کلمه جو
صفحه اصلی

مهراب کابلی

فرهنگ فارسی

( مهراب کابلی ) پادشاه کابل که زال دختر او رودابه را به زنی خواست و رستم از او بدنیا آمد .

دانشنامه عمومی

مهراب در شاهنامه شاه کابلستان و جد مادری رستم است. او از نوادگان ضحاک بود. رودابه دختر او از سیندخت، زن زال شد و رستم از او زاده شد.
شاهنامهٔ فردوسی
لغت نامه دهخدا
مهراب نام و واژه ای است پارسی که ریشه در کیش مهر دارد. این نام از دو کلمه مهر + اب تشکیل گردیده است که به معنی جایی برای برآمدن خورشید است.
درایین مهرپرستی مهرابه جاییکه در ان مراسم دینی برگزار می گردید. در دوران اسلامی مهراب بشکل محراب نوشته و به بخشی از مسجد که در آن نماز می گذارند گفته می شود.
زال به فرمان منوچهر از نوجوانی به حکمرانی زابل برگزیده شد و روزی با گردان خویش در تفرّج و شکار به مرزهای کابل رسید و در حاشیهٔ رودی بنام رودبار نزدیک کاخ مهراب خیمه زد و با شاه کابل ملاقایی داشت. در اثنای دیدارها و رفت و آمدها زال پی برد او دختری بنام رودابه در خانه دارد. سر انجام زال و رودابه عاشق یکدیگر شده و ازدواج نمودند. مهراب عاقبت از جریان رابطه مخفیانهٔ رودابه و زال خبر یافت و خشمگین گشت:

دانشنامه آزاد فارسی

مِهْراب کابلی
در شاهنامۀ فردوسی، پادشاه کابُل، نیای مادری رُستَم ، باج گزار سام. سیندُخت، همسر مِهراب، او را در جریان عشق دخترشان رودابه و زال گذاشت ، مِهراب نخست چنان به خشم آمد که آهنگ کشتن رودابه کرد، اما با وساطت سیندخت آرام گرفت . مهراب از تبار ضَحاّک بود و ایرانیان ازدواج با خاندان ضَحّاک را شوم می دانستند؛ اما سرانجام رودابه به همسری زال درآمد. مهراب، در جنگ هایی میان ایران و توران، فرماندۀ بخشی از سپاه ایران بود.


کلمات دیگر: