کلمه جو
صفحه اصلی

مرفین


مترادف مرفین : جوهر تریاک، مایه هروئین، آلکالوئیدی مخدر و مسکن

فارسی به انگلیسی

morphine, morohine

morohine


مترادف و متضاد

جوهر تریاک


مایه‌هروئین


آلکالوئیدی مخدر و مسکن


۱. جوهر تریاک
۲. مایههروئین
۳. آلکالوئیدی مخدر و مسکن


فرهنگ فارسی

( اسم ) یکی از آلکالوئیدهایی است که در گیاه خشخاش موجود است و از شیراب. خشخاش - که بنام تریاک موسوم است - استخراج میشود . نسبت وزن مرفین بوزن تریاک ۱ / ۱٠ است یعنی درصد گرم تریاک ۱٠ گرم مرفین خالص موجود است . مرفین اول دفعه در سال ۱۸۱۳ میلادی بوسیل. سگن دانشمند فرانسوی کشف گردید . بلورهای مرفین بشکل منشورهای راست لوزی وبی رنگ میباشند و نور پلاریزه را بطرف چپ منحرف میکنند و دارای مز. تلخ وبی بو و بسیار سمی میباشند ٠ بلورهای مرفین کمی در آب والکل محلولند ولی دراتر نامحلول میباشند . مرفین یکی از مواد تسکین دهند. قوی دستگاه عصبی است و اگر بمقدار کم تجویز شود ( کمتر از یک سانتی گرم ) دستگاه عصبی را بشدت تحریک میکند ولی بمقدار زیادتر در حدود ۲ سانتی گرم تا ۶ سانتی گرم که حداقل مقدار کشنده در انسان است خوابی عمیق و بی حسی و عدم کنترل به انسان دست میدهد و در دنبال. خواب عمیق مریض در حالت کما - که نوعی فلج دستگاههای حیاتی بدن است - وارد میشود . در حالت مسمومیت با مرفین نظم ضربان قلب و حرکات تنفسی مختل و کند میشود فشار شریانی پایین میاید ترشحات مخاط قصبه الریه نقصان می یابد گلو بشدت خشک میگردد و همچنین مقدار ترشح ادرار کم میگردد و بالعکس ترشح عرق زیاد و فراوان میشود و معمولا با اگزانتم ( جوشهای حاصل بر اثر خونریزیهای زیر جلد ) همراه است . مسمومیت مذکور همراه با استفراغ شدید واختلال حواس است . در مسمومیت های حاصل از مرفین باید بهر وسیله باشد مریض را وادار باستفراغ نمود و معده اش را بوسیل. پمپ خالی و شستشو کرد و از خوابیدن جلوگیری نمود تا دچار حالت کما نشود و داروهای مدر باو تجویز کرد . در پزشکی معمولا ملح کلریدرات مرفین مصرف میشود و استعمالش بیشتر در موارد عوارض دماغی و فلج و واکنش های کزاز وضیق النفس و سیاه سرفه و جنون الکلی ونورالژی های مختلف و در دامعائ و درد شکم و قولنج های کبدی و کلیوی و مثانه ونفریت ونفث الدم تو اختلالات دستگاه تنفس و تب های عفونی و آنژین صدری بمقدار کم تجویز میشود.

فرهنگ معین

(مُ ) [ فر. ] (اِ. ) مسکنی قوی برای تسکین درد که استعمال آن اعتیاد می آورد.

لغت نامه دهخدا

مرفین. [ م ُ ] ( فرانسوی ، اِ ) ماده سمی مخدر که از شیره خشخاش و شقایق گیرند. ( یادداشت مرحوم دهخدا ). یکی از آلکالوئیدهایی است که در گیاه خشخاش موجود است و از شیره خشخاش ( که به تریاک موسوم است ) استخراج شود. نسبت وزن مرفین به وزن تریاک 1/10 است.

فرهنگ عمید

= مورفین

مورفین#NAME?


دانشنامه عمومی

مرفین نوعی اپیویید قوی است که از تریاک به دست آمده و مهم ترین ترکیب مؤثر تریاک است.InChI=1S/C17H19NO3/c1-18-7-6-17-10-3-5-13(20)16(17)21-15-12(19)4-2-9(14(15)17)8-11(10)18/h2-5,10-11,13,16,19-20H,6-8H2,1H3/t10-,11+,13-,16-,17-/m0/s1 YKey:BQJCRHHNABKAKU-KBQPJGBKSA-N Y
InChI=1S/C17H19NO3/c1-18-7-6-17-10-3-5-13(20)16(17)21-15-12(19)4-2-9(14(15)17)8-11(10)18/h2-5,10-11,13,16,19-20H,6-8H2,1H3/t10-,11+,13-,16-,17-/m0/s1 YKey:BQJCRHHNABKAKU-KBQPJGBKSA-N Y
درصد مرفین موجود در تریاک خشک شده ممکن است بین ۴٪ تا ۲۱٪ باشد. مرفین اولین آلکالوئیدی ست که در سال ۱۸۰۳ از تریاک استخراج شد. مکانیسم تأثیر آن از طریق تأثیر بر دستگاه عصبی مرکزی است که احساس درد را کاهش می دهد. مرفین دارویی به شدت اعتیادآور به شمار می اید. تحمل دارویی و وابستگی جسمی و روحی به آن به سرعت ایجاد می شود.
فرمول شیمیایی مرفین C۱۷H۱۹NO۳ است. درصد چسبندگی آن به پروتئین پلاسما ۳۰٪ تا ۴۰٪ است. 10٪ آن در کبد متابولیزه شده و ۹۰٪ از مسیر کلیه و از طریق ادرار از بدن خارج می شود؛ و نیمه عمر آن حدود ۲ تا ۳ ساعت است.فراورده های دارویی مرفین در سه فرم خوراکی (قرص و کپسول)، تزریقی (وریدی، زیرپوستی و عضلانی) و شیاف موجود است. البته مصرف آن از طریف استنشاق (از راه بینی) نیز ممکن است.با این وجود مرفین از داروهای محبوب پزشکان برای دردهای شدید و حاد است و در فهرست داروهای ضروری سازمان بهداشت جهانی قرار دارد.

پیشنهاد کاربران

مرفین: [اصطلاح اعتیاد] مرفین از کلمه مورفئوس خدای رویایی یونان باستان مشتق شده است و یکی از اجزای اصلی و اساسی تریاک است که به طور متوسط از هر ۱۰ کیلوگرم تریاک یک کیلوگرم مرفین تهیه می‏شود. رنگ آن به صورت کرم روشن و گاهی اوقات به رنگ آرد نخودچی و مزه آن تلخ است. ذرات آن در زیر ذره‏ بین شبیه کریستال های سوزنی است.
از نظر دارویی، ضد درد بوده، با اثرات رخوت ‏زیی که بر روی مغز دارد، باعث کنترل دردهای شدید می‏ شود و به همین خاطر مصرف مجاز آن فقط در بیمارستانهاست. .



کلمات دیگر: