کلمه جو
صفحه اصلی

هیمالیا

فارسی به انگلیسی

the himalaya

فرهنگ فارسی

یکی از مهمترین رشته کوههای عظیم و مرتفع دنیا که در شمال شبه قاره هند کشیده شده است . ۲۴۱۴ کیلومتر طول و ۲۵٠ کیلومتر عرض دارد و در پاکستان کشمیر هند تبت چین نپال سیکیم و بهوتان کشیده شده که بنامهای هیمالیای بیرونی خوانده میشود بلندترین قله عالم یعنی قلهاورست که ۸۸۴۸ متر ارتفاع دارد جزئ هیمالیای بزرگ میباشد دامنه این کوهستان پرباران ترین نواحی عالم می باشد. سرچشمه رودهای پر آب و پهناور گنگ سند براهماپوترا که جلگه های حاصلخیز شمال شبه قاره هندوستان را آبیاری میکنند .

دانشنامه عمومی

مختصات: ۲۸°۰۰′ شمالی ۸۲°۰۰′ شرقی / ۲۸٫۰۰۰°شمالی ۸۲٫۰۰۰°شرقی / 28.000; 82.000
فهرست کوه های آسیا
فهرست کوه های هیمالیا
رشته کوه هیمالیا (هیمالایا هم نوشته شده) (به هندی: हिमालय)، مرتفع ترین کوه های زمین یا به طور عامیانه بام دنیا هستند. این رشته کوه، خط جداکنندهٔ شبه قارهٔ هند از فلات تبت است. نام هیمالیا از واژهٔ سانسکریت himālaya (هیمالَیا) گرفته شده که به معنی «برفستان» است.
بسیاری از رودهای بزرگ آسیا، از این رشته کوه سرچشمه می گیرند.تا قبل از اختراع وسایل کوهنوردی، تنها تعداد انگشت شماری از کوهنوردان، موفق به صعود به قلل مرتفع هیمالیا شده بودند. در آنجا هیچ گونه جاده یا خط آهنی وجود ندارد و تنها راه ممکن، بالا رفتن از دامنه ها و صخره ها با پای پیاده است. بارها و اثاثیه نیز توسط اسب، قاطر، الاغ، بز و حتی گوسفند حمل می شوند.بلندترین قلهٔ جهان، اورست با ارتفاع ۸٫۸۴۸ متر در این رشته کوه قرار دارد. در رشته کوه هیمالیا ۱۴ قله وجود دارد که ارتفاع هر یک از آن ها بیش از هشت هزار متر است و اورست بلندترینِ آن هاست.
گیاهان و جانورانِ هیمالیا نسبت به آب و هوا، بارش، ارتفاع و خاک متفاوت اند. محدوده آب و هوایی از مناطق گرمسیری در پایه کوه ها آغاز و تا یخ دائمی و برف در بالاترین ارتفاعات ادامه می یابد. مقدار سالانهٔ بارش از غرب به شرق در امتدادِ محدودهٔ جبهه جنوبی افزایش می یابد. این تنوعِ ارتفاع بهمراهِ بارش باران و شرایطِ خاک همراه با برف بسیار باعث تنوع جوامع گیاهی و حیوانی متمایز در منطقه هیمالیا می شود. به عنوان مثال ارتفاع بالا (بهمراهِ فشار اتمسفر کم) همراه با سرمای شدید تنها اجازهٔ زنده ماندن را به ارگانیسم های سخت جان می دهد.

دانشنامه آزاد فارسی

هیمالیا (Himalayas)
نمایی از رشته کوه رشته کوهیپهناور در مرکز آسیا. از ایالت های هندی کشمیردر غرب تا آسامدر شرق امتداد دارد و بخش جنوبی تبت، نپال، سیکیم، و بوتانرا دربر می گیرد. هیمالیا مرتفع ترین رشته کوه جهان است و اورستو کا۲ از بلند ترین قلههای آن به شمار می روند. سایر قله های آن، عبارت اند از کانچنجونگا، ماکالو، آناپورنا، و نانگا پارباتکه ارتفاع آن ها بیش از ۸هزار متر است.

هیمالیا (اخترشناسی). هیمالیا (اخترشناسی)(Himalia)
در اخترشناسی، قمر کوچک سیارۀ مشتری، و دهمین قمر شناخته شده از سمت این سیاره. حدوداً هر ۲۵۰ روز زمینی یک بار و در ارتفاع متوسط۱۱.۵ میلیون کیلومتری مشتری را دور می زند. مدار هیمالیا بیضی شکل، و حدود ۲۸ درجه نسبت به استوای مشتری مایل است. دانشمندان بر این باورند که هیمالیا شکلی نامنظم دارد و اندازۀ قطر آن حدود ۱۹۰ کیلومتر است. این قمر بین هشت قمر کوچک مشتری، که فراتر از قمر بزرگ کالیستوبر گرد این سیاره مدار می پیمایند، از همه بزرگ تر است. با این همه، بزرگی آن حدود یک هشتم ماه است. تاکنون هیچ فضاپیمایی را رهسپار هیمالیا نکرده اند، از این رو هیچ گاه از نزدیک بررسی نشده است. از ساختار درونی و ترکیب هیمالیا اطلاعات چندانی در دست نیست، اما چگالی اش نشان می دهد که بیشتر سنگی است تا یخی. هیمالیا در بین چهار قمر الفاز همه درونی تر است. نام این چهار قمر به حرف الف ختم می شود و همگی در مدارهایی مشابه بر گرد مشتری در گردش اند و چگالی شان نیز با هم مشابه است. بنابه نظر اخترشناسان، این قمرها در ابتدا به صورت سیارکی واحد بودند که حدود ۴میلیارد سال پیش به دور خورشید در گردش بود. این سیارک با ورود به درون ابرِ فشرده ای از غبار، که مشتری را احاطه کرده بود، با ذرات درون ابر برخورد کرد. این برخورد، حرکت سیارک را کُند، و آن را متلاشی کرد. حرکت چهار قطعۀ بزرگ تر به اندازه ای کُند شد که جذب گرانش مشتری شدند و قمرهای a را تشکیل دادند. اخترشناس آرژانتینی تبار امریکایی، چارلز دیلون پراین، در ۱۹۰۴ هیمالیا را کشف کرد. نام این قمر از شخصیت اساطیری روم گرفته شده است که پری بود و سه پسر برای ایزد ژوپیتر به دنیا آورد.

پیشنهاد کاربران

در زبان لری بختیاری
هی::همیشه
مال::عشایر
یا::می آید

در جمله
هیمالیا ره::همیشه عشایر می آیند و
می روند. منظور کوچ به ییلاق و قشلاق


کلمات دیگر: