کلمه جو
صفحه اصلی

تجن

فارسی به انگلیسی

tajan

فرهنگ فارسی

رودیست که در افغانستان از کوههای بابا سرچشمه میگیرد و از مغرب هرات بنام هریررود تا سرخس پیش می آید. از سرخس ببعد به رود تجن موسوم میگردد و بطرف شمال اندکی متمایل بغرب از مرزایران گذشته در ریگزار ترکستان فرومیرود.
( اتسم ) نهری که از رود جدا کنند.
دهی از دهستان پسکوه در بخش قاین شهرستان بیرجند است که در سی و پنج هزار گزی باختر قاین قرار دارد . کوهستانی و معتدل است و ۵٠ تن سکنه دارد . آب آن از قنات و محصول آن غلات و زعفران و شغل اهالی زراعت است و راه مالرو دارد .

فرهنگ معین

(تَ جَ ) (اِ. ) ۱ - نهری که از رود جدا کنند. ۲ - نام رودی در مازندران .

لغت نامه دهخدا

تجن . [ ت َ ج َ ] (اِخ ) دهی از دهستان بهنام پازکی بخش ورامین شهرستان تهران است که در بیست وچهارهزارگزی شمال ورامین و سه هزارگزی راه خراسان قرار دارد. جلگه ای معتدل است و 72 تن سکنه دارد. آب آن از رودخانه ٔ جاجرود و محصول آنجا صیفی و چغندر قند است و شغل اهالی زراعت است و راه ماشین رو دارد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 1).


تجن . [ ت َ ج َ ] (اِخ ) دهیست جزء دهستان لفمجان در بخش مرکزی شهرستان لاهیجان که در هفت هزارگزی باختر لاهیجان و در کنار راه فرعی کیسم قرار دارد. جلگه ای معتدل و مرطوب است و 201 تن سکنه دارد. آب آن از نهر کیاجو منشعب از سفیدرود است و محصول آنجا برنج و ابریشم و چای و صیفی و کنف است و شغل اهالی زراعت و حصیربافی است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 2). نام ناحیتی از هفت ناحیت «از این سوی رودیان » است . (حدود العالم ص 87).


تجن . [ ت َ ج َ ] (اِخ ) هریرود پس از عبور از سرحد شرقی ایران ، تجن نامیده میشود و وارد ریگزار خوارزم میگردد. قاموس الاعلام ترکی در ذیل کلمه ٔ تجند آرد: از رودهای آسیای میانه که چون از هرات میگذرد هریرود نام دارد، آنگاه با چند رود دیگر می پیوندد و از سرحد ایران و افغانستان میگذرد و سپس به صحرای خوارزم که اکنون در دست روسیه است وارد می شود و در ریگزارناپدید میشود. طولش چهارصد هزار گز است . رجوع به جغرافیای طبیعی کیهان ص 96 و تاریخ ایران باستان ج 1 ص 147 و ج 3 ص 2188 و تاریخ مغول عباس اقبال ص 5 شود.


تجن . [ ت ِ ج َ ] (اِ) قسمی از نی میان پر است که در سواحل بحر خزر میروید. در سنسکریت هم لفظ تجنه بمعنی خیزران موجود است . (فرهنگ نظام ).


تجن. [ ت ِ ج َ ] ( اِ ) قسمی از نی میان پر است که در سواحل بحر خزر میروید. در سنسکریت هم لفظ تجنه بمعنی خیزران موجود است. ( فرهنگ نظام ).

تجن. [ ت َ ج َ ] ( اِخ ) دهی از دهستان بهنام پازکی بخش ورامین شهرستان تهران است که در بیست وچهارهزارگزی شمال ورامین و سه هزارگزی راه خراسان قرار دارد. جلگه ای معتدل است و 72 تن سکنه دارد. آب آن از رودخانه جاجرود و محصول آنجا صیفی و چغندر قند است و شغل اهالی زراعت است و راه ماشین رو دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 1 ).

تجن. [ ت َ ج َ ] ( اِخ ) دهیست جزء دهستان لفمجان در بخش مرکزی شهرستان لاهیجان که در هفت هزارگزی باختر لاهیجان و در کنار راه فرعی کیسم قرار دارد. جلگه ای معتدل و مرطوب است و 201 تن سکنه دارد. آب آن از نهر کیاجو منشعب از سفیدرود است و محصول آنجا برنج و ابریشم و چای و صیفی و کنف است و شغل اهالی زراعت و حصیربافی است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 2 ). نام ناحیتی از هفت ناحیت «از این سوی رودیان » است. ( حدود العالم ص 87 ).

تجن. [ ت َ ج ِ ]( اِخ ) دهی از دهستان پسکوه در بخش قاین شهرستان بیرجند است که در سی وپنج هزارگزی باختر قاین قرار دارد. کوهستانی و معتدل است و 50 تن سکنه دارد. آب آن از قنات و محصول آن غلات و زعفران و شغل اهالی زراعت است و راه مالرو دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9 ).

تجن. [ ت َ ج َ ] ( اِخ ) ( رود... ) رود تجن از کوه نیزآباد ( در دهستان پشتکوه ، بخش دودانگه ) سرچشمه میگیرد و رودهای مشهوری که به آن می پیوندد عبارتند از: لاجیم رود، رود فریم ، زارمرود، گرمابرود و از جنوب بشمال جریان دارد و در هشت هزارگزی جنوب ساری از کوهستان خارج شده و از خاورشهر گذشته در فرح آباد به دریای خزر میریزد و طول آن در حدود 120 هزار گز است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 3 ). رابینو در سفرنامه مازندران و استراباد آرد: از رودخانه تجن عبور کردیم زیرا دو تا از هفده طاق پل بزرگی را که آغامحمدخان قاجار در نیم فرسخی ساری بر تجن ساخته بود بهار سال قبل سیل برده بود. تجن رودخانه زیبایی است ، بستر آن سنگ و ریگ فراوان دارد. این رودخانه از کوههای بین پلور و فولادمحله سرچشمه میگیرد. ابتدا دشت هزارجریب را مشروب ساخته در یک فرسخی شهر وارد جلگه ساری و در 18 میلی ساری در فرح آباد به دریای خزر وارد میشود. روی هم رفته تقریباً 18 فرسخ طول آنست. در کنار پل کنونی آثار پایه های پل قدیمی هست که میگویند شاه عباس ساخته بود. این پل در نزدیکی رودخانه ده آزاد گله واقع است. ( سفرنامه رابینو ترجمه وحید ص 86 ). و رجوع به جغرافیای طبیعی کیهان ص 71 و سفرنامه استرآباد رابینو ترجمه وحید ص 24 و 74 و 76 و 83 و 84 و 164 شود.

تجن . [ ت َ ج َ ] (اِخ ) (رود...) رود تجن از کوه نیزآباد (در دهستان پشتکوه ، بخش دودانگه ) سرچشمه میگیرد و رودهای مشهوری که به آن می پیوندد عبارتند از: لاجیم رود، رود فریم ، زارمرود، گرمابرود و از جنوب بشمال جریان دارد و در هشت هزارگزی جنوب ساری از کوهستان خارج شده و از خاورشهر گذشته در فرح آباد به دریای خزر میریزد و طول آن در حدود 120 هزار گز است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 3). رابینو در سفرنامه ٔ مازندران و استراباد آرد: از رودخانه ٔ تجن عبور کردیم زیرا دو تا از هفده طاق پل بزرگی را که آغامحمدخان قاجار در نیم فرسخی ساری بر تجن ساخته بود بهار سال قبل سیل برده بود. تجن رودخانه ٔ زیبایی است ، بستر آن سنگ و ریگ فراوان دارد. این رودخانه از کوههای بین پلور و فولادمحله سرچشمه میگیرد. ابتدا دشت هزارجریب را مشروب ساخته در یک فرسخی شهر وارد جلگه ٔ ساری و در 18 میلی ساری در فرح آباد به دریای خزر وارد میشود. روی هم رفته تقریباً 18 فرسخ طول آنست . در کنار پل کنونی آثار پایه های پل قدیمی هست که میگویند شاه عباس ساخته بود. این پل در نزدیکی رودخانه ٔ ده آزاد گله واقع است . (سفرنامه ٔ رابینو ترجمه ٔ وحید ص 86). و رجوع به جغرافیای طبیعی کیهان ص 71 و سفرنامه ٔ استرآباد رابینو ترجمه ٔ وحید ص 24 و 74 و 76 و 83 و 84 و 164 شود.


تجن . [ ت َ ج ِ ](اِخ ) دهی از دهستان پسکوه در بخش قاین شهرستان بیرجند است که در سی وپنج هزارگزی باختر قاین قرار دارد. کوهستانی و معتدل است و 50 تن سکنه دارد. آب آن از قنات و محصول آن غلات و زعفران و شغل اهالی زراعت است و راه مالرو دارد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9).


دانشنامه عمومی

تجن (به انگلیسی: Tejen) یک واحه شهر در شهرستان تجن در بیابان قره قوم در استان آخال ترکمنستان است.
رود تجن
مرو
ماری (ترکمنستان)
این شهر در ۲۲۳ کیلومتری جنوب خاوری عشق آباد میان شهرهای مرو و دوشک جای گرفته است و جمعیت آن در حدود ۵۲٬۰۰۰ نفر است.
در سال ۱۸۸۳ و در جریان اشغال ترکستان توسط روسیه زیر سلطهٔ امپراتوری روسیه تزاری قرار گرفت. در سال ۱۹۱۶ و هنگام شورش مردم ترکمن بر علیه سلطهٔ روسیه این شهر به عنوان خاستگاه اعتراضها شناخته می شد
این شهر شامل چرمن اهون مسجد و هتل تجن است.

گویش مازنی

نوعی نی میان پر که از آن حصیر بافند


۱گذرگاهی که آب تند در آن جاری باشد ۲در پهلوی تچن tachan به معنی ...


۱نام رودخانه ای در شهرستان ساری که از کوه های البرز سرچشمه ...


/tejen/ نوعی نی میان پر که از آن حصیر بافند & گذرگاهی که آب تند در آن جاری باشد - در پهلوی تچن tachan به معنی جاری آمده است & نام رودخانه ای در شهرستان ساری که از کوه های البرز سرچشمه گرفته و به دریای خزر ریزد - از توابع رامسر

پیشنهاد کاربران

تجن با فتحه «ت» و کسره «ج» در زبان تبری صفتی است به معنای بسیار رونده و در جنب و جوش و تکاپو است. این کلمه به صورت اسم به رودی اطلاق می شود که در مازندران از کوه های هزارجریب سرچشمه می گیرد و به دریای ورگانا می ریزد.

تجن تازی شده " تچن " پارسی از بن " تچیدن" به معنای روان و جاری شونده است.

تجن در زبان مازندرانی که برگرفته از فارسی قدیم است به معنی متلاطم و خروشان است. این اسم از مصدر تج یا دج است. فعل آن مثل بَتِج به معنی بیشتر کوشش کن و سریعتر. ضرب المثل " الهی بَتِجی و نرسی" بدترین نفرین هست یعنی نتونی مزد کار و زحمتت رو بگیر و همیشه در جنب و جوش باشی ولی نتیجه هیچ.


کلمات دیگر: