشه های گوگل قابل مشاهده است. در این لیست، برای کشور ایران ۲۵ زبان در معرض خطر نشان داده شده است که ترکی خراسانی یکی از این زبان ها است و با عنوان زبان آسیب پذیر (Vulnerable) از آن یاد شده است.
زبان ترکی خراسانی به چندین لهجه گوناگون گویش می شود بگونه ای که بسیاری از روستاهای ترکنشین خراسان، لهجه و گویش ویژه خود را دارند ولی مهم ترین آن ها عبارتند از:لهجه بجنوردی، بغایری ، بیات ، بام و صفی آباد، جغتایی، خوشابی لهجه قوچانی ، لهجه شاهرگی افشاری ودره گزی افشاری و لهجه شیروانی. تفاوت برخی لهجه ها به قدری است که بسیاری به سختی سخن یکدیگر را می فهمند.همچنین مردم شهر رامیان و آزادشهرومینودشت و و علی آباد کتول در گلستان و زاغمرز وبهشر و قائمشهر و آمل در مازندران شهر نردین(از توابع بخش میامی) به این زبان تکلم می کنند. آنان نیز بخشی از ایل گرایلی بوده و جزئی از ترکان قزلباش هستند.

پیشنهاد کاربران

گیر کی افتادم


کلمات دیگر: