کلمه جو
صفحه اصلی

هابیل و قابیل

دانشنامه عمومی

هابیل و قابیل، یا هابیل و قائن در دین های ابراهیمی نام دو پسر آدم و حوا هستند. بر اساس این دین ها، این دو برادر هدایا و قربانی هایی به خداوند تقدیم می کنند که هدیهٔ هابیل پذیرفته می شود ولی هدیهٔ قائن رد می شود. در نتیجهٔ این حادثه قائن به هابیل حسادت می ورزد تا آنجا که یک روز او را می کشد.
در تورات آمده است که معنای نام قائن یا قابیل «حاصل شده» است؛ زیرا حوا پس از به دنیا آوردن قائن که اولین فرزندش بوده است می گوید: «به کمک خدا فرزندی حاصل نمودم». ولی دربارهٔ هابیل اشاره ای نشده است.
قرآن نامی از این دو نیاورده و به عنوان دو فرزند آدم (به عربی: اِبنَی آدم) بسنده کرده است. همچنین از هدیهٔ آن دو سخن مشخصی به میان نیامده و عنوان شده که هرکدام، کاری برای تقرب (به پروردگار) انجام دادند و دربارهٔ این کار توضیحی داده نشده است.بر اساس قرآن برادری که برادرش را کشته بود، پس از کشتن برادرش در دفن جسدش عاجز ماند. به همین خاطر خداوند کلاغی فرستاد تا با کندن زمین به او بیاموزد که چگونه باید برادرش را دفن کند.

دانشنامه آزاد فارسی

هابیل و قابیل (Abel and Cain)
در عهد عتیق (سِفْر پیدایش، باب چهارم)، قابیل (قاین) پسر اول و هابیل پسر دوم آدم و حوا. هابیل چوپان بود و برادرش، قابیل (که در عهد عتیق قایین نامیده شده)، به زراعت اشتغال داشت. هابیل نخستین زاده از گلۀ خود را به درگاه پروردگار پیشکش کرد. پیشکش او مقبول افتاد ولی محصولی که برادرش، قابیل، به پیشکش برده بود پذیرفته نشد. برای همین قابیل بر وی حسد برد و او را کشت. در قرآن از هابیل و قابیل، بدون ذکر نام آن ها، یاد شده است (مائده، ۲۷ـ۳۲).

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] "هابیل و قابیل" نام دو فرزند از فرزندان حضرت آدم ابوالبشر است.
نام این دو برادر در قرآن نیامده، بلکه با تعبیر "إبنی آدم" از آن دو یاد شده که خطاب به پیامبر اسلام میفرماید:«وَاتْلُ عَلَیهِمْ نَبَأَابْنَی آدَمَ بِالْحَق»
مائده/ سوره۵، آیه۲۷.
ماجرای آن دو برادر فقط در آیات ۲۷ إلی ۳۱ سوره مائده ذکر شده با بیان اینکه، وقتی حضرت آدم(ع) اولین پیامبر الهی، از طرف خدا مأمور شد که "هابیل" را به عنوان وصی و جانشین خود انتخاب کند، حسادت قابیل که ناشی از انتخاب هابیل به عنوان وصی آدم و إعطای اسم أعظم و اختصاصات نبوت به هابیل بود، او را به مخالفت با این دستور خدا برانگیخت و به این امر اعتراض کرد؛ چون توهّم شایستگی خود بر هابیل را داشت، اما خداوند جهت نشان دادن مقام و منزلت "هابیل" بر "قابیل"، دستور داد که برای خدا قربانی انجام دهند، قربانی هر کس پذیرفته شد، وصی حضرت آدم است؛ در نتیجه قربانی هابیل پذیرفته شد، اما قربانی قابیل مورد قبول واقع نشد و این امر موجب شد که قابیل دست به قتل برادر خود بزند.
عروسی حویزی، تفسیر نورالثقلین، تحقیق سیدهاشم رسولی محلاتی،ج۱، ص۶۱۰.
← ۱. حسادت قابیل بر هابیل
...


کلمات دیگر: