کلمه جو
صفحه اصلی

تلخه رود

دانشنامه عمومی

مختصات: ۳۷°۴۵′ شمالی ۴۵°۴۲′ شرقی / ۳۷٫۷۵۰°شمالی ۴۵٫۷۰۰°شرقی / 37.750; 45.700
سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح (۱۳۸۰)، فرهنگ جغرافیایی شهرستان تبریز، سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح، شابک ۹۶۴-۶۳۸۳-۵۸-۰
آجی چای یکی از مهم ترین و اصلی ترین رودخانه های جاری در استان آذربایجان شرقی می باشد. مساحت حوزه آبریز این رودخانه ۹۲۰۰ کیلومتر مربع و حداکثر دبی آن ۴۰٫۶ متر مکعب در ثانیه است. طول این رودخانه ۲۶۵ کیلومتر است و در مناطق مرکزی استان آذربایجان شرقی در جریان می باشد. تلخه رود از به هم پیوستن رودخانه های بیوک چای، تاجیار، پسلار، رازلیق و وانق چای در نزدیکی شهرستان سراب تشکیل می شود. این رودخانه که بیشتر جهت شرقی-غربی دارد، از سمت شمال به کوه های سبلان، قوشه داغ و ارسباران و از سمت جنوب به کوه های سهند و بزقوش محدود شده است. این رود پس از گذر از شمال شهر تبریز (دره شمال کوه عینالی) و جلگه تبریز از شمال شرقی جزیره شاهی به سمت دریاچه ارومیه سرازیر می شود. از شاخه های اصلی تلخه رود می توان به رودخانه های آب شهد، اوجان چای، زینجناب، سعیدآباد و مهران رود اشاره کرد.
آجی چای از دامنه های سبلان سرچشمه گرفته و پس از طی حدود ۲۲۰ کیلومتر و عبور از دره ونیار در شمال شهر تبریز و پس از پیوستن آب های سرچشمه گرفته از کوه سهند، به دشت وسیع تبریز وارد می شود. تلخه رود پس از مشروب کردن دشت تبریز به دریاچه ارومیه می ریزد.
فرتور مندرج در این برگه به پل ونیار اختصاص دارد که از دیرباز (دوران صفوی) در شمال شرق شهر تبریز (جاده قدیم اهر - تبریز) روی پهنه تلخه رود بناشده بود که ناگهان به دلیل ساخت نافرجام پل مدنی، این پل تاریخی که دارای سه طاق و دیواره های بلند متشکل از سنگ و گچ بود در بهار سال ۱۳۹۲ و به صورت شبانه و پنهانی کوبیده و زدوده و روبیده شد.

دانشنامه آزاد فارسی

تَلْخِه رود
رودخانه ای دایمی در استان آذربایجان شرقی با درازای ۲۶۸ کیلومتر. از دامنۀ جنوبی کوه سبلان، واقع در شهرستان سراب، سرچشمه می گیرد و به سوی غرب شمالی روان می شود، از کلوانق و بخشایش می گذرد و به سوی غرب جریان می یابد و پس از عبور از خواجه و تبریز در شرق شبه جزیرۀ شاهی به دریاچۀ ارومیه می ریزد. میانگین آب دهی سالانۀ این رودخانه ۵۸۰ میلیون متر مکعب است.

پیشنهاد کاربران

تلخه رود فارسی شده رودخانه آجی چای آذربایجان که از کوه سبلان ( ساوالان ) سرچشمه می گیرد. در منطقه خواجه در مسیر تبریز اهر به علت عبور از زمینهای شور، آب آن شور شده و پس از پیوستن مهرانه رود در تبریز و چند رود فصلی دیگر در دشت تبریز، سر انجام به دریاچه ارو میه می ریزد. این رود مهمترین عامل شوری دریاچه ارومیه می باشد.
نظر شخصی: بهتر است به جای عبارت آجی چای ( تلخه رود ) از عبارت دوزلو چای ( رود با نمک، نمکین رود ) برای نامیدن این رود استفاده شود. ( به هر حال ویژگی با نمک بودن حتی برای رودخانه بهتر از تلخ بودن است. )



کلمات دیگر: