کلمه جو
صفحه اصلی

کلسترول

فارسی به انگلیسی

cholesterol

فرهنگ عمید

ماده ای از جنس چربی که بیشتر در بافت های عصبی وجود دارد و افزایش آن در خون باعث سخت شدن جدار شریان ها و ناراحتی های قلبی می شود.

دانشنامه عمومی

کُلِستِرول (به انگلیسی: Cholesterol)، یکی از مولکول های زیستی و از دسته چربی ها (لیپیدها) است. این مولکول ۲۷ گزینه ساختار چندحلقه ای دارد. نقش عمده آن استحکام و انعطاف بخشی به غشا سلولها است.C(CCCC(C)C)1CC21(CC32CC=C43(CC(C4)O)C)C
(3β)-cholest-5-en-3-ol
(10R13R)-1013-dimethyl-17-(6-methylheptan-2-yl)-234789111214151617-dodecahydro-1H-cyclopentaphenanthren-3-ol
C(CCCC(C)C)1CC21(CC32CC=C43(CC(C4)O)C)C

کلسترول ماده ای است از جنس چربی که در تمام سلول های بدن وجود دارد و در ساخت دیواره ی سلولی و برخی هورمون ها نقش مهمی را ایفا می کند. مولکول های چربی پس از جذب از روده در سیستم گردش خون توسط کلسترول حمل می شوند. قسمت اعظم کلسترول در داخل بدن و توسط کبد ساخته می شود و بقیه آن با مصرف غذاهای پر کلسترول و پر چرب وارد بدن می شود.


دانشنامه آزاد فارسی

کُلِسْترول (cholesterol)
نوعی استرول سفید و بلورین موجود در سراسر بدن، به ویژه در چربی ها، خون، بافت عصبی و کیسۀ صفرا. در غذاهایی چون تخم مرغ، گوشت و کره نیز کلسترول یافت می شود. کلسترول بالای خون باعث آترواسکلروسیس (سفت شدن سرخرگ ها) می شود. کلسترول بخش جدایی ناپذیر همۀ پوسته های سلول ها و نقطۀ شروع هورمون های استروئید، ازجمله هورمون های جنسی، است. کبد کلسترول را به نمک های صفراوی می شکند که به جذب چربی در دستگاه گوارش کمک می کند و جزء اساسی و ضروری لیپو پروتئینهایند. این پروتئین ها چربی ها و اسیدهای چرب را در خون جابه جا می کنند. مازاد کلسترول لیپوپروتئین کم تراکم (ال دی ال ـ کلسترول) وارد بافت ها شده و در سطح سرخرگ ها رسوب کرده و سبب سفت شدن سرخرگ ها می شوند. کلسترول لیپوپروتئین پُرتراکم (اچ دی ال ـ کلسترول) همانند رفتگر عمل می کند و چربی و کلسترول را از بافت ها به کبد منتقل می کند تا در آن جا تجزیه شوند. ترکیب اچ دی ال ـ کلسترول متغیر است و بعضی از شکل های آن چندان کارآیی ندارد. سطوح کلسترول خون را می توان با کاهش مقدار مصرف الکل و چربی در رژیم غذایی و با جایگزین مقداری از چربی های اشباع شده با چربی های اشباع نشده، تغییر داد؛ که سبب کاهش ال دی ال ـ کلسترول می شوند. بررسی پژوهشگران امریکا در ۱۹۹۹ در زمینۀ کودکان دارای کلسترول بالا ثابت کرد که کنترل سطوح کلسترول از طریق رژیم غذایی زیان آور نیست. براساس پژوهش دیگری در امریکا (۱۹۹۹)، مصرف داروهای پایین آورندۀ کلسترول برای میانسالان نیز به اندازۀ سالمندان تولید می شود. سطح اچ دی ال ـ کلسترول با ورزش افزایش می یابد.


کلمات دیگر: