کلمه جو
صفحه اصلی

ابن الوردی

فرهنگ فارسی

ادیب و فقیه و لغوی

لغت نامه دهخدا

ابن الوردی. [ اِ نُل ْ وَ ] ( اِخ ) زین الدین ابوحفص عمربن مظفربن عمربن ابی الفوارس محمد وردی قرشی بکری شافعی معری. ادیب و فقیه و لغوی. مولد او به سال 689 هَ. ق. در معرةالنعمان و وفات او بحلب بطاعون سال 749 بود. در معره و حلب و دمشق علم آموخت و در جوانی بجای محمدبن نقیب متوفی به سال 745 بقضای حلب منصوب گشت و باختیار خویش از آن کار کناره کرد و بقیت عمر به امور علمی پرداخت. او راست : دیوان منشآت و رسائل و اشعار و مقاماتی بطرز حریری و ذیلی بر تاریخ ابوالفدا تا سال 749 یعنی سال وفات او و التحفةالوردیه و آن ارجوزه ای است در 153 بیت. و البهجةالوردیه در فقه. و المسائل المذهبة ارجوزه ای در 71 بیت. الشهاب الثاقب در تصوف. الالفیةالوردیه ارجوزه ای در تعبیر رؤیا. لامیه ای به نام وصیةالاخوان و مرشدالخلان و تحریرالخصاصه و کتاب خریدةالعجائب و فریدةالغرائب و آن در ذکر اقالیم و بلدان و شرح معادن و نبات و حیوان است.

دانشنامه عمومی

عمر بن مُظفّر شهرت یافته به ابن الوَردی (۱۲۹۰- ۱۳۴۹م) (نسب: زین الدین عمر بن مظفّر بن عمر ... بن الوردی) ادیب، نویسنده پُراثر و شاعر شامی در نیمهٔ اول سدهٔ هشتم قمری بود که در رشته های گوناگون فقه، علم لغت، نحو، تاریخ، گیاهان و حیوانات آثاری نگاشت.
تتمة المختصر فی أخبار البشر: که با عنوان تاریخ ابن الوردی شناخته می شود.
خریدة العجائب وفریدة الغرائب: در جغرافیاست و دربارهٔ معدن ها، گیاهان و حیوانات سخن می گوید. «اما رنگ وروی ادبی-خیالی برآن چیره شده است».
الشهاب الثاقب: در تصوف.
المِنَح
بحور الشعر
زادهٔ ۱۲۹۰م/ ۶۸۹ق در معرة النعمان بود.در همان جا و حماة و حلب و دمشق درس خواند. در حلب، نایبِ قاضی محمد بن النقیب شد، حال آنکه هنوز جوان بود. ابن الوردی در طاعون سال ۱۳۴۹م/۷۴۹ق در حلب درگذشت.
آثار بسیار در شاخه های فرعی فقهی نگاشت. مهمترین آثار او:

نقل قول ها

ابن الوردی (زین الدین عمر ابن الوردی) (۶۹۱ هـ / ۱۲۹۲ م - ۷۴۹ هـ / ۱۳۴۹ م) جغرافی دان و شاعر عرب مسلمان در سدهٔ هشتم ق.


کلمات دیگر: