کلمه جو
صفحه اصلی

هابیل

فارسی به انگلیسی

abel

Abel


فرهنگ اسم ها

اسم: هابیل (پسر) (عبری) (مذهبی و قرآنی) (تلفظ: hābil) (فارسی: هابیل) (انگلیسی: habil)
معنی: عرب از عبری نفس یا بخار، نام پسر آدم ( ع )، ( عبری ) به معنی ' نفس یا بخار '، ( در اعلام ) به نقل از تورات دومین پسر حضرت آدم بوده است که داستان وی و برادرش ( قابیل ) در قرآن سوره ی مائده، آیه آمده است، معرب از عبری نفس یا بخار

(تلفظ: hābil) (عبری) به معنی ' نفس یا بخار ' ؛ (در اعلام) به نقل از تورات دومین پسر حضرت آدم بوده است که داستان وی و برادرش (قابیل) در قرآن سوره‌ی مائده ، آیه 30 آمده است .


فرهنگ فارسی

نام پسر حضرت آدم است که بدست برادر خود قابیل کشته شد زیرا خداوند وی را بر برادرش قابیل ترجیح داد و قربانی او را پذیرفت .

لغت نامه دهخدا

هابیل. ( اِخ ) پسر دومین آدم است . بعضی را گمان چنان است که اسم مسطور ( هابیل = نفس ، بخار ) دلالت بر کوتاهی عمر هابیل است ، ودیگران بر آنند که چون حوّا دید قاین آن نسل موعود نیست این مطلب داعی بر این شد که با خود فکر نماید که زندگانی را چندان اهمیتی نیست و همچنانکه یعقوب ( 4:14 ) میگوید: «حیات شما چیست ؟ مگر بخاری نیستید که اندک زمانی ظاهر است و بعد ناپدید میشود». علی الجمله هابیل شبان بود و از اول زادگان گوسفندان خود از برای خداوند قربانی آورد و خداوند قربانی وی را پذیرفته قربانی قائین را که از محصول ارضی بود رد کرد . در این حال دست حسد سرمه نفرت در دیده قائین کشیده بر برادر خود غضبناک شده او را کشت . و مسیح ، هابیل راهابیل صدیق نامید . ( قاموس کتاب مقدس ). مؤلف مجمل التواریخ آرد: «نخستین کسی که از دنیا بیرون رفت هابیل بود که قابیل بکشتش ، چنانکه حق تعالی در قرآن یاد کرده است و همانجا در کوههای حدود سراندیب قابیل ، هابیل را در زیر خاک کرد .
و اندر کتاب دلایل القبله چنان خواندم که روایت کرده است ابن عباس رضی اﷲ عنهما که آن وقت زمین اسفید بود تا آن وقت که قابیل هابیل را بکشت ، پس لونش بگردید و طعم بعضی از میوه ها ناخوش گشت و مضر، و از آن سبب در مرثیت و اندوه هابیل آدم این بیتها یاد کرد و معروف و مشهور است :
تغیرت البلاد و من علیها
و وجه الارض مُغْبرّ قبیح
تغیَّرَ کل ذی لون و طعم
و قل بشّاشة الوجه الملیح [ البصیح ]
فما لی [ و ما لی ] لاابوح [ اجود ] لسکب دمعی [ بسکب دمع ]
و هابیل توارته [ تضمنه ] الضریح
بان قتل قابیل اخاه ( ؟ )
فما أنَا فی حی̍وتی مستریح .
( مجمل التواریخ و القصص صص 430-431 ).
که پسر بود دو مر آدم را
مِه ْ قابیل و کهترش هابیل.
ناصرخسرو ( دیوان ص 241 ).
گروهی چو دریا جنوبی گرای
که بوده ست هابیلشان رهنمای.
نظامی.
قربان کرده بر غم قابیل
در آتش عشق همچو هابیل.
اوحدی کرمانی ( از مزدیسنا ص 512 ).
و رجوع به مجمل التواریخ و القصص ص 89، 182، 430، 431 و 481 و تاریخ گزیده صص 23-24 و 65 نزهةالقلوب ج 3 ص 250 و 292 و لباب الالباب ج 1 صص 17-18العقد الفرید ج 2 ص 152 و ج 5 ص 59 و الکامل ج 1 و ناسخ التواریخ ج 1 شود.

دانشنامه عمومی

هابیل (Abel) پسر دوم آدم (ابوالبشر) بوده است.
واقعه درگیری هابیل با قابیل که هر دو از فرزندان آدم بوده اند و سرانجام منجر به کشته شدن هابیل توسط قابیل می شود، در آیهٔ ۲۷ سوره مائده در قرآن آمده است.
قرآن از این مسئله سخنی به میان نیاورده و فقط از قربانی سخن گفته است ولی در روایتی، صادق به زراره میگوید: خداوند به آدم وحی فرمود که اختصاصات نبوّت را به هابیل تسلیم نماید و إسم اعظم را به او تعلیم دهد و او را وصیّ خود قرار بدهد؛ قابیل، چون از حیث سنی بزرگتر از هابیل بود و خود را شایسته تر از برادر کوچکش می دانست و به هابیل حسادت کرد. حضرت آدم بنا به فرمان خداوند به آن دو برادر دستور داد که در راه خدا قربانی کنند؛ قربانی هر کدام مورد قبول واقع شد وصی و جانشین پدر گردد؛ نتیجهٔ آزمایش الهی به نفع هابیل شد، به همین سبب حسادت قابیل شعله ور شد.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] "هابیل و قابیل" نام دو فرزند از فرزندان حضرت آدم ابوالبشر است.
نام این دو برادر در قرآن نیامده، بلکه با تعبیر "إبنی آدم" از آن دو یاد شده که خطاب به پیامبر اسلام میفرماید:«وَاتْلُ عَلَیهِمْ نَبَأَابْنَی آدَمَ بِالْحَق» «و داستان دو فرزند آدم را به حق بر آنها بخوان»اما در روایات نام آنها بیان شده که نامشان، "هابیل و قابیل" بوده است.
داستان هابیل و قابیل در قرآن
ماجرای آن دو برادر فقط در آیات ۲۷ إلی ۳۱ سوره مائده ذکر شده با بیان اینکه، وقتی حضرت آدم(ع) اولین پیامبر الهی، از طرف خدا مأمور شد که "هابیل" را به عنوان وصی و جانشین خود انتخاب کند، حسادت قابیل که ناشی از انتخاب هابیل به عنوان وصی آدم و إعطای اسم أعظم و اختصاصات نبوت به هابیل بود، او را به مخالفت با این دستور خدا برانگیخت و به این امر اعتراض کرد؛ چون توهّم شایستگی خود بر هابیل را داشت، اما خداوند جهت نشان دادن مقام و منزلت "هابیل" بر "قابیل"، دستور داد که برای خدا قربانی انجام دهند، قربانی هر کس پذیرفته شد، وصی حضرت آدم است؛ در نتیجه قربانی هابیل پذیرفته شد، اما قربانی قابیل مورد قبول واقع نشد و این امر موجب شد که قابیل دست به قتل برادر خود بزند.
بررسی داستان هابیل و قابیل
← ۱. حسادت قابیل بر هابیل
...

[ویکی شیعه] هابیل دومین فرزند پسر آدم(ع) و حوا و برادر قابیل. او را انسانی باتقوا و عابد معرفی کرده اند. هابیل به فرمان خدا جانشین و وصی آدم شد. او مأمور شد با اقلیما، خواهر دوقلوی قابیل ازدواج کند. برادرش قابیل هم می بایست با خواهر دوقلوی هابیل ازدواج کند. جانشینی هابیل و فرمان ازدواجش با اقلیما مورد اعتراض قابیل قرار گرفت. قابیل بر این باور بود به دلیل آنکه او فرزند بزرگ تر است، خود شایسته جانشینی پدر و ازدواج با اقلیما است.
به دنبال این اعتراض قرار شد هر کدام از آن دو برای خدا قربانی کنند. قربانی هر کدام که پذیرفته شد، نشان از تقربش به خدا است و جانشینی و ازدواج با اقلیما نیز برای همان خواهد بود. با پذیرفته شدن قربانی هابیل، جانشینی و ازدواج با اقلیما از آنِ او شد. وی مورد حسادت قابیل قرار گرفت و توسط او کشته شد. در قرآن به نام هابیل تصریح نشده است؛ اما واژه «دو فرزند آدم» برای هابیل و قابیل به کار رفته است. ماجرای هابیل و قابیل در سوره مائده آمده است. در تورات نیز به ماجرای هابیل و قابیل اشاره شده است.
هابیل دومین فرزند پسر آدم(ع) و حوا و برادر کوچک قابیل بود. بر اساس گزارش ها مادر هابیل ابتدا قابیل و خواهرش اقلیما را به دنیا آورد سپس هابیل و لیوذا متولد شدند. هابیل صاحب گله بود. وی را انسانی نیک و مطیع فرامین خدا معرفی کرده اند.

پیشنهاد کاربران

قابیل و هابیل بزبان عبری نیستند و بلکه آرامی
Aramaic هستند. که زبان آفریدگار شناخته شده که امروزه نوع جدیدش که سریانی است مورد استفاده قرار میگیرد که آشوریها از آن استفاده مینمایند.


کلمات دیگر: