کلمه جو
صفحه اصلی

موزه جواهرات ملی ایران

دانشنامه عمومی

موزه جواهرات ملی ایران خزانه بانک مرکزی ایران قرار دارد و به صورت موزه نیز استفاده می شود. این خزانه-موزه در ساختمان بانک مرکزی ایران در خیابان فردوسی تهران قرار دارد.صندوق جواهرات مروارید   تاج کیانی   شنل مراسم تاجگذاری   تخت نادری   کمربند زرین   الماس دریای نور   درپوش بشقاب نگین دار   گردنبند فرح   تاج فرح پهلوی   ویترین زمرد   دسته شمشیر و غلاف متعلق به اتابک اعظم، معروف به «شمشیر شاهی» با ۳۰۰۰ سنگ تزیین شده از جمله زمرد، یاقوت، الماس و اندازه ۱۰۳ سانتی متر.   نیمتاج فاطمه پهلوی
تا قبل از دوره صفوی پادشاهان ایرانی نسبت به جمع آوری، حفظ و نگهداری جواهرات و سنگ های زینتی اقدام نکرده بودند. در دوران صفوی پادشاهان با ارسال سفرایی به کشورهای مجاور اقدام به خریداری و جمع آوری و حفظ جواهرات موجود و خریداری شده کردند.
پس از حمله افغان ها به ایران مقداری از این جواهرات به افغانستان فرستاده شد که با همت نادر بخش زیادی از آن ها به ایران بازگردانده شد. نادرشاه افشار جهت بازپس گیری بخشی از این جواهرات که به هندوستان فرستاده شده بود، نامه های متعددی را برای پادشاه هند فرستاد، اما چون جوابی نیافت با سپاه خویش راهی هندوستان شد. لشکرکشی نادر موجب آن شد که پادشاه هند هدایا و جواهرات زیادی را به نادر اهدا کند. بخش زیادی از هدایا و غنایمی که نادر از هندوستان جمع آوری نموده بود هرگز به ایران نرسید.نادر پس از بازگشت به ایران به رسم آن روزگار بخشی از غنایم و هدایا را به حکام، امیران و پادشاهان کشورها و دیارهای اطراف ایران بخشید، مقداری از غنایم به آستان قدس رضوی و بخشی دیگر را به سپاهیان اعطا نمود.
پس از قتل نادر شاه یکی از سردارانش به نام احمد بیگ افغان ابدالی دست به غارت جواهرات خزانه زد و بخشی از این جواهرات منجمله الماس کوه نور که بعدها (احتمالاً بالاجبار) به ملکه انگلیس اهدا شد هرگز به ایران بازگردانده نشد.

دانشنامه آزاد فارسی

موزۀ جواهرات ملّی ایران
موزه جواهرات ملّی ایران
موزه ای مختص جواهرات سلطنتی وابسته به بانک مرکزی ایران. بیشتر جواهرات این موزه، براساس قانون مورخ ۲۵/۸/۱۳۱۶، در زمان سلطنت رضاشاه پهلوی از کاخ های سلطنتی جمع آوری و به خزانۀ جواهرات بانک ملی منتقل شد. از ۱۳۲۲ش به بعد، این گنجینه به تماشای عموم گذاشته شد و چون خزانۀ مذکور گنجایش لازم را نداشت، در ۱۳۳۴ش، خزانه ای، درخور این جواهرات، در یک طبقه در محل فعلی بانک مرکزی ساخته شد که در دی ماه ۱۳۳۹ش با حضور محمدرضا شاه پهلوی گشایش یافت. در این موزه، جز الماس صورتی رنگ منحصربه فرد دریای نور، اشیای گرانبهایی چون تاج پهلوی، تاج کیانی، تاج فرح پهلوی، جقه نادری و کرۀ جواهرنشان و درحدود ۲هزار قطعۀ اشیای نفیس دیگر نگهداری می شود.


کلمات دیگر: