ارومیه
فارسی به انگلیسی
فرهنگ فارسی
لغت نامه دهخدا
ارومیه . [ اُ می ی َ ](اِخ ) (دریاچه ٔ...) دریاچه ای بمغرب آذربایجان . دریاچه ٔ ارومیه . چیچست . دریاچه ٔ شاهی . دریاچه ٔ تلا. نسبت بدان اُرموی است . رجوع به ارمیه (دریاچه ٔ...) شود.
ارومیه. [ اُ می ی َ ]( اِخ ) ( دریاچه ٔ... ) دریاچه ای بمغرب آذربایجان. دریاچه ارومیه. چیچست. دریاچه شاهی. دریاچه تلا. نسبت بدان اُرموی است. رجوع به ارمیه ( دریاچه ٔ... ) شود.
ارومیه . [ اُ می ی َ ] (اِخ ) ارمیة. ارومی . شهری بمغرب دریاچه ٔ ارومیه و نسبت بدان اُرمَوی باشد. رجوع به ارمیه شود: آزادخان ... بعضی از بلاد آذربایجان هم در تحت تصرف آورده کوچ و متعلقان خود را بامتوسلان فتحعلی خان و شهبازخان در قلعه ٔ ارومیه که از قلاع مشهوره و در استحکام و متانت آن شهره ٔ آفاق است گذاشته قلعه ٔ مذکوره را محل سکنا مقرر... (مجمل التواریخ ابوالحسن گلستانه ص 157). و رجوع به فهرست آن کتاب شود.
دانشنامه عمومی
سرزمین آب ها. تشکیل شده از دو واژه اور و ما. واژه اور در زبان آشوری به معنای سرزمین و ما در این زبان به معنای آب است. این واژه از زبان آشوری وارد زبان عربی شده است.
اُرومیّه ( تلفظ راهنما·اطلاعات) یکی از کلان شهرهای ایران، مرکز استان آذربایجان غربی و شهرستان ارومیه در شمال غربی ایران که در منطقه آذربایجان واقع شده است. این شهر طبق سرشماری سال ۱۳۹۵ با ۷۳۶٬۲۲۴ نفر جمعیت، دهمین شهر پرجمعیت ایران و دومین شهر پرجمعیت منطقهٔ شمال غرب ایران به شمار می آید. ارومیه با ۱۳۳۲ متر ارتفاع در غرب دریاچه ارومیه، در دامنه کوه سیر و در میان دشت ارومیه قرار گرفته است. هوای ارومیه در تابستان نسبتاً گرم و در زمستان سرد است.
در سده های گذشته رخدادها و حوادث متعددی از قبیل اشغال توسط عثمانی ها و روس ها را تجربه کرده است. این شهر به سبب موقعیت مناسب که در میان شاه راه ارتباطی قفقاز، میان رودان و آسیای صغیر داشته در گذشته از مراکز تجاری منطقه به شمار می رفته است. نقل مهم ترین سوغات ارومیه است.
ارومیه به عنوان شهر دارای اولین بیمارستان به شیوه نوین، نخستین مرکز آموزش پزشکی، اولین مدرسه به شیوه نوین، اولین شبکه تلویزیون محلی، اولین نشریه محلی در ایران، پایتخت والیبال ایران، دومین شهر پرترافیک ایران شناخته می شود. دارالنشاط، پاریس ایران، شهر آب، شهر ادیان، مذاهب و اقوام از القاب ارومیه است. ارومیه مدتی در دوره پهلوی به رضائیه تغییر نام داد.
شهرستان ارومیه، یکی از شهرستان های استان آذربایجان غربی
دریاچه ارومیه، دریاچه ای در شمال غربی ایران و در منطقهٔ آذربایجان
دانشگاه ارومیه، یکی از دانشگاه های وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در شهر ارومیه
فرودگاه ارومیه، فرودگاهی در شهر ارومیه
بانوی ارومیه، یک فیلم مستند کوتاه ایرانی درباره دریاچه ارومیه
منطقه اورومیا (به انگلیسی: Oromia) نام منطقه ای در کشور اتیوپی
نقل قول ها
• «زمان حرفهای بزرگ سر آمده است، ما طبق شاخص ها، استانی عقب مانده ایم و همه نیز مقصر این امر هستیم چون آمار نشان می دهد که در چه مرحله ای هستیم در حالی که می توانستیم به رده های بالایی برسیم... ارومیه نقطه ثقل توسعه استان است و اگر ارومیه گسترش پیدا نکند بقیه شهرستان ها نیز توسعه نخواهند یافت چون توسعه مرکز محور، یک واقعیت بدون انکار است. -> جواد جهانگیرزاده
دانشنامه اسلامی
۱. ↑ نظری به تاریخ آذربایجان، ص ۴۱. رده های این صفحه : ایران شناسی | تاریخ ایران | جغرافیای اسلامی
پیشنهاد کاربران
میه به معنای آب ها ( خلاصه شده ی کلمه ی میاه )
تلفظ صحیح : اورمیه
به معنای شهر آب ها
اروم در زبان تورکی به معنی باحرص وولع خوردن که در زبان فارسی هیچ معادلی ندارد،
یه به معنی خوردن است که ما در زبان تورکی می گوییم اوروملاما یواش یواش یه
ارومیه یک لغت تورکی است ومعادل ان در دیگر مناطق تورک وجود دارد، شهر ارومچی پایتخت اویغورستان ، تورکستان چین، ، ، اوروم شهری در مغولستان، ،
ارومیه ، ، اور در زبان تورکی میان ، ، ، یه یهر به معنی زمین که به معنی زمین ، ، شهر احاطه شده توسط کوه واب، ، ،
محتویات موسوعة بریتانیکا
مردم
بیش تر مردم ارومیه را ترک های آذربایجانی و نیز اقلیتی از کردها، مسیحیان آشوری و ارمنی تشکیل می دهند. [۲] اکثر آذربایجانی های ارومیه شیعه مذهب هستند؛ ولی شماری از ترک زبانان اهل حق، حنفی و شافعی مذهب نیز در ابن شهر زندگی می کنند. [۳] بیشینه کردهای ساکن ارومیه نیز سنی مذهب هستند.
طبق یک مطالعه از ترکیب قومی خانوارهای نمونه و مورد بررسی در سطح شهر ارومیه که حدود سال ۱۳۷۹ انجام گرفت نشان می دهد که ترک زبانان ۸۵٫۷٪ درصد خانوارهای نمونه را به خود اختصاص داده و کردزبان ها حدود ۱۰٫۵٪ بوده اند. در این آمارگیری نمونه ای درصد آشوری ها، فارس زبان ها و ارمنی ها در شهر ارومیه به ترتیب ۱٫۷، ۱٫۶ و ۰٫۵ بود. [۴]
اکثر مردم آذری ارومیه شیعه مذهب می باشند ولی تعداد زیادی آذری های سنی حنفی و شافعی مذهب نیز در داخل شهر و در بیش از ۲۵ روستا از جمله، بالو، قولنجی، کهریز، گلتپه، گجین و ولینده زندگی می کنند. در ارومیه شماری از ترک زبان های اهل حق نیز زندگی می کنند. [۵] مذهب کردهای ساکن ارومیه نیز اکثرا سنی است.
همچنین اقلیتی از مردمان آشوری و ارمنی در این شهر زندگی می کنند. در سال ۱۹۰۰ میلادی حدود نیمی از جمعیت شهر ارومیه مسیحی —اعم از آشوریان و ارامنه— بودند اما بسیاری از آن ها در میان درگیری های روسیه و عثمانی در سال ۱۹۱۸ شهر را ترک کردند. [۶] پس از عقب نشین روس ها از این منطقه بیشتر مسیحیان باقی مانده در شهر ارومیه قتل عام شدند. [۷] در زمان رضاشاه پهلوی آشوریان ایران دعوت به بازگشت به این شهر شدند و چندین هزار نفر از آنها به این شهر بازگشتند. [۸]
نام گذاری
نوشتار اصلی: ریشه نام ارومیه
مسالک وممالک پیش از قاجاریه. نقشه آذربایجان و آران
نام این شهر ابتدا ارومیه یا اورمیه بوده است ولی با آمدن حکومت پهلوی و سلطنت رضاشاه این محل به رضائیه تغییر نام داد و بعد از انقلاب اسلامی دوباره به نام ارومیه برگشت. در اسناد قدیمی همچنین نام این شهر به صورت اورمیه نیز ذکر شده است. [۹]
برخی بر این باورند نام ارومیه از زبان سومری آمده است و برخی دیگر آن را سریانی می دانند. [۱۰] اور در زبان آشوری به معنای شهر است ( همان واژه ای که در نام اورشلیم ( شهر آشتی ) هم وجود دارد ) و میه به معنای آب است ( هم ریشه با مآء عربی ) ، و اورمیه یا ارومیه در زبان آشوری به معنای "شهر آب" است. [۱۱][۱۲][۱۳]
پیشینه
پارسیان در مهاجرت خود از ایران ویج نخست در غرب و جنوب دریاچه ارومیه ساکن شدند ولی پس از آن به مهاجرت خود ادامه دادند و تا سرزمین پارس ( استان فارس ) پیش رفتند. جلگه ارومیه در دوران باستان در قلمرو مادها، آشوریان، و دیگر اقوام نیز قرار داشته است. شاه عباس بزرگ پس از بیرون راندن عثمانی ها از خاک ایران در صدد برآمد طوایفی را برای مرزداری قدرتمند در بخش غربی کشور مستقر سازد. شاه عباس برای این منظور ایل افشار ساکن ابیورد خراسان و دیگر نقاط را در نظر گرفت. [۱۴] او کلبعلی سلطان ایمانلوی افشار را احضار نموده به لقب خانی و ریاست کل ایل افشار منصوب نمود. سپس دستور داد که ایل افشار که شمار زیادی داشتند و در ولایات عراق، فارس، کرمان و خراسان سکنی داشتند، با تمام امکانات خود حرکت کرده در جلگه ارومیه ساکن شوند. [۱۴][۱۵] در این جابجایی هشت هزار خانوار از شش ایل بزرگ این طایفه در جلگهٔ ارومیه استقرار یافتند و حکومت این ناحیه در اختیار کلب علی خان قرار گرفت. [۱۶] متن فرمان شاه عباس یکم خطاب به کلب علی خان که سبب این جابجایی ایلی شد در دست است. [۱۷] همین پیشینه سبب شد تا شماری از سران این طایفه به ویژه پس از تأسیس ارتش جدید در ایران، در مناصب فرماندهی حضور داشته باشند. [۱۸] حمدالله مستوفی ( درگذشتهٔ ۷۴۰ ه. ) در وصف ارومیه می نویسد: «اورمیه. . . باغستان فراوان دارد و از میوه هایش انگور خلوقی و امرود پیغمبری و آلوی زرد به غایت خوبست و بدین سبب تبارزه اگر صاحب حسنی را با لباس ناسزا یابند گویند: انگور خلوقی بچه دردرّ سوه اندر، یعنی: انگور خلوقی دریده شده سبد - اندر. »[۱۹] تبارزه در این جمله به معنی تبریزیان است و جمله ای که آورده شده به زبان آذری است. [۱۹]
جغرافیا
ارومیه در جلگهٔ گسترده و سرسبزی به درازای ۷۰ کیلومتر و به پهنای ۳۰ کیلومتر واقع شده که اطراف آن تا کیلومترها پوشیده از باغات انگور و سیب و کشتزار است. دریاچه ارومیه در شرق و دریاچه مارمیشو در غرب این شهر قرار دارد. این شهر به علت آب و هوای معتدل و داشتن مناظر زیبا، یکی از شهرهای گردشگری ایران محسوب می شود. جمعیت این شهر ۵۷۷٬۳۰۷ نفر می باشد و نیز جمعیت شهر در سال ۲۰۰۵ میلادی، ۷۸۷٬۲۵۴ نفر پیش بینی شده است[۲۰]. بلندی ارومیه از سطح دریا ۱۳۳۲ متر است.
جمهوری آذربایجان ارمنستان
آذربایجان شرقی ترکیه
آذربایجان غربی
زنجان کردستان کردستان عراق
جغرافیای طبیعی شهرستان ارومیه [۲۱]
۱ - ۱. زمین شناسی
منطقه ارومیه از لحاظ زمین شناسی و رخساره ها دارای تنوع بسیار زیادی است.
تا جایی که اکثر رخساره های دوران های مختلف زمین شناسی در این منطقه یافت می شود. رخساره های رسوبی منطقه از نظر تقسیم بندی در ساختارهای رسوبی البرز غربی قرار می گیرد. بیشتر نهشته های موجود در منطقه از نوع رسوبی بوده در عین حال شدت تغییرات ساختاری چون کوهزایی و گسل ممکن است دگرگونی های دینامیکی را در برخی از قسمتهای منطقه ایجاد کرده باشد. رخنمون بیشتر واحدهای رسوبی منطقه اورمیه مربوط به دوران دوم ( ژوراسیک ) ودوران چهارم ( کواترنر ) زمین شناسی می باشد. جلگه اورمیه از رسوبات غنی رودهای اصلی این منطقه باراندوزچای، شهرچای، روضه چای و نازلوچای که از قدیم الایام همه ساله به طور . . .
میه::آمیه، آمده
ارومیه::اورآمیه ( ابرها آمده اند ) . ار آویده
ار ، اور::به زبان لری به معنی ابر
آمیه::به زبان لری آویده . آمی ده. اومیه. اویه. امی
اور در زبان آشوری به معنای شهر است ( همان واژه ای که در نام اورشلیم ( شهر آشتی ) هم وجود دارد ) و میه به معنای آب است ( هم ریشه با مآء عربی ) ، و اورمیه یا ارومیه یا ارمیه در زبان آشوری به معنای "شهر آب" است.
نام یکی از پیامبران بنی اسرائیل هم ارمیا ( یرمیا ) بوده است!
نام دریاچه مقدسی در آذربایجان غربی است که زمانی به جهت سلطنت رضا خان به رضاییه هم معروف شده بود و در شاهنامه و برخی مآخذ کُهَن، چیچِست ( در بعضی نُسَخ، خَنجَست با تحریف ) و چئچِست نامیده شده است.
چیچِست: شایسته، پسندیده، نیکو - والا، گرانمایه، ارزنده، شکوهمند -
تابناک، فروزان، درخشنده، نورانی
بنابر روایات کُهَن، آب دریاچه گرم و شور و از آسیب جانوران موذی و اهریمنی در امان است؛سرچشمه آن به دریای فراخکرت ( وَرکَش ) پیوسته است و در آن، باد سرد نیست و در کنارش کوه اَسنَوَند قرار دارد و در آن آذرگُشَسپ پیروزمند ( آتشکده ) واقع است.
تقدس این دریاچه، بیشتر به این جهت تصور شده است که محلِّ تولد زردُشت ( زرتُشت، آشو زَرتُشت ) پیامبر ایرانی که مَزدَیَسنا را بنیان گذاشت هم است.
( ولی به نظر برخی دانشمندان محلِّ زردشت در شرق ایران"خوارزم، خراسان" است؛چون، زبان زردشت اوستایی بود و هیچ نشانی از زبان مادی و فارسی باستان در آن دیده نمی شد )
به روایت شاهنامه: در نبرد های متوالی، پیران ویسه کشته شد و افراسیاب زخم برداشت و به گَنگدِژ ( نام قلعه ای در شهر بابل ) گریخت و در آذرگُشَسپ آرزوی پیروزی کرد ولی هوم، عابد و پارسای معروف غار بَردَع ( نام شهری در قفقاز ) افراسیاب را دستگیر کرد، اما افراسیاب با حیله و نیرنگ مؤفق به فرار شد و خود را در دریای چیچِست افکند و در آب پنهان شد.
هوم به گودرز که به جست و جوی افراسیاب آمده بود می گوید:
درین آبِ چیچِست پنهان شده ست / بگفتم تو را راست چونان که هست
گودرز این خبر را به کاووس و کیخسرو رسانید و آن ها با تدبیر، افراسیاب را از این دریاچه بیرون کشیدند و کیخسرو به انتقام خون پدرش ( سیاووش ) افراسیاب را کُشت.
به شمشیر هندی بزد گردنش / به خاک اندر افکند تا ری تنش
احمد شاملو در شعر زیر به سوابق ارومیه توجه ویژه کرده است:
لبخنده های مغموم،
فشردگی غضب آلود لبها شد.
من خفته بودم، ارومیۀ گریان خاموش ماند و
در سکوت، به غلغلۀ دوردست گوش فرا داد.
من عشقهایم را می شمردم.
تک تیری غریو کشان از خاموشی ویرانۀ برج زرتشت بیرون جست.
من به جای دیگر می نگریستم.
این موضوع با کمک از کتاب فرهنگ اساطیر و داستان واره ها: نوشته دکتر محمّدجعفر یاحقی برگرفته شده است!
اگر شما کورد ها که ادعای اکثریت دارین یک قبر و مقبره قدیمی بالای 200 سال رو که قبر یک کورد باشه معرفی کنین
ارومیه بیشترش ترک هس محض اطلاع
تاریخ مهاجرت کردها از زمان دوستی شاه با مصطفی بارزانی جهت کوبیدن صدام و بعد از اون پناهندگی کردها مشخص هست و پ ک ک، کومله، دموکرات و پژاک نمیتونن با ساماندهی یک نسل کشی دیگه ارومیه رو به کردستان الحاق کنن. مردم معمولی کرد هم در کمال دوستی دارن با ترکهای ارومیه زندگی میکنن و درست مثل ترکها و آشوریها صاحبان اصلی ارومیه هستن ولی اگر گروهی بخواد به نام کردها و کردستان نسل کشی راه بندازه، پاسخ ترکها به گروه هایی چون پژاک مشخص هست. کوبنده و برق آسا. ترکها در طول تاریخ با گروه هایی که بخوان موجودیتشون رو به خطر بندازن مماشات نداشتن.
ولی در رابطه با نام ارومیه این نام نه ترکی و نه کردی هست. واقعیت اینه
آب به عربی میشه ماء
به اکدی میشه m�
به آشوری شرقی میشه میا ( http://sargonsays. com/word/water )
به آشوری غربی میشه مَیو ( http://sargonsays. com/word/water )
به عبری میشه מים ( mayim )
اور هم در سومری به معنی شهر هست.
دوستان آزار ندید خودتون رو
قبل از ترکها و آریایی ها اقوام سامی اینجا زندگی میکردن
https://en. wikipedia. org/wiki/Semitic_languages
است وجالب تر انکه ( تبریز ) نیز به همین معنی است
مثل روس که میشود اروس ( orus )
با توجه به مکان ارومیه که به مکان روم قدیم نزدیک است این احتمال بعید نیست.
و در آخر هم باید گفت که در ترکی قلب زیاد انجام میشود:
توپراق - >تورپاق
کوپرو - >کورپو
یاپراق - >یارپاق
بی خود و از روی جهل و تعصب صحبت نکنید. متاسفانه در کشور ما قوانینی برای مقابله و جریمه کردن افراد در مقابل توهین و سخنان کذب وجود نداره وگرنه با این گنده. . . ها توی خارج خوب یقه تو میگرفتن