کلمه جو
صفحه اصلی

نرجه

فرهنگ فارسی

قصبه ای جزئ دهستان دو دانگه بخش ضیائ آباد شهرستان قزوین استان مرکز. در ۱۸ کیلومتری خاور ضیائ آباد و یک کیلومتری راه شوسه . جلگه معتدل . ۲۳۳۹ تن سکنه دارد. رودخانه خررود آنرا مشروب میسازد .
قبصه ای است از دهستان دودانگه بخش ضیائ آباد شهرستان قزوین .

لغت نامه دهخدا

نرجه. [ ن َ ج ِ ] ( اِخ ) قصبه ای است از دهستان دودانگه بخش ضیأآباد شهرستان قزوین ، در 18هزارگزی مشرق ضیأآباد در جلگه معتدل هوائی واقع است و 2339 تن سکنه دارد. آبش از رودخانه خررود، محصولش غلات و کشمش و بادام و گردو، شغل اهالی زراعت است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 1 ).

دانشنامه عمومی

نَرجه یکی از شهرهای استان قزوین ایران است. این شهر در بخش مرکزی شهرستان تاکستان قرار دارد و براساس نتایج سرشماری سال ۱۳۹۵شمسی، ۵۶۰۴ نفر در آن زندگی می کنند که شامل ۲۸۶۰ مرد و ۲۷۴۴زن می شود. این تعداد افراد در قالب ۱۶۶۱ خانوار زندگی می کنند و متوسط تعداد جمعیت در هر خانوار شهرنرجه ۳/۳۷ نفر است.شهر کوچک نرجه در جنوب غربی استان قزوین و در کیلومتر ۵ جاده تاکستان- همدان قرار دارد و مردم آن به زبان ترکی آذربایجانی صحبت می کنند.
مختصات
طبق مصوبه دی ماه ۱۳۸۳ وزارت کشور این مکان به لحاظ وسعت و کثرت جمعیت از روستا به شهر نرجه ارتقا یافت.
در لغتنامه دهخدا دربارهٔ نرجه پیش از اینکه به شهر تبدیل شود، آمده است: "قصبه ای است از دهستان دودانگه بخش ضیاآباد شهرستان قزوین، در ۱۸هزارگزی مشرق ضیاآباد در جلگه معتدل هوائی واقع است و ۲۳۳۹ تن سکنه دارد. آبش از رودخانه خررود، محصولش غلات و کشمش و بادام و گردو، شغل اهالی زراعت است.همچنین در فرهنگنامه "عمید" چنین نوشته شده که نرجه در لغت به فتح نون به معنی صف، حلقه، دسته ای از مردم یا دسته ای از پرندگان، حلقه زدن لشکر برای شکار می باشد.شهر نرجه در حال حاضر به عنوان مرکز آزمون آبیاری مکانیزه باغات انگور در ایران (طرح مدیریت یکپارچه سامانه آبیاری موضعی) شناخته شده است و مطالعات کارشناسان در این حوزه ادامه دارد.به لحاظ بافت شهرسازی، نرجه یک شهر گسترش یافته در راستای شمال به جنوب است که واحدهای مسکونی، اداری و تجاری آن در بخش شمالی و مزارع و باغات کشاورزی آن در بخش جنوب و شرق مستقر هستند. بلوار اصلی نرجه که این شهر را به دو بخش غربی و شرقی تقسیم می کند و از شمالی ترین نقطه شهر تا مرکز شهر ادامه یافته است، بلوار امام خمینی (ره) نام دارد.
در منطقه نرجه انواع مختلف انگور از قبیل بیدانه سفید وقرمز، عسگری، شاهانی، یاقوتی، ملایی، سابی (سحابی- صحابی)، احمدی، گوهر، چفته، انگور سیاه، رودبار، یزندای، شاهانی سفید، ریش بابا (میش پستان)، شصت عروس، فخری، انگور شل (مثقالی)، کره رویه، ممیجکه، ورگه انگور (انگور گرگ)، شکر شیرازی، مهدی خانی، فخری قرمز، سلطانی وشاهرودی کشت می شود.

پیشنهاد کاربران

در گویش های منطقه به این شهر نرگه می گویند


کلمات دیگر: