کلمه جو
صفحه اصلی

بادن وورتمبرگ

دانشنامه عمومی

بادن-وورتمبرگ (به آلمانی: Baden-Württemberg) یکی از شانزده ایالت آلمان است. پایتخت این ایالت شهر اشتوتگارت است.
اولم
توبینگن
فرایبورگ
کارلسروهه
مانهایم
هایدلبرگ
بادن-وورتمبرگ با مساحتی حدود ۳۵٬۷۵۲ کیلومتر مربع، سومین ایالت بزرگ آلمان به شمار می آید.
نیروهای متفقین پس از جنگ جهانی دوم در جنوب غربی آلمان سه ایالت تشکیل دادند به نام های وورتمبرگ-هوهنتسولرن، بادن جنوبی (هر دو در تصرف فرانسه) و وورتمبرگ-بادن (در تصرف آمریکا). این سه ایالت در سال ۱۹۴۹ بخشی از جمهوری فدرال آلمان شدند. این سه ایالت بعداً در تاریخ ۲۵ آوریل ۱۹۵۲ در یک ایالت به نام بادن-وورتمبرگ ادغام شدند.
بادن-وورتمبرگ تنها ایالت آلمان است که ساکنان آن در یک همه پرسی، رأی به تشکیل آن به شکل کنونیش دادند: این همه پرسی در ۹ دسامبر سال ۱۹۵۱ صورت گرفت. در این روز، شهروندان سه استان وورتمبرگ-بادن (Württemberg-Baden)، وورتمبرگ-هوهنتسولرن (Württemberg-Hohenzollern) و بادن جنوبی (Südbaden) تصمیم گرفتند، در چارچوب تقسیمات کشوری بادن-وورتمبرگ قرار بگیرند. تاریخ رسمی تأسیس این ایالت، روز ۲۵ آوریل سال ۱۹۵۲ است.

دانشنامه آزاد فارسی

بادِنْ ـ وورْتِمْبِرگ (Baden-Württemberg)
ناحیۀ اداری (لاند) در آلمان، با ۳۵,۸۰۰ کیلومتر مربع مساحت و ۱۰,۳۵۰,۰۰۰ نفر جمعیت (۱۹۹۵). مرکزش اشتوتگارت است و سایر شهرهای بزرگ آن عبارت اند از مانهایم، کارلسروهه، فرایبورگ ایم برایسگائو، هایدلبرگ، هایلبرونپفورتسهایم، و اولم. رود راین مرزهای جنوبی و غربی آن را تشکیل می دهد و جنگل سیاهدر این ناحیه واقع شده است. سرچشمۀ رود دانوبنیز در دونائوشینگن، در کوه های جنگل سیاه، قرار دارد. صنایع اصلی آن عبارت اند از تولید خودروهای مجلّل، جواهرات، ساعت مچی و دیواری، آلات موسیقی، پارچه بافی، مواد شیمیایی، آهن، فولاد، وسایل برقی، ابزارهای جراحی و مهندسی دقیق. پرورش دام، باغ های میوه، و نیز شراب بادن وورتمبرگ شهرت دارند. این (ناحیه) در ۱۹۵۲ (پس از همه پرسی) با ادغام مناطق بادن، وورتمبرگ بادنو وورتمبرگ هوهانزولرنایجاد شد؛ (← وورتمبرگ). بادن وورتمبرگ، پس از هامبورگ و برِمِن، مهم ترین ناحیۀ صنعتی آلمان است. پیشرفت آن پس از جنگ در بخش خودروسازی متمرکز شده است و صنایع مدرن فناوری در این ناحیه توسعه یافته اند.


کلمات دیگر: