کلمه جو
صفحه اصلی

جامع السعادات

دانشنامه عمومی

جامع السعادات از معروف ترین کتاب های اسلامی در زمینه علم اخلاق است که ملا مهدی نراقی آن را به عربی نوشته است.
لغتنامه دهخدا؛ واژه جامع السعادات
فرهنگ معین
الذریعه آقا بزرگ تهرانی
جامع السعادات در ۳ جلد و توسط ملا مهدی نراقی نوشته شده است. این کتاب به عربی بوده و در کنار کتاب های چون احیاء الاحیاء فیض کاشانی و معراج السعاده از کتاب های اخلاقی شیعه محسوب می شود. جامع السعادات بارها در ایران، لبنان و عراق چاپ شده است.
ملا احمد نراقی که فرزند ملا مهدی نراقی است جامع السعادات پدر خویش را به فارسی ترجمه و تلخیص نموده و نام آن را معراج السعاده نهاده است. چنان که محمد حسن قزوینی جد صاحب طرائق الحقائق، نیز این اثر را به درخواست ملا مهدی نراقی به عربی خلاصه نموده و نامش را کشف الغطاء عن وجوه مراسم الاهتداء نهاده است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] جامع السعادات، کتابی در اخلاق به عربی، تألیف ملا محمدمهدی نراقی، از حکما و فقهای سده دوازدهم و سیزدهم می باشد.
محقق نراقی در علوم شرعی، فقه، اصولِ فقه و رجال استاد مسلّم، در علم اخلاق و فلسفه الاهی، بارع و مسلط و در فنون ریاضی صاحب نظر بود و در جمیع این علوم تألیفات و آثاری پدید آورد.
سیر تطور علم اخلاق
اگر چه در دوره اسلامی کتاب هایی در باره اخلاق نوشته شده اما اخلاق به علم، به معنای امروزی کلمه، تبدیل نشده و در شمار سایر علوم اسلامی قرار نگرفته بود.به نظر می رسد عالمان دینی با وجود تعالیم اخلاقی قرآن و روایات، خود را از تألیفی مستقل در باب اخلاق، بی نیاز می دیده اند زیرا معتقد بودند که مسلمانان با اتکا به قرآن و با به کار بستن دستورهای آن، به نیکی و راستی دست خواهند یافت.این روش فکری در باب اخلاق، بر خلاف روش فکری اندیشمندان یونانی است، از این رو در سراسر آثار اخلاقی جهان اسلام به آیات و روایات استناد شده است و احتمالاً عالمان دینی، تدوین اخلاق معقول و صرفاً مبتنی بر عقل عملی و بدون اتکا به ایمان و عقیده را غیرممکن می دانسته اند، چنان که به نظر محمد عبداللّه دَرّاز، اخلاق بدون عقیده و ایمان به حقیقت اخلاقی، جای گاهی ندارد.
اهمیت
جامع السعادات کتابی عظیم و جامع در [علم اخلاق برای تهذیب نفس انسان ها، دفع صفات رذیله و دفع نفس اماره و تربیت آن با ریاضت های شرعی است که عناصر اصلی کتاب اشاره به قوای چهارگانه و یا قوای اربعه در انسان که شامل عقل، شهوت، غضب و وهم است، دارد.
محتوا
...


کلمات دیگر: