کلمه جو
صفحه اصلی

شاپورگان


مترادف شاپورگان : آهن خشک، پولاد، شابرقان، شابرن، شابورگان، فولاد

مترادف و متضاد

آهنخشک، خشک، پولاد، شابرقان، شابرن، شابورگان، فولاد


فرهنگ فارسی

یکی ار کتب عمده مانی که بزبان جنوب غربی ایران - پهلوی ساسانی - نگاشته شده . این کتاب حاکی از مطالب متعلق به مبدا و معاد طبق عقیده مانوی بود و بعضی از قسمتهای آن ضمن قطعات مکشوف در تورفان بدست آمده است .
فولاد معدنی پولاد کانی .
پولاد طبیعی و معرب آن شابورقان است

لغت نامه دهخدا

شاپورگان . (اِ) پولاد طبیعی و معرب آن شابورقان است . (از مفردات قانون ابوعلی سینا). ذکر. اسطام . و رجوع به شابورقان و شابرقان شود.


شاپورگان . (اِخ ) نام کتاب مانی نقاش است که بعهد شاپور پسر اردشیر ظهور و دعوی پیغمبری و آوردن آیین تازه کرد. (انجمن آرا) (آنندراج ). نام یکی از کتابهای مانی نقاش بوده که بنام شاپور پادشاه ساسانی نوشته بود. (فرهنگ نظام ). شاپور (اول ) نسبت به مانویان اظهار مساعدت و خیرخواهی کرده است و بهمین مناسبت مانی یکی از کتب عمده ٔ خود را بنام او کرده و شاپورگان خوانده است . (ایران در زمان ساسانیان ص 220). کتاب شاپورگان بلغت جنوب غربی ایران یعنی پهلوی ساسانی نگاشته شده . (ایران در زمان ساسانیان ص 215) (فرهنگ ایران باستان پورداود ج 1). و حاکی از مطالب متعلقه بمبداء و معاد بود. بعضی قسمتهای شاپورگان در ضمن قطعات مکشوفه ٔ تورفان به دست آمده است . (ایران در زمان ساسانیان ص 223).


شاپورگان. ( اِخ ) نام کتاب مانی نقاش است که بعهد شاپور پسر اردشیر ظهور و دعوی پیغمبری و آوردن آیین تازه کرد. ( انجمن آرا ) ( آنندراج ). نام یکی از کتابهای مانی نقاش بوده که بنام شاپور پادشاه ساسانی نوشته بود. ( فرهنگ نظام ). شاپور ( اول ) نسبت به مانویان اظهار مساعدت و خیرخواهی کرده است و بهمین مناسبت مانی یکی از کتب عمده خود را بنام او کرده و شاپورگان خوانده است. ( ایران در زمان ساسانیان ص 220 ). کتاب شاپورگان بلغت جنوب غربی ایران یعنی پهلوی ساسانی نگاشته شده. ( ایران در زمان ساسانیان ص 215 ) ( فرهنگ ایران باستان پورداود ج 1 ). و حاکی از مطالب متعلقه بمبداء و معاد بود. بعضی قسمتهای شاپورگان در ضمن قطعات مکشوفه تورفان به دست آمده است. ( ایران در زمان ساسانیان ص 223 ).

شاپورگان. ( اِ ) پولاد طبیعی و معرب آن شابورقان است. ( از مفردات قانون ابوعلی سینا ). ذکر. اسطام. و رجوع به شابورقان و شابرقان شود.

فرهنگ عمید

فولاد.

دانشنامه عمومی

شاپورگان کتابی بود به پارسی میانه (پهلوی) که مانی پیامبر، آن را نوشته و به شاهنشاه ساسانی، شاپور یکم پیشکش کرد.
در شاپورگان آفرینش زمین و جهان مادی و پا گرفتن اهریمن و جهان فروغمند و درخت فروغمند و رویدادهای پایان جهان بازنمود شده است.تا سده چهارم هجری هم بخش هایی از آن در دست بوده است اما از میان رفت و بعدها در بخش های تکه تکه ای از آن در بیابان تورفان (در سین کیانگ در غرب چین) در زیر شنهای کویر بازیافته شد.
شاپورگان از سوی بانو نوشین عمرانی در ایران به چاپ رسیده است.در ویرایش این اثر، از متن چاپ شده «شاپورگان» به کوشش «مکنزی» (استاد زبان های ایرانی در دانشگاه لندن) و بخش های به چاپ رسیده از سوی «مری بویس» - در آکتا ایرانیکا- بهره گیری شده است.
«در هر زمانی انبیا حکمت و حقیقت را از جانب خداوند به مردم عرضه کرده اند؛ گاهی در هند به وسیله پیامبری به نام بودا و گاهی در ایران به واسطهٔ زردشت و گاهی در مغرب زمین به وسیله عیسی و عاقبت من که مانی پیامبر خدای حق هستم و مامور نشر حقایق در سرزمین بابل گشته ام»

دانشنامه آزاد فارسی

(یا: شابرقان؛ شابورقان؛ سابرقان) تألیف مانی، کتابی به فارسی میانه، در شرح احوال مؤلف و عقاید و آرای مانوی. مانی آن را برای شاپور اول ساسانی نوشته بوده است. بخش هایی از این کتاب در نوشته های ابن ندیم، بیرونی، و یعقوبی نقل شده است. از این نقل قول ها چنین برمی آید که شاپورگان مشتمل بر مطالبی در شرح زندگی مانی، مانند زمان تولد و چگونگی نزول وحی بر او و نیز اصول عقاید و آموزه هایش، مانند ثنویت، چگونگی تکوین جهان و سرانجام آن بوده است. قطعات مفصلی از کتاب شاپورگان در میان اوراق تورفان به دست آمده است. کتاب دارای سبکی پیچیده و ثقیل است. مکنزی قطعات برجای ماندۀ شاپورگان را به زبان انگلیسی ترجمه کرده است.


کلمات دیگر: