grenade, shell
نارنجک
فارسی به انگلیسی
grenade
فارسی به عربی
مترادف و متضاد
فرهنگ فارسی
۱ - نارنج کوچک ۲ - نوعی گلوله که بوسیله دست یا نارنجک انداز بروی دشمن پرتاب شود : [ توپهای کلان که هر یک را بیست و پنج عدد نارنجک و پول سیاه پر کرده بودند یکی از نارنجکها و گلوله ها بادم و اسب سواران قلعه نرسید . ] یا نارنجک دستی . نوعی نارنجک که بوسیله دست پرتاب شود . توضیح نارنجکهای دستی ممکن است تا مسافت ۳٠ الی ۴٠ متری پرتاب شوند.اثرات نارنجکها بر حسب نوع آنها فرق میکند . پاره های نارنجک تعرضی در موقع متلاشی شدن کم است و عمل نارنجک فقط محدود باثر خرج مواد محترقه محتوی آنست و از ۸ تا ۱٠ متری نقطه متلاشی شدن تجاوز نمیکند . نارنجک دستی را میتوان در محاربه نزدیک و بالاخص در طی هجوم بکار برد .
از دهات دهستان چهار دویی بخش قروه شهرستان سنندج و در ۳٠ هزار گزی مشرق قروه و۸ هزار گزی شمال شرقی جاده شوسه همدان به قروه و در منطقه ای کوهستانی و سردسیر واقعست .
فرهنگ معین
لغت نامه دهخدا
نارنجک. [ رِ ج َ ] ( اِخ ) از دهات دهستان چهاردولی بخش قروه شهرستان سنندج و در 30هزارگزی مشرق قروه و 8هزارگزی شمال شرقی جاده شوسه همدان به قروه و در منطقه ای کوهستانی و سردسیر واقع است و 765 تن سکنه دارد. آبش از چشمه و محصولش غلات و میوه و لبنیات است. مردمش به کار زراعت و گله داری مشغولند. و صنعت دستی اهالی بافتن قالیچه و گلیم و جاجیم است. راه مالرو دارد. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 5 ص 450 ).
نارنجک . [ رَ / رِ ج َ] (اِ مصغر) مصغر نارنج . (ناظم الاطباء). نارنج خرد. || (اِ مرکب ) قسمی از گلوله ٔ توپ که پس از دررفتن می ترکد. (ناظم الاطباء). گلوله مانندی حاوی مواد منفجره که به دشمن افکنند. (یادداشت مؤلف ) : توپهای کلان که هریک را بیست و پنج عدد نارنجک و پول سیاه پر کرده بودند یکی از نارنجکها و گلوله ها به آدم و اسب سواران قلعه نرسید. (تاریخ زندیه ).
نارنجک . [ رِ ج َ ] (اِخ ) از دهات دهستان چهاردولی بخش قروه شهرستان سنندج و در 30هزارگزی مشرق قروه و 8هزارگزی شمال شرقی جاده ٔ شوسه ٔ همدان به قروه و در منطقه ای کوهستانی و سردسیر واقع است و 765 تن سکنه دارد. آبش از چشمه و محصولش غلات و میوه و لبنیات است . مردمش به کار زراعت و گله داری مشغولند. و صنعت دستی اهالی بافتن قالیچه و گلیم و جاجیم است . راه مالرو دارد. (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 5 ص 450).
فرهنگ عمید
دانشنامه عمومی
نارنجک دارای مقداری مادهٔ منفجره(خرج) است که وزن آن بستگی به نوع خرج مصرفی و وظیفهٔ تعریف شده برای نارنجک دارد ولی از یک کیلوگرم تجاوز نمی کند و توسط محفظه ای فلزی احاطه شده است. محفظهٔ فلزی معمولاً قابلیت ترکش شدن خوبی دارد تا در صورت انفجار مواد منفجره بیشترین آسیب ممکن را به نفرات دشمن وارد کند. از نارنجک در جنگ های نزدیک مثلاً پاک سازی سنگر دشمن یا تیربارچی یا استحکامات دشمن استفاده می شود. البته نارنجک هایی نیز هستند (موسوم به HEAT) که فقط با موج حاصل از انفجار به نفرات آسیب می زنند.
نارنجک ها دارای ساز و کاری هستند تا جلوی انفجار ناخواسته را بگیرد. این سازوکار در اکثر نارنجک ها مشابه است که به آن ضامن نارنجک می گویند. ضامن معمولاً شامل سوزن و اهرمی است که جلوی ضربه زدن ناخواسته و اتفاقی سوزن به چاشنی را می گیرد.چاشنی ماده ای حساس به ضربه است که پس از ضربه سوزن، ماده منفجره را بعد از مدت زمانی در حدود سه تا پنج ثانیه منفجر می کند. البته انواعی از مواد منفجره نیز هستند که احتیاجی به چاشنی ندارند. مانند "نیترو گلیسیرین" که خود در اثر ضربه حاصل از پرتاب نارنجک وبرخورد آن به زمین منفجر می شود. در این نوع نارنجک ها دیگر اضطراری برای پرتاب نارنجک وجود ندارد زیرا تا ضربه شدیدی نخورد منفجر نخواهد شد که البته این نوع نیز ضامن خاص خود را دارد.
ممکن است خرج نارنجک دارای مواد شیمیایی باشد (همان بمب های شیمیایی در مقیاسی کوچک تر).
این روستا در دهستان چهاردولی شرقی قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۱۰۶۱ نفر (۲۳۲خانوار) بوده است.
دانشنامه آزاد فارسی
نارْنجَک
پرتابۀ کوچک حاوی مادۀ منفجره یا هر مادۀ دیگر که معمولاً با دست پرتاب می شود، اما گاهی اوقات از تفنگ نیز آن را شلیک می کنند. نارنجک دستی معمولاً یک چاشنی با زمان عمل چهار ثانیه دارد: این مدت برای رسیدن نارنجک به هدف کافی است، اما برای برداشتن و پرتاب کردن مجدد آن به دست دشمن کم است. نارنجک مخصوص تفنگ در جنگ جهانی اول ابداع شد تا بُردِ پرتاب بیش از نارنجک دستی امکان پذیر شود؛ در جایی به کار می روند که خطوط سنگرهای دشمن در فاصله ای دورتر از برد نارنجک های دستی قرار دارد. نخستین مدل های آن به صورت سیلندرهای چدنی حامل مواد منفجره بودند، که با یک چاشنی به هم فشردۀ ساده به میله ای فولادی متصل شده بودند. میله در داخل لوله تفنگ قرار می گرفت و خزانۀ تفنگ با فشنگ خالی پر می شد. در زمان شلیک، انفجار فشنگ، میله را از لولۀ تفنگ خارج می کرد و نارنجک را به برد تقریبی ۱۰۰ تا ۱۵۰متری می فرستاد. اما چون این روش به تفنگ ها آسیب می رساند، به تدریج مخزنی پیاله ای جایگزین شیوۀ قبلی شد که به دهانۀ لوله تفنگ متصل بود و نارنجک در درون آن قرار می گرفت سپس، از انفجار فشنگ مشقی برای پرتاب نارنجک استفاده می شد. نارنجک را از قرن ۱۵م می شناختند، اما تا قرن ۱۹ دیگر به کار نمی رفت، آنگاه در جنگ روس و ژاپن در ۱۹۰۵ احیا شد و بار دیگر به هنگام آغاز جنگ سنگرها در جنگ جهانی اول متداول شد. نخست به صورت پرتابۀ دست ساز، از قوطی های خالی که با باروت و سنگ پر می شد و یک چاشنی ابتدایی داشت، و بعدها به صورت اسلحه ای رسمی با طراحی مناسب عرضه شد. تاکنون نارنجک های زیادی با طرح های آزمایشی ساخته شده، اما سه مدل استاندارد که از زمان جنگ جهانی اول باقی مانده عبارت اند از «بمب میلز» انگلیسی و «نارنجک آناناسی» فرانسوی، که هر دو به صورت اشیای توپ مانند و به آسانی قابل پرتاب اند، و نوع دیگر نیز نارنجک های قلمی آلمانی، که شامل یک قوطی فلزی حامل مادۀ منفجره در انتهای دسته ای چوبی است.
گویش مازنی
مرتعی در آمل
پیشنهاد کاربران
در زبانهای انگلیسی ، فرانسه ، سوثدی نارنجک و انار هم ریشه هستند.